Strana 14 z 22

včely

Napísané: 08 Aug 2020, 16:35
od používateľa Rafael
Mimmo a jak je to v Bulharsku s medovinou, (vínem z medu)?
Vyrábí se tam, prodává, kupuje?
(Já ji kdysi dělal jen občas a jen pro sebe. Vzhledem k nákladům - ceně medu, byla neprodejná a ani jako dárek ji skoro nikdo patřičně neocenil).
*
Martin: krásně zanesený plást. Ale zavičkovaný možná až moc. To jsem moc rád neměl. I když na druhou stranu byla ta víčka moc dobrý materiál na medový likér.

včely

Napísané: 08 Aug 2020, 17:29
od používateľa Mimmo
Rafael napísal:
08 Aug 2020, 16:35
Mimmo a jak je to v Bulharsku s medovinou, (vínem z medu)?
Vyrábí se tam, prodává, kupuje?
U mě je to těžké. Já jsem velmi mírný konzument alkoholu a moc to nesleduji. Kdysi jsem byl z tohoto důvodu pověřován vedením podnikové komise prověřující hospodaření s lihem. Jinak by se asi nezjistilo, že laboratoř spotřebovala na ředění metyloranži 5 litrů lihu, přestože se to ředí vodou...
Medovina se určitě vyrábí i tady, ale nevyhledávám ji. Proto jsem se s ní nesetkal. Mnohem viditelnější jsou jiné alkoholy. Nedaleko u Dunaje jsou velké vinice a umělý železobetonový hrad (Chateau Burgozone), kde se prodává hodně kvalitního vína. V září se dá na našem obecním trhu koupit asi 20 druhů hrozna na víno a taky v pálenici neevidují, komu to vlastně pálí ovocný kvas apod. Na trhu jsem dnes viděl pět prodejců s měděnými kotli, které viditelně nebyly na domácí výrobu destilované vody. Česká republika, která produkci alkoholu eviduje a zdaňuje téměř důsledně, pak vykazuje daleko vyšší spotřebu alkoholu než země s mírnějším režimem.

včely

Napísané: 09 Aug 2020, 07:01
od používateľa Vlasatej
Mimmo napísal:
08 Aug 2020, 14:09
konvalinka napísal:
02 Aug 2020, 07:25
Vlasatej má pravdu, ani tady u nás med není, zeptám se ještě známého-včelaře, ale švagr taky neměli nic :?
Asi máme štěstí, že je tu medu dost. Stále ho prodávají za výprodejní ceny. Bulharský med má vždycky trochu jinou barvu než ten český. Ale voní a chutná stejně.
Tak už jen ta jiná barva naznačuje že tam jsou úplně jiné snůškové poměry. Nakonec i cena :)

včely

Napísané: 09 Aug 2020, 08:34
od používateľa Martin
"Martin: krásně zanesený plást. Ale zavičkovaný možná až moc. To jsem moc rád neměl. I když na druhou stranu byla ta víčka moc dobrý materiál na medový likér"
Je to sice práce s odvíčkováním ale získám tím dost nového vosku o který je teď zájem. Někteří kolegové dělají s víček a medu v nich slušnou medovinu.

včely

Napísané: 10 Aug 2020, 20:07
od používateľa Rafael
Co jsem tak vyšmejdil na včelářských forech, tak v roce 2011 se vosk vykupoval za cca 80Kč.

A dnes za cca 200Kč....

Dřívější ceny se mi zatím nepodařilo vyčenichat. Ale moc by mě zajímaly.
*
Ale co si tak vzpomínám, byl to spíš "odpad" vhodný jen k výrobě nebo výměně za mezistěny. Nikdy nás nějak nenapadlo ho jinak prodávat. Nevyplatilo se to a většinou se rozdal nebo vůbec netěžil....
*
A ještě mi furt straší v bývalé medovně nejmíň 50kg jen tak halabala ve voskovařiči, takovým tím starým cínovaným s trapézovým šroubem, získaným. Tzn., že není nijak vyčištěn, že je to jen takový polotovar.
*
Co myslíte, co s tím?

včely

Napísané: 10 Aug 2020, 22:17
od používateľa Jitka
Výkup je za 200 za kg vosku po srážce nečistot. Ve Žďáru si zařídí přepravu za 80,-Kč.

Některé včely, které se u mne živí na ovoci, nemají žluté proužky. To je u medonosné včely normální?

včely

Napísané: 11 Aug 2020, 07:05
od používateľa Vlasatej
ano je, buď jde o staré (odřené) včely bez chloupků, navíc existuje více plemen které se liší vzhledem. Třeba včela tmavá, kraňská, buckfast, vlašská atd. Některé mají odlišné třeba jen dva první tegrity.
Vosk vytavit, a vyměnit za mezistěny, nebo vytavit a prodat.

včely

Napísané: 11 Aug 2020, 07:45
od používateľa Martin
Vosk bych ještě jednou rozpustil v měkké vodě,dešťové nebo destilované, nechal vychladnout v plastových kýblích,ty je nutno podložit polystyrénem a přikrýt polystyrénem.Čím pomaleji tuhne tím se lépe oddělují nečistoty od vosku,ty se usazují na spodní části voskového koláče.Ty se pak po vychladnutí vosku druhý den odškrábnou.Pak se dá vosk buď prodat např.www.mezistěny-strazisko.cz nebo i jiným výkupcům,cca 200 kč/kg.

včely

Napísané: 11 Aug 2020, 22:09
od používateľa Rafael
Panenského vosku jsme zpracovávali minimum.
Většinou jen "bordel" ze starých plástů a vymacerovaná víčka.
A při druhém přečišťování vosku jsme vždy používali přídavek kyseliny sírové.
Tvrdost vody jsme nikdy neřešili..., ale třeba i když byla ze studny, i na ředění pálenek nebyla nevhodná a o její mineralizaci dodnes nic nevím, bylo to vždy bez problémů.
*
Ostatní "čisticí vosková činidla" byla použita jen velmi zřídka a spíš z jen pokusných důvodů.

*
Ale mě by fact zajímala ta stará výkupní cesta vosku. Proč jsme ho rozdávali, pálili anebo staré plásty dávali do kompostu....

včely

Napísané: 12 Aug 2020, 09:37
od používateľa Martin
Tvrdá vody obsahuje různé soli a sloučeniny, vosk pak není pěkně žlutý a tmavne do hněda.