Krvavka patří k oblíbeným drobnoplodým palírenským hruškám. Já ovšem nadšení z krvavky nesdílím. Možná je u nás na ni zima, ale její chuť mi přijde jen průměrně sladká a méně aromatická.
Podstatně líp chutnají a lepší destilát dají drobnoplodé hrušky odrůd Ananaska Coutreyova,Kozačka Štutgartská a vůbec nejlepší je Muškatelka šedá.
Krvavka
Krvavka
S krvavkou to přesně nevím, ale muškatelka je hrušeň, která je schopná 8 let po vysazení nedat ani kvítek a 11. rok zaplodit metrák.
Krvavka
S pozdní plodností se musí počítat, ale ty stromy nerostou, vypadají jak zasazené předloni. Bez vody to nejde.
Obec loni zasadila stromořadí třešní podél cesty k sadu, jako náhradu za uhynulé staré. Byly krásně vyvázané, dostaly železný koš proti zvěři. Muselo to stát hromadu peněz a času. Přežilo jich jen pár.
Obec loni zasadila stromořadí třešní podél cesty k sadu, jako náhradu za uhynulé staré. Byly krásně vyvázané, dostaly železný koš proti zvěři. Muselo to stát hromadu peněz a času. Přežilo jich jen pár.
Krvavka
U nás jsem s překvapením zjistila, že v sousedním katastru někdo vysázel podle silnice ořechy a u každého je závlahový vak. Naše obec už k tomu taky došla, sice jim musely uschnout vysázené buky, ale četa má náklaďáček a IBC kontejner a starají se.
-
IP: 11.241
Krvavka
Cvikľovky zo Spiša, okolie Spišského podhradia. Kedysi tu bolo v každej dedine pár stromov, teraz už len nostalgia naštepená do pár konárov. Hrušky majú 5,5 až 6 cm a výraznú farbu dužiny. Foto sa trochu leskne, v skutočnosti je ešte tmavšia. Na inom strome som mal plody klasického hruškového tvaru 7 - 8 cm, na foto len "guľovité hrušky".
Zaujímavé že na Spiši bol zaužívaný názov cvikľovky.
Zaujímavé že na Spiši bol zaužívaný názov cvikľovky.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Krvavka
Krvavky alebo krvavničky sú poväčšine drobnoplodé odrody hrušiek, vyznačujúce sa červenou alebo ružovou dužinou. Svoje lokálne krvavky majú mnohé krajiny, Slovensko nevynímajúc. Väčšinou dozrievajú na prelome augusta a septembra. Využívajú sa aj na priamy konzum, ale viac na pálenie hruškovice, výrobu muštu alebo na sušenie.
V poslednom období sú čoraz častejšie v ponuke predajcov aj u nás. Zakúpiť bolo možné aj variant krvavky z Talianska menom Cocomerina (foto 4-8). IH
V poslednom období sú čoraz častejšie v ponuke predajcov aj u nás. Zakúpiť bolo možné aj variant krvavky z Talianska menom Cocomerina (foto 4-8). IH
-
- Príspevky: 1164
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Krvavka
Hrušiek s červenou dužinou je veľmi veľa. Tieto hrušky sa asi vyskytujú vo všetkých kútoch Slovenska a istotne aj inde. Sú v rôznej kvalite. Na burzách vrúblov som ich videl veľmi veľa, z každého kraja iné. Je obrovská škoda, že k nim nie je žiadny systematický popis.
Ja sám mám doma jednu miestnu „trnavskú“ a tiež „Fándlyho”. Tá miesta je v každom ohľade jedinečný kus, od tvaru listov po tvar plodu a farbu dužiny. Chuťovo pripomína skôr figu alebo mišpulu než hrušku (po zhniličení). Celkovo sa ale nevyrovná kvalitným hruškám zrejúcich v tomto období (druhá polovica augusta). Tá druhá zatiaľ nerodila, tiež to asi nude veľký zázrak.
Ja sám mám doma jednu miestnu „trnavskú“ a tiež „Fándlyho”. Tá miesta je v každom ohľade jedinečný kus, od tvaru listov po tvar plodu a farbu dužiny. Chuťovo pripomína skôr figu alebo mišpulu než hrušku (po zhniličení). Celkovo sa ale nevyrovná kvalitným hruškám zrejúcich v tomto období (druhá polovica augusta). Tá druhá zatiaľ nerodila, tiež to asi nude veľký zázrak.