Kompoty, džemy, želé......a ještě kdoulovice. Lze ji dokonce koupit v obchodní síti - https://www.zufanek.cz/produkt/kdoulovica/ Omlouvám se za reklamu.Mimmo napísal: ↑13 Dec 2021, 08:38Na starém fóru se objevila diskuse o možnosti konzumace kdoulí za syrova. Objevila se tam i zajímavá zkušenost s konzumací namrzlého plodu. Já sám a všichni moji známí však jen ochutnáváme tenké plátky nařezané ostrým nožem. Hlavní konzumace kdoulí tedy vede přes kompoty, džemy a želé...
Dula do vyššej polohy
Dula do vyššej polohy
-
IP: 168.81
Dula do vyššej polohy
Já jsem z „hor“ (cca 600 m/m). Tam není kdoule moc známá. Nikdy jsem ji tam neviděl. Ale vždycky tam býval, ve městech, Kdoulovec japonský (Chaenomeles japonica). Ten se kdysi dával do prádla a skutečně skříň výrazně voněla (osobně znám). O kdouli (ovoci) toto použití vlastně čtu poprvé.Mikeš13 napísal: ↑13 Dec 2021, 14:23Také je dávám do prádla, krásně to provoní.Ivan Hlavatý napísal: ↑13 Dec 2021, 11:23U starých rodičov dávali plody dule do skrine medzi bielizeň a šatstvo. Údajne to malo účinkovať preventívne proti moliam. To asi ani nie, ale tá vôňa zrelých dulí je nádherná 🙂.
Nejhezčí mi připadaly kdoulovce s výrazně a jasně červenými květy. JG
Dula do vyššej polohy
Dovezl jsem nějaké kdoule z jihu a dcera mi uvařila "kdoulový sýr". Opravdu to má konzistenci sýra, ačkoliv barva a chuť je velmi odlišná. Do tohoto sýra se už nepřidávají želírující přísady. Chuťově to hodnotím kladně.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Dula do vyššej polohy
Perfektné.
Mimmo, je možné poprosiť o recept ? IH
Dula do vyššej polohy
Na kdoulový sýr je receptů více. Např. někdo tam přidává před sušením i mandle. Klasický recept vytvořila už M. D. Rettigová:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/106 ... rettigove/
https://www.ceskatelevize.cz/porady/106 ... rettigove/
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Dula do vyššej polohy
Ďakujem za informáciu . IHMimmo napísal: ↑27 Dec 2021, 19:34Na kdoulový sýr je receptů více. Např. někdo tam přidává před sušením i mandle. Klasický recept vytvořila už M. D. Rettigová:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/106 ... rettigove/
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Dula do vyššej polohy
Dula podlhovastá (kdouloň obecná, Cydonia oblonga) v ekologickom sade teraz zakvitla (foto). Hrušky sú už odkvitnuté, jablone dokvitajú. Takže dula je trošku pozadu. Je to jablkotvará odroda, konkrétne ale neviem aká. Dula má oproti jabloniam aj hruškám špecifické listy aj kvety. Aj vôňa kvetov je osobitá. IH
Dula do vyššej polohy
Zajímavý pohled na kvetoucí kdouli. Kvete, když je již značně olistěna. Podnože využívám řadu let, ale kvetoucí kdouloň jsem ještě neviděl. V naší oblasti se traduje, že patří do tepla, že u nás vymrzá. Nevím, jak plodové odrůdy. Ale podnožové Sydo a S1 mi ještě nikdy nevymrzly.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Dula do vyššej polohy
Je zaujímavé, že na duli prakticky nikdy netreba robiť prebierku plodov (fotky sú aktuálne). IH
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Dula do vyššej polohy
Dula si sama reguluje násadu plodov - prebierku nepotrebuje. V tejto fáze vývoja sú plody kvôli silnej "plstnatosti" až takmer odpudzujúce (foto). IH