Strana 1 z 2

nakladanie kapusty

Napísané: 23 Okt 2022, 11:45
od používateľa bunny
rád by som poznal váš názor, resp. skúsenosti pri nakladaní (kvasení) kapusty na zimu. používam kameninový sud, ktorý zakryjem vrchňákom, zalejem vodou a nechám kvasiť pri teplote cca 20 st. na internete čítam, že kapusta by mala kvasiť pri tejto teplote cca 2-3 týždne, lenže u mňa už po týždni nebublá, teda vždy som ju už otvoril a bola super. vykvasená, chrumkavá. takú kapustu som sterilizoval v pohároch.
mám nechať kapustu dhšie v sude (ako odporúča literatúra) aj keď už nebublá a prečo?
surovú kapustu jesť nechcem, varením v nej zabijem tak či tak tie užitočné baktérie či enzýmy či čo v nej je, teda má zmysel sa snažiť ju mať čím dlhšie v sude (nesterilizovanu) a nakoniec ju konzumovať varenú alebo kľudne ju môžem sterilizovať hneď a takto uskladniť?

nakladanie kapusty

Napísané: 23 Okt 2022, 12:22
od používateľa Rafael
Mi se líbí, že netřeba nijak zavařovat, sterilizovat a z baňoku, zelňáku, odebírát postupně dle potřeby.

nakladanie kapusty

Napísané: 23 Okt 2022, 14:00
od používateľa Mimmo
bunny napísal:
23 Okt 2022, 11:45
...rád by som poznal váš názor, resp. skúsenosti pri nakladaní (kvasení) kapusty na zimu.
Pro mě je k nezaplacení "živé" zelí. V obchodech se dá koupit jen sterilované nebo částečně konzervované přídavkem (tuším) kyseliny benzoové nebo sorbové. Tyto kyseliny ničí plísně, ale neměly by úplně zabít bakterie mléčného kvašení. Živé zelí je podle mého názoru velmi dobré pro udržování zdravotního stavu zažívacího traktu. Proto po 3 týdnech přenesu zelí do chladna a pokusím se ho skladovat dlouhodobě pod hladinou kapaliny. Odběr jen 1x týdně do sklenice skladované v chladničce. Tento postup však nikomu nevnucuji. Bakterie je možné dostat do těla i v jogurtech nebo v tobolkách z lékárny.

nakladanie kapusty

Napísané: 23 Okt 2022, 14:31
od používateľa bunny
Mimmo napísal:
23 Okt 2022, 14:00
bunny napísal:
23 Okt 2022, 11:45
...rád by som poznal váš názor, resp. skúsenosti pri nakladaní (kvasení) kapusty na zimu.
Pro mě je k nezaplacení "živé" zelí. V obchodech se dá koupit jen sterilované nebo částečně konzervované přídavkem (tuším) kyseliny benzoové nebo sorbové. Tyto kyseliny ničí plísně, ale neměly by úplně zabít bakterie mléčného kvašení. Živé zelí je podle mého názoru velmi dobré pro udržování zdravotního stavu zažívacího traktu. Proto po 3 týdnech přenesu zelí do chladna a pokusím se ho skladovat dlouhodobě pod hladinou kapaliny. Odběr jen 1x týdně do sklenice skladované v chladničce. Tento postup však nikomu nevnucuji. Bakterie je možné dostat do těla i v jogurtech nebo v tobolkách z lékárny.
píšete po 3 týždňoch prenesiem. to vám kapusta celé 3 týždne "bublá" a kvasí?

nakladanie kapusty

Napísané: 23 Okt 2022, 15:02
od používateľa Mimmo
To záleží na teplotě. Teď po 12 dnech už bublá velmi málo. Ale nechám to ještě týden v teple. Pak jde do garáže bez topení.
Neříkám, že to tak musí být. Třeba to někdo dělá jinak a má lepší výsledky.
Budu dělat ještě červené zelí. Až natrefím na dobrou cenu. Bude to však menší množství. Možná, že na základě diskuse pozměním postup nebo i recept.

nakladanie kapusty

Napísané: 09 Nov 2022, 20:04
od používateľa Mimmo
Mimmo napísal:
23 Okt 2022, 15:02
...Budu dělat ještě červené zelí. Až natrefím na dobrou cenu. Bude to však menší množství. Možná, že na základě diskuse pozměním postup nebo i recept.
Dneska jsem nakládal červené zelí. Pouštělo méně vody. Asi to nebude odrůdou, ale proschnutím při delším skladování.

nakladanie kapusty

Napísané: 14 Nov 2022, 09:36
od používateľa IvaP
Mimmo, mně červené zelí připadá vždy sušší než bílé a podstatně tvrdší, odrůdou ani vyschnutím to nebude,

nakladanie kapusty

Napísané: 14 Nov 2022, 12:28
od používateľa Neregistrovaný
Odrodové rozdiely u kapusty (zelí) sú veľké. Kto niekedy tlačil do suda odrodu Polar, určenú prevažne na skladovanie celých hlávok, ten vie. Púšťa málo šťavy, ale tá tvrdosť, kostky na rukách zodrané do krvi. Klasické kruhárenské odrody sú mäkšie a šťavnatejšie. Tak nejak podobne to bude aj u červenej kapusty.

nakladanie kapusty

Napísané: 27 Nov 2022, 09:59
od používateľa Peb
Ako dlho nechávate prosím kapustu v teple . ? Mám ju okolo 21..22 st asi 15 dní a stále Buble ..nechcem ale aby bola zbytočne veľmi kyslá aj keď robievame kapustu každý rok jeden rok bola extremne kyslá ..kedy ju vy prenášate do pivnice ? Ďakujem

nakladanie kapusty

Napísané: 27 Nov 2022, 10:22
od používateľa PepaS
Mám zkušenost, že hodně kyselé je , když se dá více soli. Přenosem do sklepa to kvašení stejně nezastavíte , pouze zpomalíte .