Pastinák

mrkev / mrkva, petržel / petržlen, křen / chren, reďkev / ředkvička, řepa červená / cvikla ...
ivan z okenka

IP:  97.51

Pastinák

24 Apr 2023, 09:56

Tak už mám ve sklepě jen celer a pastinák. O víkendu jsem ochutnal "pyré" z pastináku, ale nijak mě to nenadchlo. To třeba hrachová kaše s rozmixovaným celerem na zahuštění je parádní. A řízky z celeru proložené plátkem šunky, uzeného. Nebo hovězí pomalu, pečené, celé schované v kostičkách kořenové zeleniny... Co s pastinákem než do směsí, do vývaru?
vysloužil
Príspevky: 4717
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Pastinák

24 Apr 2023, 17:11

ivan z okenka napísal:
24 Apr 2023, 09:56
Tak už mám ve sklepě jen celer a pastinák. O víkendu jsem ochutnal "pyré" z pastináku, ale nijak mě to nenadchlo. To třeba hrachová kaše s rozmixovaným celerem na zahuštění je parádní. A řízky z celeru proložené plátkem šunky, uzeného. Nebo hovězí pomalu, pečené, celé schované v kostičkách kořenové zeleniny... Co s pastinákem než do směsí, do vývaru?
Četl jsem recept na pastiňákové víno, ale vyrobit jsem si ho netroufnul.
okenkodozahrad
Príspevky: 96
Dátum registrácie: 12 Máj 2022, 07:50

Pastinák

24 Apr 2023, 19:20

A to by snad nemuselo být tak hrozné, předpokládám, že to bude pastinák loužený v červeném víně. Kdyby se to svařilo se skořicím hřebíčkem, člověk by si před tím dal něco na kuráž. ;)
Pepina
Príspevky: 258
Dátum registrácie: 08 Jan 2022, 17:49
Bydlisko: jižní Kladensko 425 mnm

Pastinák

24 Apr 2023, 21:39

ivan z okenka napísal:
24 Apr 2023, 09:56
Tak už mám ve sklepě jen celer a pastinák. O víkendu jsem ochutnal "pyré" z pastináku, ale nijak mě to nenadchlo. To třeba hrachová kaše s rozmixovaným celerem na zahuštění je parádní. A řízky z celeru proložené plátkem šunky, uzeného. Nebo hovězí pomalu, pečené, celé schované v kostičkách kořenové zeleniny... Co s pastinákem než do směsí, do vývaru?
Kdysi jsem v restauraci jedla pastiňák připravený jako hranolky. Bylo to vynikající. Nebo se dá rozpůlený upéct v troubě s brambory na čtvrtky, mrkví, dýní, řepou ap. U nás je tahle směs oblíbenou přílohou.
Pastiňák bych ráda pěstovala, ale nikdy mi ještě nevylezl. Letos jsem semena promyla několikrát teplou vodou a dala v plátěném uzlíčku "připravit" do země. :D Tak snad konečně zvítězím.
Jirka61

IP:  60.21

Pastinák

24 Apr 2023, 22:09

Pastinák, černý kořen se mi nedaří. Ale rozlejzá se mi v zahradě kozí brada. Její kořen je vynikající. J.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2194
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Pastinák

25 Apr 2023, 12:12

Screenshot_20230424-200335_20230424200409793.jpg
Screenshot_20230424-200438_20230424200506978.jpg
Ale zkusit to jsem se neodvážil...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
ivan z okenka

IP:  97.51

Pastinák

26 Apr 2023, 07:29

Pepina napísal:
24 Apr 2023, 21:39
ivan z okenka napísal:
24 Apr 2023, 09:56
Tak už mám ve sklepě jen celer a pastinák. O víkendu jsem ochutnal "pyré" z pastináku, ale nijak mě to nenadchlo. To třeba hrachová kaše s rozmixovaným celerem na zahuštění je parádní. A řízky z celeru proložené plátkem šunky, uzeného. Nebo hovězí pomalu, pečené, celé schované v kostičkách kořenové zeleniny... Co s pastinákem než do směsí, do vývaru?
Kdysi jsem v restauraci jedla pastiňák připravený jako hranolky. Bylo to vynikající. Nebo se dá rozpůlený upéct v troubě s brambory na čtvrtky, mrkví, dýní, řepou ap. U nás je tahle směs oblíbenou přílohou.
Pastiňák bych ráda pěstovala, ale nikdy mi ještě nevylezl. Letos jsem semena promyla několikrát teplou vodou a dala v plátěném uzlíčku "připravit" do země. :D Tak snad konečně zvítězím.
Pastinák je prevít na klíčení, pokud není čerstvý. Když by mi mělo zbýt osivo, vyhodím ho. A kupuju od firem, které šlechtí, ne od překupníků. Seju 2x. V březnu na kořeny velké (do svíčkové, pod pečené maso), v květnu na kořeny tak akorát do vývarů. To promytí a namočení třeba na půl dne do vody s pokojovou teplotou pomůže, ale záhon nesmí až do doby vyrašení dvou pravých lístků proschnout do hloubky setí. Jinak vzcházející porost skoro celý odejde.
ivan z okenka

IP:  97.51

Pastinák

26 Apr 2023, 07:33

Jirka61 napísal:
24 Apr 2023, 22:09
Pastinák, černý kořen se mi nedaří. Ale rozlejzá se mi v zahradě kozí brada. Její kořen je vynikající. J.
Máte kozí bradu žlutě kvetoucí "planou" nebo pórolistou s modrým květem? Tu první jsem jíst nezkoušel.
ariadna30
Príspevky: 2878
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Pastinák

26 Apr 2023, 07:43

ivan z okenka napísal:
26 Apr 2023, 07:33
Jirka61 napísal:
24 Apr 2023, 22:09
Pastinák, černý kořen se mi nedaří. Ale rozlejzá se mi v zahradě kozí brada. Její kořen je vynikající. J.
Máte kozí bradu žlutě kvetoucí "planou" nebo pórolistou s modrým květem? Tu první jsem jíst nezkoušel.
Ani som netusila ze existuje aj fialova verzia😲 A uz vobec nie ze sa da kozia brada aj jest😀
Jirka61

IP:  60.21

Pastinák

26 Apr 2023, 08:50

Psal jsem o žluté kozí bradě luční, modrou neznám. Kořen má příjemnou chuť bez hořkosti. J.
Napísať odpoveď