Strana 1 z 4
Erika
Napísané: 11 Sep 2021, 18:32
od používateľa Ivan Hlavatý
Česká zimná odroda hrušky ERIKA je výsledkom kríženia Drouardova x Boscova fľaška. Z rovnakého kríženia pochádzajú výzorom veľmi podobné odrody Morava, Bodra, Blanka, Vladka a Dita, ako aj tvarovo nepodobné Jana a Jizera. Spomedzi tejto 'rodiny' je Erika jednou z najvydarenejších odrôd. V tomto roku sú plody Eriky výnimočné veľké, niektoré (dobre oslnené) získali už aj ružovo-hnedasté líčko (foto). Do ich oberania ale zostáva ešte zopár týždňov. IH
Erika
Napísané: 29 Dec 2021, 13:07
od používateľa Ivan Hlavatý
Zimná odroda hrušky ERIKA je koncom decembra stále na svojom konzumnom optime. Hrušky napriek svojej nadštandardnej veľkosti a zhruba 12-týždňovému 'pobytu' v pivnici nehniličkovatejú ani nemúčnatejú. Zatiaľ majú nečakane kvalitnú konzistenciu dužiny a excelentnú šťavnatosť. Vzhľadom na blížiaci sa koniec roka nemám Erike čo vytknúť. Aj chuťovo je veľmi dobrá, nie je to síce taká chuťová kvalita ako trebárs Hardenpontova, ale tú Erika v tejto sezóne v 'shelf-life' prekonala. Ako tip na zimnú hrušku s kvalitnou výdržou do januára môžem Eriku s pokojným svedomím len odporučiť.
(Na foto 1,2 Eriky v čase zberu koncom prvého októbrového týždna, na ďalších fotkách dnes). IH
Erika
Napísané: 05 Jan 2022, 20:54
od používateľa Ivan Hlavatý
Neskorý januárový večer, v telke Chelsea - Tottenham a k tomu hruška ERIKA.
Alebo takto: Neskorý januárový večer, na tanieri hruška ERIKA a k tomu Chelsea - Tottenham v telke.
Čo viac si želať ?
IH
Erika
Napísané: 05 Jan 2022, 21:06
od používateľa andre.marek
Sbíhají se mi sliny. Miluju hrušky, doufám že jednou taky takové vypěstuju. Stromy už rostou.
Erika
Napísané: 18 Jan 2022, 09:09
od používateľa Ivan Hlavatý
Hruška ERIKA - plody som oberal 6.októbra 2021. Po vyše 3-mesačnom pobyte v pivnici Erika v tejto pestovateľsko-konzumnej sezóne veľmi príjemne prekvapuje. Predpokladal som pôvodne, že plody vydržia tak do Vianoc. Sme v druhej polovici januára a hrušky sú stále v perfektnom stave. Vôbec nehniličkovatejú, majú dokonale tuhú konzistenciu a vysokú šťavnatosť. Asi ešte nikdy som nemal v takomto čase nejakú hrušku v takejto vysokej konzumnej kvalite. Erika je u mňa asi najpozitívnejším sezónnym prekvapením. (Fotky sú dnešné). IH
Erika
Napísané: 18 Jan 2022, 11:21
od používateľa Mimmo
Pane doktore, chtěl bych mít jen jednu menší zimní hrušeň na JM v 250 m.n.m. na kdouloni. Doporučil byste spíše Eriku nebo Bohemiku? Sklep mám dobrý.
Erika
Napísané: 18 Jan 2022, 11:45
od používateľa Ivan Hlavatý
Mimmo napísal: ↑18 Jan 2022, 11:21
Pane doktore, chtěl bych mít jen jednu menší zimní hrušeň na JM v 250 m.n.m. na kdouloni. Doporučil byste spíše Eriku nebo Bohemiku? Sklep mám dobrý.
Obe uvedené odrody majú dobrú afinitu s dulovými podpníkmi. Prednosťou Bohemiky je dlhá skladovateľnosť (bežne do marca), ale tým sa asi výpočet jej predností končí. Erika má podstatne väčšie aj krajšie plody, a podľa mňa aj chutnejšie. Bohemica je skôr taká fádne sladká, chýba je ten "správny" hruškový charakter. Plody Eriky sú tiež oveľa šťavnatejšie. Tento rok sa u mňa Erika výborne drží aj na skládke, avšak minulý rok vydržala len do Vianoc. Nemám ju ešte dostatočne dlho na to, aby som mohol posúdiť, či jej tohtoročný dlhší 'shelf-life' je trvalým trendom. Ostatne, Bohemica síce vydrží do konca marca (niekedy aj dlhšie), ale konzumne to už vtedy žiadna sláva nebýva. Takže aj ten dlhší 'shelf-life' je len relatívnou prednosťou. Čo sa týka rastu, tak Bohemica u mňa na duli rástla skôr slabo, tiež sa o niečo horšie tvaruje, keďže má sklon k úzkemu topoľovitému rastu. Okrem toho rada preplodzuje a vyžaduje prebierku. Eriku mám tiež na duli a rast je z môjho pohľadu optimálny, má dobrú autoreguláciu násady a tiež sa dobre tvaruje.
Výber je na Vás, ak by som si mal vybrať ja, tak jednoznačne Eriku. Píšete, že chcete menší strom, takže u Vás by sa asi najlepšie hodil podpník dula BA29 (dulové podpníky MA, MC a Adams sú na môj vkus príliš slabé). IH
Erika
Napísané: 18 Jan 2022, 12:59
od používateľa Mimmo
Děkuji, moc mi to pomohlo v rozhodování.
Erika
Napísané: 19 Jan 2022, 20:29
od používateľa bred_ik
Tentokrát nebudu s panem Hlavatým ve všem souhlasit, protože kdybych si měl vybrat (obě odrůdy mám na své zahrádce), jednoznačně bych si vybral Bohemicu. Na druhou stranu je pravda, že Bohemica nemá jak píše pan Hlavatý "ten správný hruškový charakter", ale chutná trošku jinak a má i jinou konzistenci dužniny. Chutná sice nehruškově, ale o to zajímavěji (pro mne). Minulý týden jsem Bohemicu donesl kolegům do práce a byli z ní nadšení. U mě vydrží většinou do března, někdy i déle. Erika má ve stejných skladovacích podmínkách výdrž maximálně do listopadu, za to má to typickou hruškovou chuť i konzistenci. Naštěstí na rozdíl od Bohemici jí mám zatím málo, takže ji stačíme sníst nebo rozdat, než Bohemica dozraje.
Co se týká zhodnocení plodnosti, zcela souhlasím, Bohemica vyžaduje probírku, jinak může docházet k střídavé plodnosti.
Ještě jednu výhodu má Bohemica a to vysokou odolnost k bakteriální spále růžovitých.
Erika
Napísané: 19 Jan 2022, 21:01
od používateľa Ivan Hlavatý
bred_ik napísal: ↑19 Jan 2022, 20:29
Tentokrát nebudu s panem Hlavatým ve všem souhlasit, protože kdybych si měl vybrat (obě odrůdy mám na své zahrádce), jednoznačně bych si vybral Bohemicu. Na druhou stranu je pravda, že Bohemica nemá jak píše pan Hlavatý "ten správný hruškový charakter", ale chutná trošku jinak a má i jinou konzistenci dužniny. Chutná sice nehruškově, ale o to zajímavěji (pro mne). Minulý týden jsem Bohemicu donesl kolegům do práce a byli z ní nadšení. U mě vydrží většinou do března, někdy i déle. Erika má ve stejných skladovacích podmínkách výdrž maximálně do listopadu, za to má to typickou hruškovou chuť i konzistenci. Naštěstí na rozdíl od Bohemici jí mám zatím málo, takže ji stačíme sníst nebo rozdat, než Bohemica dozraje.
Co se týká zhodnocení plodnosti, zcela souhlasím, Bohemica vyžaduje probírku, jinak může docházet k střídavé plodnosti.
Ještě jednu výhodu má Bohemica a to vysokou odolnost k bakteriální spále růžovitých.
Zdravím Vás pán inžinier ! Škoda že Vás tu nemáme častejšie...
Z tej výdrže Eriky u Vás do novembra som teda prekvapený. U mňa momentálne (koniec druhej dekády januára) konzumne doslova exceluje - napokon, dal som aj fotky ako Erika vyzerá...
Čo sa týka tej bakteriálnej spály (Erwinia amylovora) - to je skôr teoretická výhoda, dosť pochybujem, že tu niekto má skúsenosť s touto chorobou (ale možno sa mýlim).
Určite má Bohemica excelentnú skladovateľnosť - v 'shelf-life' jej máloktorá hruška môže konkurovať (na foto 1,2 Bohemica v 2.polovici februára, na foto 3 dokonca z konca mája!). Komu česť, tomu sláva...
Každopádne Vám prajem Vašu spokojnosť s Bohemikou, aj keď v tejto záležitosti sa názorovo nezhodneme.
Uzevrel by som to citátom: "De gustibus non est disputandum".
IH