Pastinák
-
IP: 97.51
Pastinák
Tak už mám ve sklepě jen celer a pastinák. O víkendu jsem ochutnal "pyré" z pastináku, ale nijak mě to nenadchlo. To třeba hrachová kaše s rozmixovaným celerem na zahuštění je parádní. A řízky z celeru proložené plátkem šunky, uzeného. Nebo hovězí pomalu, pečené, celé schované v kostičkách kořenové zeleniny... Co s pastinákem než do směsí, do vývaru?
-
- Príspevky: 4724
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30
Pastinák
Četl jsem recept na pastiňákové víno, ale vyrobit jsem si ho netroufnul.ivan z okenka napísal: ↑24 Apr 2023, 09:56Tak už mám ve sklepě jen celer a pastinák. O víkendu jsem ochutnal "pyré" z pastináku, ale nijak mě to nenadchlo. To třeba hrachová kaše s rozmixovaným celerem na zahuštění je parádní. A řízky z celeru proložené plátkem šunky, uzeného. Nebo hovězí pomalu, pečené, celé schované v kostičkách kořenové zeleniny... Co s pastinákem než do směsí, do vývaru?
-
- Príspevky: 258
- Dátum registrácie: 08 Jan 2022, 17:49
- Bydlisko: jižní Kladensko 425 mnm
Pastinák
Kdysi jsem v restauraci jedla pastiňák připravený jako hranolky. Bylo to vynikající. Nebo se dá rozpůlený upéct v troubě s brambory na čtvrtky, mrkví, dýní, řepou ap. U nás je tahle směs oblíbenou přílohou.ivan z okenka napísal: ↑24 Apr 2023, 09:56Tak už mám ve sklepě jen celer a pastinák. O víkendu jsem ochutnal "pyré" z pastináku, ale nijak mě to nenadchlo. To třeba hrachová kaše s rozmixovaným celerem na zahuštění je parádní. A řízky z celeru proložené plátkem šunky, uzeného. Nebo hovězí pomalu, pečené, celé schované v kostičkách kořenové zeleniny... Co s pastinákem než do směsí, do vývaru?
Pastiňák bych ráda pěstovala, ale nikdy mi ještě nevylezl. Letos jsem semena promyla několikrát teplou vodou a dala v plátěném uzlíčku "připravit" do země. Tak snad konečně zvítězím.
-
IP: 97.51
Pastinák
Pastinák je prevít na klíčení, pokud není čerstvý. Když by mi mělo zbýt osivo, vyhodím ho. A kupuju od firem, které šlechtí, ne od překupníků. Seju 2x. V březnu na kořeny velké (do svíčkové, pod pečené maso), v květnu na kořeny tak akorát do vývarů. To promytí a namočení třeba na půl dne do vody s pokojovou teplotou pomůže, ale záhon nesmí až do doby vyrašení dvou pravých lístků proschnout do hloubky setí. Jinak vzcházející porost skoro celý odejde.Pepina napísal: ↑24 Apr 2023, 21:39Kdysi jsem v restauraci jedla pastiňák připravený jako hranolky. Bylo to vynikající. Nebo se dá rozpůlený upéct v troubě s brambory na čtvrtky, mrkví, dýní, řepou ap. U nás je tahle směs oblíbenou přílohou.ivan z okenka napísal: ↑24 Apr 2023, 09:56Tak už mám ve sklepě jen celer a pastinák. O víkendu jsem ochutnal "pyré" z pastináku, ale nijak mě to nenadchlo. To třeba hrachová kaše s rozmixovaným celerem na zahuštění je parádní. A řízky z celeru proložené plátkem šunky, uzeného. Nebo hovězí pomalu, pečené, celé schované v kostičkách kořenové zeleniny... Co s pastinákem než do směsí, do vývaru?
Pastiňák bych ráda pěstovala, ale nikdy mi ještě nevylezl. Letos jsem semena promyla několikrát teplou vodou a dala v plátěném uzlíčku "připravit" do země. :D Tak snad konečně zvítězím.
-
- Príspevky: 2888
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09
Pastinák
Ani som netusila ze existuje aj fialova verzia A uz vobec nie ze sa da kozia brada aj jest