19 Nov 2023, 11:35
Díky za reakce. Myslím že letošní Packhams Triumph stejně jako vloni dosahoval k 18% brix, po odležení velmi sladký vynikající, šťavnatý něco jako wiliamsky ale s výraznější jakoby citronovější kyselinkou, ... vypadá to že přímo cukernatost udává i stupeň vyzrálosti a chuti. Boscova měla méně, teď už nevím myslím že kolem 13% to je cca hranice průmerných chutí. pod 12% Brix ať už jde o hrozny, jabka, hrušky, broskve ... chuť je pak podprůměrná. Výjimku tvoří monžná nenáročné odrůdy které v plné zralosti mají přirozeně malou cukernatost jako Sunhaven, ty mají jen kolem 11Brix, ale chuť může být vynikající, lepší než u pozdnějších broskví s 15%brix .... výjimky tedy jsou, refraktometr dobrá hračka pro obraz co se uvnitř plodu skrývá.
K podnoži - Boscova je na semenáči, roste bujně, bude to velký strom. Packhams Triumph mi prodali omylem ve školce na kdouli ... po 15 letech stromek neroste i když hrušek bylo na stromě méně, má minimální přírustky, hnojil jsem, nadnormálně zavlažoval ale žádná reakce k většímu růstu ... i ta kombinace PT a kdoule je slaběrostoucí, spon v řadě by vycházel tak 1,5 - 2m, výška 2,5m, maximální úrody po redukci bylo tak 30-50 hrušek, letos míň, ideální někde k plotu.