vysloužil napísal: ↑12 Dec 2021, 15:54
Nakrojil jsem dnes jednu z posledních nojabrských hrušek a mohu ji hrdě přejmenovat na Děkabrskaja. Lahodná chuť, ideální konzistence, prostě hruškové absolutorium. Klíčem k tomu bylo uskladnění venku v dřevěné boudě. Dnes teplota klesla k -7 stupňům, tak jsem neriskoval zmrznutí a déle trvanlivost netestoval. Plody z teplého sklepa doteď nevydržely.
Úplný súhlas - Nojabrskaja je chuťovo špičková odroda, navyše aj dobre vyzerá a plody sú veľké. Súdruhovia z Moldavska pri nej "neudĕlali žádnou chybu", práve naopak - mimoriadne sa im podarila. U mňa vydrží maximálne do konca novembra (súc verná svojmu menu). V tomto roku som ju oberal 15.októbra. Chuťovo ju radím medzi to najlepšie čo v záhrade mám, nejaký pomyselný rebríček najkvalitnejších odrôd (okrem Nojabrskej u mňa ešte Boscova, Hardenpontova, General LeClerc, Abate Fetel, Harrow Delight, Williamsova) je už potom vyslovene len otázkou individuálnych chuťových preferencií. Podstatné je do tejto "high society" sa dostať, na poradí už potom veľmi nezáleží. Vstupenka do 'top klubu' sa vydáva tak, že zahryznete...a poviete si: "Tak toto je HRUŠKA !".
Momentálne mám k dispozícii z hrušiek ešte Bieloruskú neskorú, Eriku a Hardenpontovu (na foto 1-3 v tomto poradí postupne sprava, na foto 4-6 potom v tomto poradí každá zvlášť). Chuťovo je jasne najlepšia Hardenpontova (tú hodnotím ako moju absolútne najlepšiu hrušku), s odstupom za ňou Erika (je ale veľmi dobrá!) a s veľkým odstupom potom Bieloruská (slabší priemer). Podľa aktuálneho stavu sa dá predpokladať, že skladovanie vydržia maximálne do prelomu decembra/januára. Najmä pri Hardenpontovej som dúfal v dlhší shelf-life. Eriky boli tento rok veľmi pekné a veľké (foto 7). IH