Napoleonova máslovka - Beurré Napoleon, Bon - chrétien Bonaparte, Napoleon Butterbirne.
Podľa literatúry by to mala byť jedna z najchutnejších stolných hrušiek. Deklarovanej náchylnosti na chrastavitosť sa nebojím. Posledné roky sú viac-menej bez zrážok, čo znamená, že bez závlahy sa nedá dopestovať prakticky nič a tiež to znamená, že hrdza a chrastavitosť (čiastočne aj monília) v podstate prestali existovať.
Napoleonova, ktorá je dovrúbľovaná do dekanky robertovej kvitla a sú aj prvé plody. Pri troche šťastia ich tento rok aj ochutnám a porovnám s hviezdami ako boskova a dekanka robertova.
Máte niekto skúsenosti s touto starou odrodou hrušky?
Napoleonova máslovka
-
- Príspevky: 1142
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Napoleonova máslovka
Druhý pokus o ochutnanie tejto v literatúre vychválenej odrody. Kvetov bude nasadených dostatok. Táto odroda rozhodne ochotne a veľmi skoro kvitne. Zostáva len dúfať, že tento rok opäť kompletne nezmrzne. A keďže už 2 mesiace v podstate nepršalo, chrastavitosti sa tento rok opäť obávať nemusím .
-
- Príspevky: 1142
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Napoleonova máslovka
Prvých 5 plodov narastá do veľkých rozmerov. Už teraz sú väčšie ako Williamsova v ktorej je dovrúblovaná. Z toho minimálne 2 sú červivé, čo možno bude problém tejto odrody, rovnako ako minulý rok. Williamsova v ktorej je, nemá ani jeden červivý plod. Pri troche šťastia by sa tento rok mohla konečne podariť koštovka tejto starej a málo známej odrody. Vyzerá to tak, že konzumná zrelosť bude skôr ako uvádza staršia literatúra.
-
- Príspevky: 1142
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Napoleonova máslovka
Pri prechádzke záhradou som našiel na zemi 3 hrušky, jedna z nich bola červivá Napoleonova maslovka, samozrejme tvrdá, zelená a nezrelá. Zvedavosť mi nedala a ochutnal som. Pocitová cukornatosť tvrdého plodu doslova šokovala. Už teraz je jasné, že šťavnatosťou dužiny bude pripomínať skôr ázijské hrušky. Presne podľa popisu sa bude skôr piť ako jesť. Teším sa, keď bude úplne zrelá.
Nemáte niekto skúsenosť s touto málo známou starou odrodou?
Nemáte niekto skúsenosť s touto málo známou starou odrodou?
-
- Príspevky: 1142
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Napoleonova máslovka
Ďalšia padnutá hruška. Má cez 400g, čo je viac než dosť. Chuť sa postupne zlepšuje, do zrelosti ešte nejaký čas potrebuje. Keďže ju napáda hmyz, tak ju asi radšej oberiem...
Napoleonova máslovka
Peter, podarilo sa okostovat kvalitny plod?
-
- Príspevky: 1142
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Napoleonova máslovka
Pravdupovediac asi sa ani úplne nepodarilo. Väčšina plodov bola s červíkom a následnou hnilobou ešte skôr, ako prišli do optimálnej zrelosti. Jediný plod bez červíka začal od stredu hniličiť a mal múčnatú dužinu.
Na kvalitnú ochutnávku si budem musieť ešte minimálne rok počkať. Samozrejme aplikovať postrek proti roztočom a aj obalovačom, ktorých bolo tento rok rekordne veľa.
Tiež som kdesi čítal komentár z výstavy starých a krajových odrôd a zrovna táto odroda nezaujala. Neviem kde a ako bola dopestovaná, čo má samozrejme tiež podstatný vplyv na kvalitu.
Z teplomilných hrušiek po prvej úrode oveľa, oveľa viac zaujala Esperenova bergamotka. Zaujímavý tvar, príjemná chuť, lepší zdravotný stav, pekný rast. Ak by mala v ďalších rokoch viac cukru, mohla by patriť medzi úplne najlepšie.
A tiež uvažujem, že sa rozlúčim s Wazonovou ringlótou a nahradím ju Krassanskou (alebo Olivier de Serres, ktorý ale žiaľ neviem zohnať ). Máte niekto skúsenosť s touto odrodou v dobrých podmienkach?
Na kvalitnú ochutnávku si budem musieť ešte minimálne rok počkať. Samozrejme aplikovať postrek proti roztočom a aj obalovačom, ktorých bolo tento rok rekordne veľa.
Tiež som kdesi čítal komentár z výstavy starých a krajových odrôd a zrovna táto odroda nezaujala. Neviem kde a ako bola dopestovaná, čo má samozrejme tiež podstatný vplyv na kvalitu.
Z teplomilných hrušiek po prvej úrode oveľa, oveľa viac zaujala Esperenova bergamotka. Zaujímavý tvar, príjemná chuť, lepší zdravotný stav, pekný rast. Ak by mala v ďalších rokoch viac cukru, mohla by patriť medzi úplne najlepšie.
A tiež uvažujem, že sa rozlúčim s Wazonovou ringlótou a nahradím ju Krassanskou (alebo Olivier de Serres, ktorý ale žiaľ neviem zohnať ). Máte niekto skúsenosť s touto odrodou v dobrých podmienkach?
Napoleonova máslovka
Co Vám vadí na Wazonově? Když ji chcete nahradit, není lepší zvolit Zelenou nebo Oulinskou?peter_z_tt napísal: ↑31 Dec 2021, 13:55Pravdupovediac asi sa ani úplne nepodarilo. Väčšina plodov bola s červíkom a následnou hnilobou ešte skôr, ako prišli do optimálnej zrelosti. Jediný plod bez červíka začal od stredu hniličiť a mal múčnatú dužinu.
Na kvalitnú ochutnávku si budem musieť ešte minimálne rok počkať. Samozrejme aplikovať postrek proti roztočom a aj obalovačom, ktorých bolo tento rok rekordne veľa.
Tiež som kdesi čítal komentár z výstavy starých a krajových odrôd a zrovna táto odroda nezaujala. Neviem kde a ako bola dopestovaná, čo má samozrejme tiež podstatný vplyv na kvalitu.
Z teplomilných hrušiek po prvej úrode oveľa, oveľa viac zaujala Esperenova bergamotka. Zaujímavý tvar, príjemná chuť, lepší zdravotný stav, pekný rast. Ak by mala v ďalších rokoch viac cukru, mohla by patriť medzi úplne najlepšie.
A tiež uvažujem, že sa rozlúčim s Wazonovou ringlótou a nahradím ju Krassanskou (alebo Olivier de Serres, ktorý ale žiaľ neviem zohnať ). Máte niekto skúsenosť s touto odrodou v dobrých podmienkach?
-
- Príspevky: 1142
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Napoleonova máslovka
Z ringlôt mám (keďže je to moje najobľúbenejšie ovocie) Ontario, Oullinskú, Silviu, Dianu, Zelenú ringlotu, Žltú afasku, Jefferson, Broskyňovú ringlótu a Wazonovu. Do tejto skupiny ešte asi patria aj slivy Avalon, Excalibur, Viktória, Litovská žltá a Opál. Celkovo ale iba 5 viacodrodových stromov.
Wazonova dozrieva v čase broskýň, nektariniek, sliviek, jabĺk, viniča a hrušiek, ktorým iba ťažko konkuruje. Wazonova je menšia, veľmi dobre oddeliteľná od kôstky, chuťovo však veľmi zaostáva za Oullinskou (moja obľúbená odroda) a Zelenou ringlotou. Takmer súčasne zrejúca Afaska sa mi zdá hodnotnejšia aj keď to tiež nie je až taká výhra. Wazonova zostane ako jeden konár, nie ako samostatný strom. Úlohu zohráva aj slnečné stanovisko v rámci záhrady, ktoré bude vhodnejšie pre zimnú hrušku, ktorá toľko netrpí na slnečný úpal ako slivky.
Wazonova dozrieva v čase broskýň, nektariniek, sliviek, jabĺk, viniča a hrušiek, ktorým iba ťažko konkuruje. Wazonova je menšia, veľmi dobre oddeliteľná od kôstky, chuťovo však veľmi zaostáva za Oullinskou (moja obľúbená odroda) a Zelenou ringlotou. Takmer súčasne zrejúca Afaska sa mi zdá hodnotnejšia aj keď to tiež nie je až taká výhra. Wazonova zostane ako jeden konár, nie ako samostatný strom. Úlohu zohráva aj slnečné stanovisko v rámci záhrady, ktoré bude vhodnejšie pre zimnú hrušku, ktorá toľko netrpí na slnečný úpal ako slivky.
Napoleonova máslovka
Mám několik rynglí na jednom stromě a není to moc dobrá volba. Zatímco Wazonova s Ontariem rostou divoce, Zelená a Oulinská mnohem slaběji, růst stromu se tak řezem obtížně koriguje.