Strana 1 z 3

Napoleonova máslovka

Napísané: 01 Máj 2020, 18:36
od používateľa peter_z_tt
Napoleonova máslovka - Beurré Napoleon, Bon - chrétien Bonaparte, Napoleon Butterbirne.
napoleonova.jpg
Podľa literatúry by to mala byť jedna z najchutnejších stolných hrušiek. Deklarovanej náchylnosti na chrastavitosť sa nebojím. Posledné roky sú viac-menej bez zrážok, čo znamená, že bez závlahy sa nedá dopestovať prakticky nič a tiež to znamená, že hrdza a chrastavitosť (čiastočne aj monília) v podstate prestali existovať.
Napoleonova, ktorá je dovrúbľovaná do dekanky robertovej kvitla a sú aj prvé plody. Pri troche šťastia ich tento rok aj ochutnám a porovnám s hviezdami ako boskova a dekanka robertova.

Máte niekto skúsenosti s touto starou odrodou hrušky?

Napoleonova máslovka

Napísané: 10 Apr 2021, 18:17
od používateľa peter_z_tt
Druhý pokus o ochutnanie tejto v literatúre vychválenej odrody. Kvetov bude nasadených dostatok. Táto odroda rozhodne ochotne a veľmi skoro kvitne. Zostáva len dúfať, že tento rok opäť kompletne nezmrzne. A keďže už 2 mesiace v podstate nepršalo, chrastavitosti sa tento rok opäť obávať nemusím :).

Napoleonova máslovka

Napísané: 22 Aug 2021, 16:24
od používateľa peter_z_tt
Prvých 5 plodov narastá do veľkých rozmerov. Už teraz sú väčšie ako Williamsova v ktorej je dovrúblovaná. Z toho minimálne 2 sú červivé, čo možno bude problém tejto odrody, rovnako ako minulý rok. Williamsova v ktorej je, nemá ani jeden červivý plod. Pri troche šťastia by sa tento rok mohla konečne podariť koštovka tejto starej a málo známej odrody. Vyzerá to tak, že konzumná zrelosť bude skôr ako uvádza staršia literatúra.

Napoleonova máslovka

Napísané: 05 Sep 2021, 10:26
od používateľa peter_z_tt
Pri prechádzke záhradou som našiel na zemi 3 hrušky, jedna z nich bola červivá Napoleonova maslovka, samozrejme tvrdá, zelená a nezrelá. Zvedavosť mi nedala a ochutnal som. Pocitová cukornatosť tvrdého plodu doslova šokovala. Už teraz je jasné, že šťavnatosťou dužiny bude pripomínať skôr ázijské hrušky. Presne podľa popisu sa bude skôr piť ako jesť. Teším sa, keď bude úplne zrelá.
Nemáte niekto skúsenosť s touto málo známou starou odrodou?

Napoleonova máslovka

Napísané: 19 Sep 2021, 20:46
od používateľa peter_z_tt
Ďalšia padnutá hruška. Má cez 400g, čo je viac než dosť. Chuť sa postupne zlepšuje, do zrelosti ešte nejaký čas potrebuje. Keďže ju napáda hmyz, tak ju asi radšej oberiem...

Napoleonova máslovka

Napísané: 31 Dec 2021, 12:16
od používateľa TomNr
Peter, podarilo sa okostovat kvalitny plod?

Napoleonova máslovka

Napísané: 31 Dec 2021, 13:55
od používateľa peter_z_tt
Pravdupovediac asi sa ani úplne nepodarilo. Väčšina plodov bola s červíkom a následnou hnilobou ešte skôr, ako prišli do optimálnej zrelosti. Jediný plod bez červíka začal od stredu hniličiť a mal múčnatú dužinu.
Na kvalitnú ochutnávku si budem musieť ešte minimálne rok počkať. Samozrejme aplikovať postrek proti roztočom a aj obalovačom, ktorých bolo tento rok rekordne veľa.
Tiež som kdesi čítal komentár z výstavy starých a krajových odrôd a zrovna táto odroda nezaujala. Neviem kde a ako bola dopestovaná, čo má samozrejme tiež podstatný vplyv na kvalitu.
Z teplomilných hrušiek po prvej úrode oveľa, oveľa viac zaujala Esperenova bergamotka. Zaujímavý tvar, príjemná chuť, lepší zdravotný stav, pekný rast. Ak by mala v ďalších rokoch viac cukru, mohla by patriť medzi úplne najlepšie.
A tiež uvažujem, že sa rozlúčim s Wazonovou ringlótou a nahradím ju Krassanskou (alebo Olivier de Serres, ktorý ale žiaľ neviem zohnať :D ). Máte niekto skúsenosť s touto odrodou v dobrých podmienkach?

Napoleonova máslovka

Napísané: 31 Dec 2021, 17:46
od používateľa vysloužil
peter_z_tt napísal:
31 Dec 2021, 13:55
Pravdupovediac asi sa ani úplne nepodarilo. Väčšina plodov bola s červíkom a následnou hnilobou ešte skôr, ako prišli do optimálnej zrelosti. Jediný plod bez červíka začal od stredu hniličiť a mal múčnatú dužinu.
Na kvalitnú ochutnávku si budem musieť ešte minimálne rok počkať. Samozrejme aplikovať postrek proti roztočom a aj obalovačom, ktorých bolo tento rok rekordne veľa.
Tiež som kdesi čítal komentár z výstavy starých a krajových odrôd a zrovna táto odroda nezaujala. Neviem kde a ako bola dopestovaná, čo má samozrejme tiež podstatný vplyv na kvalitu.
Z teplomilných hrušiek po prvej úrode oveľa, oveľa viac zaujala Esperenova bergamotka. Zaujímavý tvar, príjemná chuť, lepší zdravotný stav, pekný rast. Ak by mala v ďalších rokoch viac cukru, mohla by patriť medzi úplne najlepšie.
A tiež uvažujem, že sa rozlúčim s Wazonovou ringlótou a nahradím ju Krassanskou (alebo Olivier de Serres, ktorý ale žiaľ neviem zohnať :D ). Máte niekto skúsenosť s touto odrodou v dobrých podmienkach?
Co Vám vadí na Wazonově? Když ji chcete nahradit, není lepší zvolit Zelenou nebo Oulinskou?

Napoleonova máslovka

Napísané: 31 Dec 2021, 18:32
od používateľa peter_z_tt
Z ringlôt mám (keďže je to moje najobľúbenejšie ovocie) Ontario, Oullinskú, Silviu, Dianu, Zelenú ringlotu, Žltú afasku, Jefferson, Broskyňovú ringlótu a Wazonovu. Do tejto skupiny ešte asi patria aj slivy Avalon, Excalibur, Viktória, Litovská žltá a Opál. Celkovo ale iba 5 viacodrodových stromov.
Wazonova dozrieva v čase broskýň, nektariniek, sliviek, jabĺk, viniča a hrušiek, ktorým iba ťažko konkuruje. Wazonova je menšia, veľmi dobre oddeliteľná od kôstky, chuťovo však veľmi zaostáva za Oullinskou (moja obľúbená odroda) a Zelenou ringlotou. Takmer súčasne zrejúca Afaska sa mi zdá hodnotnejšia aj keď to tiež nie je až taká výhra. Wazonova zostane ako jeden konár, nie ako samostatný strom. Úlohu zohráva aj slnečné stanovisko v rámci záhrady, ktoré bude vhodnejšie pre zimnú hrušku, ktorá toľko netrpí na slnečný úpal ako slivky.

Napoleonova máslovka

Napísané: 01 Jan 2022, 01:06
od používateľa vysloužil
Mám několik rynglí na jednom stromě a není to moc dobrá volba. Zatímco Wazonova s Ontariem rostou divoce, Zelená a Oulinská mnohem slaběji, růst stromu se tak řezem obtížně koriguje.