Najvhodnejší čas na oberanie letných hrušiek si musí každý určiť sám. Nedá sa spoliehať na nejaké tabuľky, ani rigídne preberať odporúčania iných záhradkárov, hoci aj z regionálne podobných lokalít. Prísne vzaté, neexistujú dve úplne rovnaké záhrady, takisto ako neexistujú dva úplne rovnaké stromy. Niekedy môže byť zberové optimum rôzne dokonca aj pri dvoch stromoch z jednej záhrady, ktoré sú tej istej odrody, toho istého tvaru a na rovnakom podpníku.Neregistrovaný napísal: ↑22 Aug 2022, 13:34Dobrý den,
kdy sklízíte letní hrušky? Na zahradě (Rokycansko, asi 420 mnm) zbyly dva stromy hrušek, na kterých asi od výsadby nic nebylo a hodně trpěly rzí hrušňovou, ale letos po postřiku fungicidem před rozkvětem a po odkvětu byla velká násada plodů. Myslím že odrůdy jsou clappova a williamsova červená. Různě jsem hledal, kdy sklízet letní hrušky a uvádí se, že je vhodné sklízet přibližně týden před dosažením zralosti. U clappovy jsem sklízel už na začátku srpna a teď dojídáme poslední kusy. Asi týden trvalo, než hrušky začaly měknout. Nepřišlo mi, že by plody byly podtržené. Teď přemýšlím, kdy sklidit williamsovu, taky už teď (třeba podle https://www.fytos.cz/wp-content/uploads ... roviny.pdf), aby se prodloužila skladovatelnost, nebo ještě počkat?
Díky za radu JA
Ale aby som vám poradil aspoň dačo: nespravíte chybu, ak Clappovu alebo Williamsovu oberiete o pár dní skôr - keď je dužina ešte tvrdá a plody nie sú úplne dokonale vyfarbené (viď plody Clappovej na fotke v dnešnom príspevku Jardu UH). Týmto postupom získate dlhšiu skladovateľnosť plodov, keďže tie konzumne dozrievajú až na skládke a väčšinou postupne. Takisto plody, ktoré chceme zavárať, treba obrať ešte pred ich zmäknutím. Skladovateľnosť ale pri letných odrodách v bežnej pivnici nie je dlhá. Pravda, hrušky nie je zasa vhodné obrať príliš skoro - to by sa negatívne odrazilo na kvalite ich chuti. Druhou možnosťou je ponechať plody na strome až do ich úplnej konzumnej zrelosti, teda keď sú už celkom zrelostne vyfarbené, rozvoniavajú a ich dužina zmäkne. Získate tým ich o niečo vyššie chuťové kvality. Je to ale na úkor skladovateľnosti - takéto plody treba rýchlo skonzumovať. Nevýhodou tohto postupu môže byť znehodnotenie časti úrody - najmä hmyzom a vtákmi, následnou hnilobou alebo padaním zrelých plodov na zem. Tento postup je vhodný vtedy, ak je úroda menšia a hrušky plánujeme okamžite skonzumovať. Treťou možnosťou je kombinovať oba postupy - teda časť úrody obrať trochu skôr a nechať postupne dozrievať v pivnici, časť úrody ponechať na strome až do úplného dozretia a konzumovať priamo zo stromu.
Optimálne termíny si ale väčšinou musí "vytitrovať" každý sám. Rokmi skúseností to príde automaticky a potom na nejaké tabuľky ani nepomyslíte. IH