Tuřín, něco jako kedlubna
-
IP: 169.26
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Tuřín, něco jako kedlubna
Pokud se nepletu, tak děda s babičkou tomu říkali kvak nebo kvaky.
A pěstovali to spolu s krmnou řepou pro dobytek.
Nevzpomínám si, že by se to jedlo. Ale můžu se mýlit. Je to přece jen dávno a tehdy jako klučina jsem se o vaření nezajímal.
Je to ono, ten tuřín?
A pěstovali to spolu s krmnou řepou pro dobytek.
Nevzpomínám si, že by se to jedlo. Ale můžu se mýlit. Je to přece jen dávno a tehdy jako klučina jsem se o vaření nezajímal.
Je to ono, ten tuřín?
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Tuřín, něco jako kedlubna
Pamatuju, že maminka tuřín a vodnici občas vysela. Nemůžu říct, že bych si tu zeleninu nějak zamiloval. Ale už je to dlouho.
-
IP: 169.26
Tuřín, něco jako kedlubna
Ano tuřín je kvaka. na britských ostrovech hodně pěstovaná. Ve Walesu prakticky náhrada brambor. U nás a v Německu žlutomasé pro lidi, bělomasé pro dobytek, Milevský byl bílý, pro obě skupiny konzumentů. Ty z Walesu byly bělomasé, chuťově dost podobné. Jestli znáte seriál Černá zmije, tak jste v něm mohli slyšet i o tuřínu. Nedřevnatí, dlouho vydrží, dá se jíst malý i velký. Nejspíše se u nás pěstoval už za Přemyslovců, jen si nevzpomenu od koho ta kniha, kde malá knížata na tuřín chodila.
Tuřín, něco jako kedlubna
Dříve býval tuřín jednou ze základních potravin.
Tuřín, něco jako kedlubna
Jak ho jíte? Syrový, nebo tepelně upravený?
Letos se mi taky poprve povedl. Měla jsem ho celou sezónu pod sítí kvůli dřepčíkům. Myslela jsem, že doroste do velikosti krmné řepy, je ale mnohem menší, asi jako kedlubna. Někde jsem četla, že staré odrůdy bývaly nahořklé.
Mimochodem ta krmná řepa není chuťově vůbec špatná.
Letos se mi taky poprve povedl. Měla jsem ho celou sezónu pod sítí kvůli dřepčíkům. Myslela jsem, že doroste do velikosti krmné řepy, je ale mnohem menší, asi jako kedlubna. Někde jsem četla, že staré odrůdy bývaly nahořklé.
Mimochodem ta krmná řepa není chuťově vůbec špatná.
Tuřín, něco jako kedlubna
Nahořklé jsou i kedlubny, pokud mají málo vláhy. Zkuste odrůdu Dalibor a použijte do boršče.Pepina napísal: ↑04 Okt 2023, 20:45Jak ho jíte? Syrový, nebo tepelně upravený?
Letos se mi taky poprve povedl. Měla jsem ho celou sezónu pod sítí kvůli dřepčíkům. Myslela jsem, že doroste do velikosti krmné řepy, je ale mnohem menší, asi jako kedlubna. Někde jsem četla, že staré odrůdy bývaly nahořklé.
Mimochodem ta krmná řepa není chuťově vůbec špatná.
-
IP: 169.26
Tuřín, něco jako kedlubna
Syrový, dušený jako zelí z kedluben. Jeden Vejšan, který nedaleko bydlí, ho jí jako přílohu, všude ho chce, kde dáváme brambory. Může se dávat do těsta na chléb (bramborový chléb). Ale pro mě je nejlepší syrový. Já mám vnitřek, králíci slupky.
Hořký bývá když nemá vodu a také když ho napadne květilka zelná. Nevidím rozdíl v chuti, necítím hořkost ani u Wilhelmsburgerského žlutého nebo těch bílých, u Dalibora nebo u Gowrie, Magres. Velšani mají odrůdy, které se sklízejí ve velikosti kulaté ředkve v létě i takové, které se uskladňují. S bílým vnitřkem.
Hořký bývá když nemá vodu a také když ho napadne květilka zelná. Nevidím rozdíl v chuti, necítím hořkost ani u Wilhelmsburgerského žlutého nebo těch bílých, u Dalibora nebo u Gowrie, Magres. Velšani mají odrůdy, které se sklízejí ve velikosti kulaté ředkve v létě i takové, které se uskladňují. S bílým vnitřkem.
Tuřín, něco jako kedlubna
Ako chuti turin?