Nejchutnější hruška

Ivan Hlavatý
Príspevky: 2442
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

22 Nov 2021, 21:04

TomNr napísal:
22 Nov 2021, 19:41
Pani, co Vam z tejto top5 vydrzi nadlhsie v pivnici? Resp mate niektoru z nich uskladnenu este dnes?
Ešte mám v pivnici Nojabrskaju (tá je teraz konzumne na vrchole), Eriku, Bieloruskú (tie do konzumnej zrelosti prichádzajú), ako aj posledných pár plodov Generala LeClerca (ten je už ale za zenitom). No a samozrejme ešte Hardenpontovu. Tá bude v konzumnom optime asi tak o mesiac.
(Bohemicu a Grosdemange mám naštepené, ešte nerodili, tie vydržia najdlhšie). IH
larix
Príspevky: 68
Dátum registrácie: 09 Máj 2021, 00:23

22 Nov 2021, 21:32

Ivan Hlavatý napísal:
13 Nov 2021, 08:47
..."Top 5" roku 2021:

1. General LeClerc
2. Boscova fľaška
3. Abate Fetel
4. Nojabrskaja
5. Ex aequo Harrow Delight a Williamsova
Hardyho maslovku nepestujete alebo sa umiestnila až za piatou pozíciou?
Malá Fatra - SZ - 430 m n.m.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 2442
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

22 Nov 2021, 21:34

larix napísal:
22 Nov 2021, 21:32
Ivan Hlavatý napísal:
13 Nov 2021, 08:47
..."Top 5" roku 2021:

1. General LeClerc
2. Boscova fľaška
3. Abate Fetel
4. Nojabrskaja
5. Ex aequo Harrow Delight a Williamsova
Hardyho maslovku nepestujete alebo sa umiestnila až za piatou pozíciou?
Hardyho mám (v 'adoptívnej' záhrade), mladučký stromček, mala by 1.x zarodiť už budúci rok. Takže zatiaľ je bez hodnotenia. IH
larix
Príspevky: 68
Dátum registrácie: 09 Máj 2021, 00:23

22 Nov 2021, 22:14

Vďaka.
Váham totiž nad výberom: Hardyho maslovka/General LeClerc (druhej menovanej odrode robíte dobrú reklamu).
Chcem jednou z týchto odrôd nahradiť Dicolor a viac miesta nemám.
Aktuálne to bude až o rok ale priebežne lustrujem dostupné informácie a skúsenosti pestovateľov.
Malá Fatra - SZ - 430 m n.m.
vysloužil
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

22 Nov 2021, 22:20

Koštoval jsem včera několik plodů své Děkanky Robertovy, ale nějak jsem prošvihl termín, kolem jádřince už byly hniličkovaté.
Z těch ostatních bych vyzdvihl Leboscu, Jelku, Amforu, do zralosti začíná přicházet i Nojabrskaja. Zdá se, že letos hrušky přezrávají rychleji než loni.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 841
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06

23 Nov 2021, 08:41

Hardyho už je snědená, tu jsem ani neskladoval.
rony
Príspevky: 50
Dátum registrácie: 09 Nov 2021, 16:25
Bydlisko: Zahorie - juhozapad Slovenska 200mnm, podhorie M. Karpat

23 Nov 2021, 16:49

Predajca stromcekov mi tvrdil, ze Hardyho je jesenna a nie je na skladovanie. Treba ju vraj do cca 2-3 tyzdnov zjest. Ale zaroven tvrdil, ze podobne to je aj s Boscovou.
To by bolo dost slabe, tomu nemozem verit. Mozno je to pripad, ked sa nechavaju dlho na strome a dozreju uz tam.
vysloužil
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

23 Nov 2021, 17:00

S tou skladovatelností Boscovy trochu problém je. Sklízel jsem ji v půli října a byla ještě dost tvrdá. Za 2-3 týdny se její zelenorzivá slupka zbarvila do bronzova, dužina se stala sladce klouzavou a chuť se rozvinula do úžasné lahodnosti. Bohužel tento stav netrval příliš dlouho, sotva něco přes týden. Lepší by to bylo určitě v chladírně, ale kdo ji má...
Ovšem to je u hrušek obecný jev. V té ideální chuti nevydrží dlouho. Kdo má rád hrušky kedlubnové konzistence, může je jíst hned od sklizně a konzumní okno má pak delší.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 2442
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

26 Nov 2021, 20:48

Ivan Hlavatý napísal:
13 Nov 2021, 08:47
Robiť nejaké rebríčky chuti je iste ošemetné, jednak z hľadiska klimaticko-pôdnych špecifík, jednak z hľadiska subjektívnosti chuťových preferencií.
Predsa len sa za seba pokúsim (zohľadňujem celú sezónu) zostaviť "Top 5" roku 2021:

1. General LeClerc
2. Boscova fľaška
3. Abate Fetel
4. Nojabrskaja
5. Ex aequo Harrow Delight a Williamsova

P.S.: Hardenpontova ešte čaká na konzumné dozretie, predpokladám, že sa bude 'tlačiť' do prvej trojky. IH
Tak som dnes prvú tohtoročnú Hardenpontku ochutnal - mala ešte zo stromu drobné poranenie, a tak dozrela skôr (ostatné budú konzumne zrelé pravdepodobne až okolo Vianoc).
Nechcem sa príliš rozpisovať, tak len stručne: v tomto roku som lepšiu hrušku nejedol. Chuťovo a aromaticky absolútna dokonalosť, je tam všetko čo od superkvalitnej hrušky očakávam. Ani si neviem predstaviť niečo lepšie, aj keď 'niečo lepšie' pravdepodobne existuje.

Takže rebríček "Top 5" sa mení:
1. Hardenpontova IH
Napísať odpoveď