Tuřín, něco jako kedlubna

zelí / kapusta, kapusta / kel, květák / karfiol, brokolice / brokolica, kedlubna / kaleráb ...
ivan z okenka

IP:  169.26

Tuřín, něco jako kedlubna

04 Okt 2023, 12:49

Letos mi vyšel dobře tuřín. Máte ho také rádi?
Prílohy
DSC_0243.JPG
DSC_0242.JPG
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2200
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Tuřín, něco jako kedlubna

04 Okt 2023, 15:27

Pokud se nepletu, tak děda s babičkou tomu říkali kvak nebo kvaky.
A pěstovali to spolu s krmnou řepou pro dobytek.
Nevzpomínám si, že by se to jedlo. Ale můžu se mýlit. Je to přece jen dávno a tehdy jako klučina jsem se o vaření nezajímal.

Je to ono, ten tuřín?
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Tuřín, něco jako kedlubna

04 Okt 2023, 15:43

Rafael napísal:
04 Okt 2023, 15:27
Pokud se nepletu, tak děda s babičkou tomu říkali kvak nebo kvaky.
A pěstovali to spolu s krmnou řepou pro dobytek.
Nevzpomínám si, že by se to jedlo. Ale můžu se mýlit. Je to přece jen dávno a tehdy jako klučina jsem se o vaření nezajímal.

Je to ono, ten tuřín?
Pamatuju, že maminka tuřín a vodnici občas vysela. Nemůžu říct, že bych si tu zeleninu nějak zamiloval. Ale už je to dlouho.
ivan z okenka

IP:  169.26

Tuřín, něco jako kedlubna

04 Okt 2023, 17:34

Ano tuřín je kvaka. na britských ostrovech hodně pěstovaná. Ve Walesu prakticky náhrada brambor. U nás a v Německu žlutomasé pro lidi, bělomasé pro dobytek, Milevský byl bílý, pro obě skupiny konzumentů. Ty z Walesu byly bělomasé, chuťově dost podobné. Jestli znáte seriál Černá zmije, tak jste v něm mohli slyšet i o tuřínu. Nedřevnatí, dlouho vydrží, dá se jíst malý i velký. Nejspíše se u nás pěstoval už za Přemyslovců, jen si nevzpomenu od koho ta kniha, kde malá knížata na tuřín chodila.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2222
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Tuřín, něco jako kedlubna

04 Okt 2023, 20:12

Dříve býval tuřín jednou ze základních potravin.
Pepina
Príspevky: 258
Dátum registrácie: 08 Jan 2022, 17:49
Bydlisko: jižní Kladensko 425 mnm

Tuřín, něco jako kedlubna

04 Okt 2023, 20:45

Jak ho jíte? Syrový, nebo tepelně upravený?
Letos se mi taky poprve povedl. Měla jsem ho celou sezónu pod sítí kvůli dřepčíkům. Myslela jsem, že doroste do velikosti krmné řepy, je ale mnohem menší, asi jako kedlubna. Někde jsem četla, že staré odrůdy bývaly nahořklé.

Mimochodem ta krmná řepa není chuťově vůbec špatná.
Ambrož
Príspevky: 54
Dátum registrácie: 27 Mar 2020, 18:34

Tuřín, něco jako kedlubna

05 Okt 2023, 10:04

Pepina napísal:
04 Okt 2023, 20:45
Jak ho jíte? Syrový, nebo tepelně upravený?
Letos se mi taky poprve povedl. Měla jsem ho celou sezónu pod sítí kvůli dřepčíkům. Myslela jsem, že doroste do velikosti krmné řepy, je ale mnohem menší, asi jako kedlubna. Někde jsem četla, že staré odrůdy bývaly nahořklé.

Mimochodem ta krmná řepa není chuťově vůbec špatná.
Nahořklé jsou i kedlubny, pokud mají málo vláhy. Zkuste odrůdu Dalibor a použijte do boršče.
ivan z okenka

IP:  169.26

Tuřín, něco jako kedlubna

05 Okt 2023, 12:01

Syrový, dušený jako zelí z kedluben. Jeden Vejšan, který nedaleko bydlí, ho jí jako přílohu, všude ho chce, kde dáváme brambory. Může se dávat do těsta na chléb (bramborový chléb). Ale pro mě je nejlepší syrový. Já mám vnitřek, králíci slupky.
Hořký bývá když nemá vodu a také když ho napadne květilka zelná. Nevidím rozdíl v chuti, necítím hořkost ani u Wilhelmsburgerského žlutého nebo těch bílých, u Dalibora nebo u Gowrie, Magres. Velšani mají odrůdy, které se sklízejí ve velikosti kulaté ředkve v létě i takové, které se uskladňují. S bílým vnitřkem.
ariadna30
Príspevky: 2879
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Tuřín, něco jako kedlubna

05 Okt 2023, 12:04

Ako chuti turin?
Pepina
Príspevky: 258
Dátum registrácie: 08 Jan 2022, 17:49
Bydlisko: jižní Kladensko 425 mnm

Tuřín, něco jako kedlubna

05 Okt 2023, 23:18

Ambrož napísal:
05 Okt 2023, 10:04

Nahořklé jsou i kedlubny, pokud mají málo vláhy. Zkuste odrůdu Dalibor a použijte do boršče.
Pozdě :) , boršč jsme předevčírem dojedli. Příště ho přidám. Chtěla jsem ho podstrčit dceři do karí, ale ubránila se.

Mám odrůdu Helenor.
Napísať odpoveď