čo napadlo stromy
Potrebujem pomôcť určenim choroby hrušiek.Hrušku Generál Leclerk to vobec nezasiahlo, z Lukašovej som musel všetky konare ostryhať.hruška Nitra sa tieš prebrala a hruška Harrow Swet zatial bez priznakou choroby.Lukašova,Nitra ,Harrow sweet maly tietok flaky na konárov,usichanie mladych vyhonkov a pučkov
'Rakovina' kôry - pod tento komplexný pojem patria infekcie spôsobené viacerými druhmi húb a baktérií, často aj ich kombináciou. Viac by napovedali fotky príznakov v priebehu vegetácie (z minulej sezóny) - viď foto 3-7. Presné určenie patogéna by bolo možné testom v laboratóriu. Podľa Vášho popisu a fotografie by som tipoval, že ide o bakteriózu spôsobenú patogénom Pseudomonas syringae. Ten strom na posledných 2 fotkách už nezachránite.
(P.S.: A vo Vašom príspevku mi chýba jedno 'zázračné' slovíčko. Učia sa ho už deti v škôlke). H.
(P.S.: A vo Vašom príspevku mi chýba jedno 'zázračné' slovíčko. Učia sa ho už deti v škôlke). H.
Rez mi napadá výhony výjimečně (ostatně jí mnoho nemám ani na listech). Ale když se to už stane, často to pak končí tak, že na jaře vyraší, ale během roku začnou listy usychat a v místě rzi se zlomí. Loupáním kůry se to nikdy neprojevilo.
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Díky, vloni to nebylo se rzi tak strašné, možná i z důvodu, že jsem provedl postřik.Posleze pošlu fota. Zkusím místo zastřít balzámem,snad to pomůže. Je to docela mladý stromek