DOPORUČÍTE - Hardyho, Charneuská, Děkanka R., Bohemika, Lucasova?

andrejZA
Príspevky: 202
Dátum registrácie: 30 Mar 2021, 20:54

DOPORUČÍTE - Hardyho, Charneuská, Děkanka R., Bohemika, Lucasova?

18 Máj 2021, 12:47

Takéto správy sa nečítajú dobre, hlavne keď si človek naštepí z kúpeného stromčeka ešte na ďalší. Myslíte, že je to odroda vyslovene do teplých polôh? Ja som v podobnej nadmorskej výške, no ešte k tomu aj kus severnejšie (okolie Žiliny). Mám Bohemicu kúpenú ako mladý stromček na dule a z nej som tento rok preštepoval do plánky, so zámerom urobiť z nej perspektívnu zásobáreň pivnice. No ale keď píšete, že v našich podmienkach nestíha dozrieť, tak neviem. Má niekto podobnú skúsenosť?
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

DOPORUČÍTE - Hardyho, Charneuská, Děkanka R., Bohemika, Lucasova?

18 Máj 2021, 13:28

dvorpa napísal:
18 Máj 2021, 08:59
hugovotr napísal:
15 Máj 2021, 07:48
Bohemika je zimní hruška, zraje až ve sklepě, jak jste to myslel, že vám nedozrála?
Sklízel jsem ji co nejpozději a uložil do sklepa, aby dozrála do konzumní zralosti, nikdy nedozrála, plody byly stále tvrdé a nepoživatelné, potom zvadnuly.
Existuje zrelosť OBERAČKOVÁ a zrelosť KONZUMNÁ. Pri niektorých odrodách sa prakticky prekrývajú (jablone Merkur, Rubinola..., letné hrušky...). Pri iných je zasa medzi nimi časová medzera týždne, ba aj mesiace (jablone Idared, Topaz, Granny Smith..., väčšina jesenných a prakticky všetky zimné hrušky).
Bohemica nesporne patrí medzi odrody, ktoré sú náročné na dĺžku vegetačného obdobia, sumu teplôt a slnečných dní, kvalitu pôdy. Aj v mojich podmienkach teplej rovinatej nížiny som Bohemicu oberal až v novembri, často až krátko pred prvými mrazíkmi. U mňa ale vždy dozrieť stihla. V menej priaznivých oblastiach (vyšších polohách) sa ale môže stať, že Bohemica nedosiahne ani oberačkovú zrelosť - a tým pádom potom ani tú konzumnú. To sú tie prípady, kedy sú hrušky pri zbere zelené a tuhé, v pivnici potom zostávajú najprv dlho bez zmeny, s 'repovitou' chuťou, následne buď rýchlo zhniličkovatejú, alebo sa len zošúveria a 'mumifikujú'.
Pre andrejaZA: určite by som nehádzal flintu do žita predčasne, najmä ak ste už stromček zasadili. Treba to vyskúšať 'na vlastnej koži' - záhradkárčenie nie je matematika, niekedy predpoklady, ktoré sa zdajú byť 'isté', prax obráti naruby. A inokedy zasa potvrdí... Ak to ale neskúsite, nikdy sa to nedozviete. Mám príbuzných pri Žiline (Lietavská Svinná, Lietavská Lúčka, Podhorie) a niektorí už úspešne dopestovávajú aj stolové hrozno, ba aj broskyne, čo bolo v minulosti nemysliteľné. Klimatické zmeny pracujú pomaly, ale isto pre Vás. Neďaleko Žiliny - v Brodne - má záhradu vynikajúci ovocinár pán Ján Majzel, skúste sa naňho nakontaktovať (spolupracuje aj s pánom Čerňanským zo žilinského záhradkárskeho zväzu) - títo páni sú veľmi ústretoví, myslím že by nebol problém navštíviť ich záhradu aj osobne a poinformovať sa na mnohé veci. Niet nad skúsenosti ostrieľaných záhradkárov z Vašej lokality, môže Vám to ušetriť celé roky vlastného skúšania a zbytočných cúvaní zo slepých uličiek. IH
vysloužil
Príspevky: 4717
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

DOPORUČÍTE - Hardyho, Charneuská, Děkanka R., Bohemika, Lucasova?

18 Máj 2021, 14:14

Když člověk ovocnaří v chladné lokalitě, může to mít své výhody. Ovšem jen v případě jablek, které dozrávají pozdě, sklízejí se třeba až v listopadu a tedy logicky ve sklepě vydrží déle. Nenáročných a přitom dlouho skladovatelných odrůd je mnoho. Pro hrušky to ale neplatí. Je jistě možné vypěstovat v dobrém roce plody zimní odrůdy, které déle vydrží, navíc po Vánocích té hruškově řepovité chuti umíme ledacos odpustit. Ale to by mělo být spíš zpestření sortimentu, ne hlavní zásobárna trvanlivého ovoce. Rozdíl v chuti letních a podzimních hrušek oproti těm zimním je propastný, a čím chladnější lokalita, tím je větší.
Nicméně, tvrdá kyselá dužina, která na konci zvadne aniž by zesládla, to se mi stalo pouze v případech, kdy jsem sklidil opravdu nezralé hrušky - obvykle z ulomené větve. Konkrétně Bohemica patří k odrůdám, které se dají i u nás - v chladné lokalitě - nazvat jako jedlé.
andrejZA
Príspevky: 202
Dátum registrácie: 30 Mar 2021, 20:54

DOPORUČÍTE - Hardyho, Charneuská, Děkanka R., Bohemika, Lucasova?

18 Máj 2021, 15:59

Ďakujem za povzbudenie. Je mi jasné, že špeciálne u zimných hrušiek treba rátať s tým, že idú na dlhšie obdobie do sklepa. Skôr ma zaskočili skúsenosti s repovitou, prípadne len (pod)priemernou chuťou aj po dosiahnutí konzumnej zrelosti - teda aj po odležaní. Avšak pokiaľ majú ďalší pestovatelia opačné skúsenosti, je tu ešte možnosť, že niekde ovocie dostatočne nedozrelo z iných dôvodov, napr. kvôli horšej polohe, zatienieniu, hrdzi či iným infekciám, chladnému roku a pod..
Upokojil ma zatiaľ fakt, že niektorým z Vás sa Bohemica skrátka zadarila. Zároveň mám niekde v podvedomí výstražnú kontrolku, podľa ktorej sa trochu budem riadiť pri formovaní korunky zaštepenej plánky. Tá má veľkú vitalitu a zhodou okolností Bohemicu som dal na najlepšie miesto, terminál, spolu s Lucasovou. Pričom však Lucasova sa ešte len poriadne prebúdza, zatiaľčo Bohemica už má tri 5 až 10centimetrové prírastky - z každého očka. Čiže potenciál, aby narástla na veľký kus stromu. Budem ju teda krotiť a sledovať, ako sa multikulti stromček bude vyvíjať. Skoršie odrody, ktoré mám v tejto plánke navrúbľované (Konferencia, Williamska a Clappova č.), sú na nižších konároch, aby pri ich zbere nedošlo k olámaniu zimných. V podstate sa z toho dá vyjsť bez výraznejšej straty aj v prípade, že by Bohemica nejako fakt že sklamala.
O pánovi Majzelovi aj pánovi Čerňanskom som už počul od kamaráta, ktorý ma učil štepiť. On chodí aj do toho zväzu záhradkárov, no teraz sa vraj veľmi nechcú stretávať, keďže sú to väčšinou starší páni. V aktuálnej situácii tomu úplne rozumiem. Ale hrozno sa mi už podarilo vypestovať aj v Žilinskej kotline, dokonca stolové a veľmi chutilo aj manželke z Piešťan, ktorej dedko má vinohrady v Pezinku :) Momentálne idem sadiť ďalšie krásne odrody zakorenené z odrezkov od pána Iva Kotrleho.
Je ale pravda, že najviac sa tu darí jablkám. Človek je už ale taký, že stále pokukuje po niečom, čo nemá. Pre mňa takou exotikou dlho boli aj hrušky - z detstva si pamätám chuť sladkej šťavy stekajúcej po brade a keď sa už teda človek konečne dopracuje k vlastnému domu so záhradou, chce to dopriať aj vlastným deťom. A to nehovorím o marhuliach a iných kalibroch - melóny, broskyne, spomínané hrozno.. Ja som vyrastal v tom, že to všetko bola ťažká exotika a dopestovať to na záhrade, to sa už rovnalo sci-fi. No a teraz sa mi niečo z toho postupne darí, aj keď s rôznou úspešnosťou. Napríklad marhuľky či broskynky by boli úplne samostatná kapitola. Ale to vlastne každý ovocný druh a pomaly každý stromček
V každom prípade ďakujem ešte raz za rady a držím Vám všetkým palce, ktorí sa venujete pestovaniu ovocných stromčekov.
dvorpa
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 23 Nov 2020, 21:04

DOPORUČÍTE - Hardyho, Charneuská, Děkanka R., Bohemika, Lucasova?

18 Máj 2021, 21:10

Ivan Hlavatý napísal:
18 Máj 2021, 13:28

V menej priaznivých oblastiach (vyšších polohách) sa ale môže stať, že Bohemica nedosiahne ani oberačkovú zrelosť - a tým pádom potom ani tú konzumnú. To sú tie prípady, kedy sú hrušky pri zbere zelené a tuhé, v pivnici potom zostávajú najprv dlho bez zmeny, s 'repovitou' chuťou, následne buď rýchlo zhniličkovatejú, alebo sa len zošúveria a 'mumifikujú'.
Přesný popis, mumifikované plody v bedniččce po určité době uskladnění, tak si vybavuji svoji každoroční "úrodu" Bohemicy. Zato přesný termín sklizni si nevybavím, minimálně koncem října to ale muselo být. Pravdou je, že při sklizni na stromě hrušky držely a neopadávaly, a když tak čtu, tak je vlastně vlastně možné, že jsem ji sklidil předčasně. Ale to už neověřím, protože jsem s ní už ztratil trpělivost a přerouboval ji na Amforu.
Třeba takový Golden Delicious, když jsem ho ještě pěstoval, u nás některý, dobrý, rok stihl dozrát.
Jižní Morava

350 m n.m.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

DOPORUČÍTE - Hardyho, Charneuská, Děkanka R., Bohemika, Lucasova?

18 Máj 2021, 21:15

dvorpa napísal:
18 Máj 2021, 21:10
Ivan Hlavatý napísal:
18 Máj 2021, 13:28

V menej priaznivých oblastiach (vyšších polohách) sa ale môže stať, že Bohemica nedosiahne ani oberačkovú zrelosť - a tým pádom potom ani tú konzumnú. To sú tie prípady, kedy sú hrušky pri zbere zelené a tuhé, v pivnici potom zostávajú najprv dlho bez zmeny, s 'repovitou' chuťou, následne buď rýchlo zhniličkovatejú, alebo sa len zošúveria a 'mumifikujú'.
Přesný popis, mumifikované plody v bedniččce po určité době uskladnění, tak si vybavuji svoji každoroční "úrodu" Bohemicy. Zato přesný termín sklizni si nevybavím, minimálně koncem října to ale muselo být. Pravdou je, že při sklizni na stromě hrušky držely a neopadávaly, a když tak čtu, tak je vlastně vlastně možné, že jsem ji sklidil předčasně. Ale to už neověřím, protože jsem s ní už ztratil trpělivost a přerouboval ji na Amforu.
Třeba takový Golden Delicious, když jsem ho ještě pěstoval, u nás některý, dobrý, rok stihl dozrát.
Asi ste Bohemiky obrali naozaj predčasne. Túto odrodu treba nechať na strome čo najdlhšie, pri nej v podstate nehrozí, že by na strome prezrela. Oberať treba až keď hrozia prvé mrazy. IH
dvorpa
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 23 Nov 2020, 21:04

DOPORUČÍTE - Hardyho, Charneuská, Děkanka R., Bohemika, Lucasova?

18 Máj 2021, 21:38

Ivan Hlavatý napísal:
18 Máj 2021, 21:15

Asi ste Bohemiky obrali naozaj predčasne. Túto odrodu treba nechať na strome čo najdlhšie, pri nej v podstate nehrozí, že by na strome prezrela. Oberať treba až keď hrozia prvé mrazy. IH
Může být. Až teď mně dochází, že větvě původní odrůdy na stromě po roubovaní jako tažně zůstaly, tak nějakou větvičku ponechám na zkoušku, plody pak nechám na stromě, co to půjde. Sám jsem zvědav, je to úplně poslední šance :), dám pak vědět, jak jsem dopadl.
Jižní Morava

350 m n.m.
Neregistrovaný

IP:  168.81

DOPORUČÍTE - Hardyho, Charneuská, Děkanka R., Bohemika, Lucasova?

18 Máj 2021, 23:11

A co třeba Jana a Jizera, uvádějí se jako raně zimní, experimentovat nebo zůstat u Hardyho? (450 m/m) JG
vysloužil
Príspevky: 4717
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

DOPORUČÍTE - Hardyho, Charneuská, Děkanka R., Bohemika, Lucasova?

19 Máj 2021, 09:38

Určitě experimentovat. Vydrží déle než Hardyho a obě u nás chutnají mnohem lépe než typické zimní hrušky. Ovšem trvanlivost do jara čekat nelze.
Neregistrovaný

IP:  168.81

DOPORUČÍTE - Hardyho, Charneuská, Děkanka R., Bohemika, Lucasova?

19 Máj 2021, 22:02

Děkuji.
Jany jsem viděl. Veliké hrušky, menší strom. Polohu mám trošku teplejší. Tak Jana. JG
Napísať odpoveď