ABATE FETEL - chuťovo skvelá hruška, jedna z najkvalitnejších. Stará odroda (v 1.príspevku tohto vlákna je spomenutá jej história), napriek tomu stále aj 'komerčný trhák'.
Doma dopestované Abatky sú omnoho chutnejšie než tie z obchodu. Na fotkách je ich aktuálny stav. Plody tejto odrody sú nezameniteľné svojím štíhlym, pretiahlym tvarom a typickou hrdzovitosťou, lokalizovanou najmä na stopkovom póle plodu. Mnohé plody majú aj typické 'fajkovité' ohnutie, ako vidno na poslednej fotke. .
Abate Fetel
Abate Fetel
ABATE FETEL - veľmi stará odroda a zároveň stále aktuálny komerčný 'trhák'. Pri hruškách to ale nie je vzájomne sa vylučujúca kombinácia. O Abate Fetel je v tomto vlákne už dostatok informácií, tak dnes len toľko: Abatky som už obral (asi týžden po Boscovej) a teraz začínajú dozrievať. Na fotkách pekne vidno typické znaky tejto odrody: výrazne pretiahly, štíhly tvar, súvislú hrdzovitosť na stopkovom póle plodu, výrazné hnedé lenticely a ostro zahnutú stopku, často v uhle 90° k pozdĺžnej osi plodu. Hrušky na fotkách sú v konzumnej zrelosti, takéto žlto sfarbené zrelé Abatky v obchode neuvidíte. Chuť je vynikajúca, typicky 'starohruškovo' korenistá a aromatická (opäť: v obchode na takú sotva narazíte). Hádam jediné, čo by som Abatke vytkol, je pomerne hrubá šupka, zreteľná pri konzumácii. Inak ale hruška 'par excellence'. H.