Hrášek
Hrášek
Na zahradě mám řádek hrášku. Hned za plotem je však pro inspiraci celé hráškové pole. Před dvěma týdny tam projížděl postřikovač a kropil nějakým žlutým roztokem. Já kropím jen dešťovou vodou. Uvidíme ten rozdíl.
Hrášek
Myslel jsem, že majitel hráškového pole sklidí zelený hrášek. Tak jako jsme to dělali na zahradě. Ale hrách je už úplně zralý. Nevím, jak se taková džungle průmyslově sklízí. Věřím však, že hrách bude sklizen a využit a nebude ponechán jen na obohacení půdy po kukuřici.
Hrášek
Tyto hrachy jsou jiné typy než ty na sklizeň nazeleno (nebo ty na zahrádkách). Toto je ten typ hrachu, který kupujeme v obchodech pro běžné kuchyňské zpracování (suché zrno - zelené, žluté - pro přípravu např. kaší). Sklízí se normálně kombajnem po předchozí desikaci porostu.
Hrášek
Děkuji za vysvětlení. Trochu mě zmýlilo, že za zelena byly tyto lusky i hrášky vzhledem i chutí k nerozeznání od běžného zeleného hrášku. Osobně jsem sice neochutnal, ale asi bych to taky nerozeznal. Ta desikace (asi glyfosátem) vedle mé zahrady mě děsí, ale skutečně uschlo všechno najednou.
Hrášek
Ve škole jsme se v nauce o surovinách učili, že je CUKROVÝ hrách - to jsou ty, co se jedí i s lusky, pak hrách DŘEŇOVÝ - sklizeň za zelena, po dozrání se nedá uvařit a HRÁCH k VYLUPOVÁNÍ - ten se dá sklízet i za zelena (občas se sklidí pozdě a je z něj tvrdý sterilovaný hrášek), ale hlavně je určen ke sklizni ve zralém stavu jako luštěnina.Mimmo napísal: ↑10 Júl 2022, 11:26Děkuji za vysvětlení. Trochu mě zmýlilo, že za zelena byly tyto lusky i hrášky vzhledem i chutí k nerozeznání od běžného zeleného hrášku. Osobně jsem sice neochutnal, ale asi bych to taky nerozeznal. Ta desikace (asi glyfosátem) vedle mé zahrady mě děsí, ale skutečně uschlo všechno najednou.
U Přerova, 270 m.n.m.
Hrášek
Dřeňový hrách po dozrání uvařit lze, ale kaše z něho je ošklivě šedozelená. Hrách k vylupování - jak píše Iva - za zelena brzy dřevnatí a ztrácí sladkostIvaP napísal: ↑10 Júl 2022, 18:33Ve škole jsme se v nauce o surovinách učili, že je CUKROVÝ hrách - to jsou ty, co se jedí i s lusky, pak hrách DŘEŇOVÝ - sklizeň za zelena, po dozrání se nedá uvařit a HRÁCH k VYLUPOVÁNÍ - ten se dá sklízet i za zelena (občas se sklidí pozdě a je z něj tvrdý sterilovaný hrášek), ale hlavně je určen ke sklizni ve zralém stavu jako luštěnina.Mimmo napísal: ↑10 Júl 2022, 11:26Děkuji za vysvětlení. Trochu mě zmýlilo, že za zelena byly tyto lusky i hrášky vzhledem i chutí k nerozeznání od běžného zeleného hrášku. Osobně jsem sice neochutnal, ale asi bych to taky nerozeznal. Ta desikace (asi glyfosátem) vedle mé zahrady mě děsí, ale skutečně uschlo všechno najednou.
Hrášek
Je konec. Hrách byl sklizen. Jedná se tedy o žlutý hrách na loupání. Herbicidy na desikaci pravděpodobně nebyly použity. Mezi hrachem bylo obrovské množství zelených plevelů se zralými létacími semínky. Převážně pcháč. Nálet připomínající sněžení zamořil okolní zahrady.
Pole je teď už poorané a připraveno na další osev.

Pole je teď už poorané a připraveno na další osev.