Já jsem pěstoval ty řecké Gigante fazole a také byl v létě problém s tím, že se neopylovaly a začaly nasazovat lusky až se ochladilo. Problém byl ten, že potom v pozdním podzimu nedozrály a byly většinou na vyhození. Asi by to chtělo vyšší nadmořskou výšku, i v tom řecku se pěstují v kopcích, možná jsou to i hory (nevím). Aspoň kilo semen stále mám, kdyby někdo chtěl, jsou to opravdu velké bíle fazole až tři centimetry v délce.
Vladimír
Švábky nerodí
Švábky nerodí
Peb, neviem, aku odrodu pestujete, ale ja dlhodobo pestujem Albenu (biele velke fazule, chutovo vyborne.) a urodu mam vzdu bohatu. Dokonca som aj v podobnej nadmorskej vyske (480mnm) ako vy. Vzdy sa snazim najst fazuli miesto s celodennym slnkom, ale ako to tu citam, asi by jej bolo este lepsie v polotieni, musim skusit o rok.Peb napísal: ↑17 Sep 2023, 20:17Mám podobný problém .fazule sú pomerne veľké kríky sadene už 3 rok rôzne ...najprv samostatne potom po dva a teraz takto ako je na fotke...
Fazuľa bohato kvitne okolo je mnoho opelovacov ..modré včely ktoré tu nebolo vidieť su uz pomaly v prevahe ..no je problém nájsť nejaké fazule na kríkoch ..skúsil by som možno ešte tu fazuľu obecnú ..
Zaujímavé je že na poli par metrov ďalej kde nieje toľko slnka bývalo pred rokmi fazule viacej ..
viete prosím niečo nové k tejto téme ? Ďakujem ..
Ak by boli este vacsie ako spominana Albena, tak by som tie grecke skusil. Cim vasia fazula na lyzici, tym lepsieMrBig46 napísal: ↑17 Sep 2023, 22:47Já jsem pěstoval ty řecké Gigante fazole a také byl v létě problém s tím, že se neopylovaly a začaly nasazovat lusky až se ochladilo. Problém byl ten, že potom v pozdním podzimu nedozrály a byly většinou na vyhození. Asi by to chtělo vyšší nadmořskou výšku, i v tom řecku se pěstují v kopcích, možná jsou to i hory (nevím). Aspoň kilo semen stále mám, kdyby někdo chtěl, jsou to opravdu velké bíle fazole až tři centimetry v délce.
Vladimír

Švábky nerodí
Šarlatový fazol je původem sice ze střední Ameriky, ale z hor. Drvodělky i čmeláci ho navštěvují, ale plody jsou nějaké dole při zemi (ty obírám jak zežloutnou na dosušení) a nějaké jsou teď nahoře - tzn. ochlazení na konci srpna a zřejmě i krátký den. Lusky jsou bídné, po 2-3 fazolích. Dala jsem je letos na východní dvorek, kam po jedné hodině už nejde přímé slunce.
Ale vytrvám, příští rok jdou na předzahrádku na sever, když nebudou plodit, aspoň z nich bude kryt okna do ulice.
A je to kus půdy vyrvaný denivkám, jen při sázení trošku substrátu, aby držel vodu, takže na zeminu náročné nejsou.
Ale vytrvám, příští rok jdou na předzahrádku na sever, když nebudou plodit, aspoň z nich bude kryt okna do ulice.
A je to kus půdy vyrvaný denivkám, jen při sázení trošku substrátu, aby držel vodu, takže na zeminu náročné nejsou.
Švábky nerodí
ja uz mam fazulu bez kvetov a postupne zospodu dozrieva. aktualny stav na foto.
Švábky nerodí
Sice nerada sleduji videa, plná natahování, aby nakonec informace chyběla, ale zaujalo mě, že tyčkové seje 11.4.Peb napísal: ↑17 Sep 2023, 20:31Vyzerá byť že tento problem ma veľa ľudí ..
https://youtu.be/W5kn6K5lYt4?si=um77aA3AQGzAymXS
Dôvodom bude naozaj horúci vzduch a veľa slnka ..
Možno by pomohlo ranné rosenie rastlin ...ciastocne zatienenie ..
Švábky nerodí
Vzal jsem si k tomu šupleru a největší byly 27 mm. Je fakt, že jsou už dva roky staré a pořádně vyschly. Ale klíčivé jistě budou. Já jsem je předkličoval doma v misce a když nasály vodu tak byly až 4 cm. Stejné je to když se namáčí před vařením. Mám dojem, že se prodávají v supermarketech povařené a s olivovým olejem a bylinkami. Cena vysoká. Na obrázku jsou vlevo, vpravo nějaká odrůda maďarská. Pokud máte zájem, stačí poslat adresu. Budu posílat nějaká semena do Polska a tak bych poštu sfrkl jedním rázem.kvas napísal: ↑18 Sep 2023, 04:54Peb, neviem, aku odrodu pestujete, ale ja dlhodobo pestujem Albenu (biele velke fazule, chutovo vyborne.) a urodu mam vzdu bohatu. Dokonca som aj v podobnej nadmorskej vyske (480mnm) ako vy. Vzdy sa snazim najst fazuli miesto s celodennym slnkom, ale ako to tu citam, asi by jej bolo este lepsie v polotieni, musim skusit o rok.Peb napísal: ↑17 Sep 2023, 20:17Mám podobný problém .fazule sú pomerne veľké kríky sadene už 3 rok rôzne ...najprv samostatne potom po dva a teraz takto ako je na fotke...
Fazuľa bohato kvitne okolo je mnoho opelovacov ..modré včely ktoré tu nebolo vidieť su uz pomaly v prevahe ..no je problém nájsť nejaké fazule na kríkoch ..skúsil by som možno ešte tu fazuľu obecnú ..
Zaujímavé je že na poli par metrov ďalej kde nieje toľko slnka bývalo pred rokmi fazule viacej ..
viete prosím niečo nové k tejto téme ? Ďakujem ..
Ak by boli este vacsie ako spominana Albena, tak by som tie grecke skusil. Cim vasia fazula na lyzici, tym lepsieMrBig46 napísal: ↑17 Sep 2023, 22:47Já jsem pěstoval ty řecké Gigante fazole a také byl v létě problém s tím, že se neopylovaly a začaly nasazovat lusky až se ochladilo. Problém byl ten, že potom v pozdním podzimu nedozrály a byly většinou na vyhození. Asi by to chtělo vyšší nadmořskou výšku, i v tom řecku se pěstují v kopcích, možná jsou to i hory (nevím). Aspoň kilo semen stále mám, kdyby někdo chtěl, jsou to opravdu velké bíle fazole až tři centimetry v délce.
Vladimír![]()
Vladimír

Švábky nerodí
ok, adresu pisem do sukromnej spravy.
Švábky nerodí
Ještě tento týden pošlu. Našel jsem ještě toto:
Gigantes se vyznačují svou velikostí, ledvinovitým tvarem a bílou barvou. Jsou velmi jemné, jejich chuť je bohatá a plná a jsou delikátní i samotné bez omáčky. Nicméně my je doporučujeme připravovat v troubě s omáčkou a nebo si je vychutnat v salátech nebo s masem.
Oblast: Prespes jezero, prefektura Florina, severozápadní Řecko
Kultivace: BIO gigantes jsou pěstovány kolem jezera Mikri Prespa v nadmořské výšce 860 m, v národním parku Prespes v malých rodinných farmách. Místní farmáři stále zachovávají tradiční metody pěstování. Půda je lehká, teplá a úrodná, bohatá na organické látky. Její pH ise blíží optimálnímu, což je 5,8-6.
Obří fazole z Prespu (Gigantes Elephantes) jsou řecká odrůda fazolí vysoké kvality, s tenkou slupkou a velmi snadnou přípravou (krátká doba vaření), která byla kultivována v oblasti Prespu od 16. století.
Na sáčku je napsáno: Řecké obrovské fazole z malých rodiných farem
Vladimír
Gigantes se vyznačují svou velikostí, ledvinovitým tvarem a bílou barvou. Jsou velmi jemné, jejich chuť je bohatá a plná a jsou delikátní i samotné bez omáčky. Nicméně my je doporučujeme připravovat v troubě s omáčkou a nebo si je vychutnat v salátech nebo s masem.
Oblast: Prespes jezero, prefektura Florina, severozápadní Řecko
Kultivace: BIO gigantes jsou pěstovány kolem jezera Mikri Prespa v nadmořské výšce 860 m, v národním parku Prespes v malých rodinných farmách. Místní farmáři stále zachovávají tradiční metody pěstování. Půda je lehká, teplá a úrodná, bohatá na organické látky. Její pH ise blíží optimálnímu, což je 5,8-6.
Obří fazole z Prespu (Gigantes Elephantes) jsou řecká odrůda fazolí vysoké kvality, s tenkou slupkou a velmi snadnou přípravou (krátká doba vaření), která byla kultivována v oblasti Prespu od 16. století.
Na sáčku je napsáno: Řecké obrovské fazole z malých rodiných farem
Vladimír
- Rafael
- Príspevky: 1954
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Švábky nerodí
U nás se těm fazolím říká Becoky a myslím, že to jsou ony Švábky.
*
Při úklidu půdy jsem jich našel větší pytlík. Starý snad desetiletí. Po babičce. Ze zajímavosti jsem je zkusil uvařit. A dobré byly. Moc dobré i po takové dlouhé době.
Tak jsem se jal je pěstovat. Natáhnul jsem u plotu mezi stromy vysokou drátěnku mezi dvěma stromy. Sousedka z toho měla skoro Vánoce, když jsem ji řekl, že budu pěstovat obří fazole a že ony fact potřebují opěru a vyrostou do velké výšky.
Semena jsem si sehnal na nějaký inzerát, nesadil jsem ty původní. Ale ani tak nebyly výsledky dobré a sousedka měla z mého počínání Druhé Vánoce...
Vícekrát jsem už to nezkoušel a ani nevím, nevzpomínám si, kde se stala chyba.
*
Při úklidu půdy jsem jich našel větší pytlík. Starý snad desetiletí. Po babičce. Ze zajímavosti jsem je zkusil uvařit. A dobré byly. Moc dobré i po takové dlouhé době.
Tak jsem se jal je pěstovat. Natáhnul jsem u plotu mezi stromy vysokou drátěnku mezi dvěma stromy. Sousedka z toho měla skoro Vánoce, když jsem ji řekl, že budu pěstovat obří fazole a že ony fact potřebují opěru a vyrostou do velké výšky.
Semena jsem si sehnal na nějaký inzerát, nesadil jsem ty původní. Ale ani tak nebyly výsledky dobré a sousedka měla z mého počínání Druhé Vánoce...
Vícekrát jsem už to nezkoušel a ani nevím, nevzpomínám si, kde se stala chyba.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Švábky nerodí
Ďakujem pekne za reakcie .. niekde som čítal že tmavá fazuľa má v sebe viacej vitamínov a je chutnejšia preto sme pestovali tmavú veľkú ..ale posledné dva roky nejak veľmi nechceli ísť ..fotky fazul sem pridané su ale naozaj pekne aj tie veľké aj tie malé ...
BB kraj 465 mnm