Švábky nerodí

boby / bôb, cizrna / cícer, čočka / šošovica, fazole / fazuľa, hrách / hrach ...
Jitka

IP:  143.81

02 Aug 2021, 12:43

Vloni jsme zkoušely s máti velké fazole z Číny, nic z toho nebylo, u mne sežrali škůdci i květy, u máti kvetly a lusky se netvořily. Letos jsme zkusily maďarské a zase, máti kvetou a lusky nikde. Moje jsou pozdější, zatím se objevují květy. Mohl by to být blýskáček?
Myslíte, že by zabralo Karate?
Ambrož
Dátum registrácie: 27 Mar 2020, 18:34

08 Aug 2021, 18:46

Pěstujte jen takové fazole, kterým vyhovuje dané zeměpisné pásmo podle rovnoběžek!!!
Nereagujte prosím na prispevky, tohoto internetového trolla. Všetky jeho útočné príspevky budú časom vymazané.
ariadna30
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

08 Aug 2021, 20:07

Vhodne su vyssie nadmorske vysky. Vyssie teploty im neprospievaju. V letnych horucavach sice bohato kvitnu ale kvety opadavaju. Lusky zacinaju nasadzovat opat na jesen.
Ambrož
Dátum registrácie: 27 Mar 2020, 18:34

11 Aug 2021, 08:45

Nadmořská výška neni až tak limitující faktor. Pohyb po poledníku, sto až stopadesát km, směrem na jih, nebo sever, může mít fatální následky.
Nereagujte prosím na prispevky, tohoto internetového trolla. Všetky jeho útočné príspevky budú časom vymazané.
Jitka
Dátum registrácie: 08 Aug 2021, 13:43

14 Aug 2021, 12:29

Roky jsme je pěstovali a teď byly dostupné jen uvedené druhy. Možná je to počasím, možná je našli čmeláci pozdě, už se objevily lusky. A čmeldové to obletují, což předtím nebylo vidět.
Fazol pochází z tropické Ameriky a pěstuje se v Evropě od 16. století, tak snad tak citlivý nebude.
Dám vědět, jak to dopadlo, sela jsem pozdě do mezery po salátu a s krátkým dnem přestanou kvést, což je za chvíli.
Jitka

05 Okt 2021, 23:14

Takže fazol je šarlatový, kvete pořád. Našly ho drvodělky (ty jsem letos viděla poprvé), čmeláci i včely a podle lusků jde opylení ve vlnách - asi podle počasí? Je třeba 4-5 lusků za sebou a pak je mezera po opadaných 8 květech a další květy. Dozraje asi jen pár prvních lusků, to záleží na počasí. Auto už jsem škrábala, ale rostliny mrazík nepoškodil. Jestli vadí vedra, tak budu muset předpěstovat jako hrášek.
Pro mne je úspěch i to, že poslouží čmelákům a včelám.
Neregistrovaný

IP:  97.51

09 Máj 2022, 13:51

Fazol šarlatový je cizosprašný a nemá rád ta horká, suchá období. I když létají opylovači a činí se, lusky v té době nenasazuje. Fazol obecný je samosprašný, nasazuje bez ohledu na horko. Tedy pokud má vodu a zbavuje se narostlých lusků. Zrající semena brzdí nasazování dalších lusků.
Jitka

27 Máj 2022, 22:14

Neregistrovaný napísal:
09 Máj 2022, 13:51
Fazol šarlatový je cizosprašný a nemá rád ta horká, suchá období. I když létají opylovači a činí se, lusky v té době nenasazuje. Fazol obecný je samosprašný, nasazuje bez ohledu na horko. Tedy pokud má vodu a zbavuje se narostlých lusků. Zrající semena brzdí nasazování dalších lusků.
Díky za poznámku, vloni toho horka moc nebylo, zkusím letos opět štěstí. Zatím jsou fazole v květináčích.
Napísať odpoveď