5 foto - odfotená parazitická osička , veľmi užitočný hmyz.Ivan Hlavatý napísal: ↑30 Sep 2021, 19:10DULA (kdouloň) má tento rok peknú úrodu. Pestovaná je bez postrekov a v tejto sezóne sa jej vyhla aj monilióza výhonkov, ktorá sa občas objavuje. Plody naberajú úctyhodné rozmery a postupne aj príjemnejší odtieň žltej farby. Dnes pri slnečnom počasí sa na viacerých plodoch vyhrieval neškodný hmyz (foto). IH
20210930_155510.jpg
Dula do vyššej polohy
Dula do vyššej polohy
Dula do vyššej polohy
Kdoule uzrály už i u nás. Některé mají až půl kila. Nedají se moc jíst syrové. Spíš jsou na kompoty a džemy. Použití na kvas je málo časté.
Dula do vyššej polohy
Vzhledem k tomu, že firma Žufánek nabízí v obchodní síti destilát - kdoulovici (mimochodem není špatná), musejí mít suroviny na kvas poměrně hodně.
Já jsem to nikdy nezkoušel, kdoule nepěstuju.
Dula do vyššej polohy
Kdoule jsou tvrdé a suché. Na jejich zpracování ve velkém je potřeba velmi robustní zařízení. Pak je nutno přidat vodu a cukr. Sám jsem si zlomil na kdouli vykrajovač jablek. U sousedů mají několik kdouloní, ale plody nepoužívají. Jednu jsem jim už přerouboval hruškou.
Na snímku je Babočka Bílé C na kdouloni. Kdo má dobré oči, to bílé C uvidí na rubu zadního levého křídla.
Na snímku je Babočka Bílé C na kdouloni. Kdo má dobré oči, to bílé C uvidí na rubu zadního levého křídla.
Dula do vyššej polohy
Ještě na ukázku jak vypadají kdoule, které mají dokonalý tvar hrušky. Škoda, že se nedají jen tak sníst po utržení ze stromu.
Dula do vyššej polohy
Kdouloň je zajímavá tím, že jako poslední rozkvétá, má největší květy, poslední dozrává a jako poslední shazuje listí. Drží i začátkem prosince. Ve vyšších polohách se však asi nepěstuje.
Dula do vyššej polohy
Na starém fóru se objevila diskuse o možnosti konzumace kdoulí za syrova. Objevila se tam i zajímavá zkušenost s konzumací namrzlého plodu. Já sám a všichni moji známí však jen ochutnáváme tenké plátky nařezané ostrým nožem. Hlavní konzumace kdoulí tedy vede přes kompoty, džemy a želé...
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Dula do vyššej polohy
Z detstva si spomínam na 'nekonzumné' použitie plodov dule. U starých rodičov dávali plody dule do skrine medzi bielizeň a šatstvo. Údajne to malo účinkovať preventívne proti moliam. To asi ani nie, ale tá vôňa zrelých dulí je nádherná .Mimmo napísal: ↑13 Dec 2021, 08:38Na starém fóru se objevila diskuse o možnosti konzumace kdoulí za syrova. Objevila se tam i zajímavá zkušenost s konzumací namrzlého plodu. Já sám a všichni moji známí však jen ochutnáváme tenké plátky nařezané ostrým nožem. Hlavní konzumace kdoulí tedy vede přes kompoty, džemy a želé...
A tiež sa tuším narezané kúsky dule dávali do súdka s kvasenou kapustou. IH
Dula do vyššej polohy
Také je dávám do prádla, krásně to provoní.Ivan Hlavatý napísal: ↑13 Dec 2021, 11:23U starých rodičov dávali plody dule do skrine medzi bielizeň a šatstvo. Údajne to malo účinkovať preventívne proti moliam. To asi ani nie, ale tá vôňa zrelých dulí je nádherná .