Batáty

Brambory / zemiaky, batáty, topinambur ...
Marek1970
Príspevky: 13
Dátum registrácie: 24 Sep 2020, 21:19
Bydlisko: kúsok od Piešťan

30 Okt 2020, 14:29

Minulý rok som skúšal batáty pestovať v zemi pod fóliou. Vcelku sa im darilo ale pri zbere som zistil, že 80% úrody zničili premnožené hlodavce a larvy chrústov.
Tento rok som ich skúsil vysadiť do upravených 40 l samozavlažovacích kvetináčov. Hlodavcov som sa síce zbavil ale v polovici kvetináčov sa do batátov pustili larvy, škody však oproti minulému roku podstatne menšie, takže niečo zostalo aj pre nás.
Z ekonomického hľadiska je pestovanie batátov u mňa nerentabilné čo i len pre osobnú potrebu ale na hranie sa to dá a domáce batáty sú chuťovo skvelé. Asi obdobne ako rozdiel v chuti pri zemiakoch dopestovaných doma a vo veľkovýrobe.
Prílohy
IMG_20201008_152226 (2).jpg
IMG_20201008_152310.jpg
Mittwoch

31 Okt 2020, 09:19

Kdysi jsem jedl v Izraeli jako prilohu upecene bataty (syte oranzove) s rozinkama a nevim cim vsim jeste a moc si liboval. Par let po tom sehnal sazenici. V zime rizkovanim rozmnozil a na jare ruzne po rodine vysadil. Uroda byla velika, ruzove hlizy, podobné jako vy na fotce. Jake bylo me zklamani, kdyz jsem se urodu pokousel opakovane zpracovat.😬 Vzdy to melo nasladlou výrazně moucnou chut. Ani jednou jsem se pokrmu z Izraele nepriblizil. Asi jsem vybral špatný "varny typ". Tedy pokud je tez bataty maji. Asi nekdy v budoucnu znovu zkusim, jen sezenu ty syte oranzove. Na stare zahradě se jimi nekdo chlubil. Z obchoda se mi je nedarilo vyklíčit (asi ošetřeny inhibitory).
Marek1970
Príspevky: 13
Dátum registrácie: 24 Sep 2020, 21:19
Bydlisko: kúsok od Piešťan

31 Okt 2020, 11:37

Batátov je veľmi veľa odrôd ale asi sa nedelia na "varné" typy ako u zemiakov. Osobne som batáty nikdy nevaril ale vždy len piekol a to buď v teplovzdušnej fritéze alebo v elektrickej rúre. Mal som "oranžové" aj "fialové" a výborné boli obidva druhy ("oranžové" boli niečo sladšie). U batátov je po zbere dôležité spracovanie. Treba ich vytriediť, umyť, potom som ich vždy asi na 10-14 dní uskladnil do tepla pri izbovej teplote a až potom uskladnil. To prvotné uskladnenie v teple je dôležité na premenu škrobov na cukry, ak sa to nespraví ale ich hneď niekto konzumuje potom majú tú spomínanú nevýraznú múčnu (škrobovú) chuť. Podľa mňa v tom bol celý problém s tou chuťou ale môžem sa aj mýliť a mohlo to byť naozaj nejakou nevhodnou odrodou.
Na tejto stránke je o batátoch dosť informácií, dávam link práve na to skladovanie:
http://www.bataty.sk/zber-skladovanie
ariadna30
Príspevky: 577
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

31 Okt 2020, 11:44

Super forum, vzdy sa tu naucim.nieco nove👍 Tato tema mi pripomenule, ze som si na jar objednala bataty. Mali prist v case vhodnom na vysadbu. Tak toho roku ten cas asi zatial neprisiel, lebo ani bataty neprisli😀😀
Napísať odpoveď