Pestovanie mrkvy

mrkev / mrkva, petržel / petržlen, křen / chren, reďkev / ředkvička, řepa červená / cvikla ...
Ambrož
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 27 Mar 2020, 18:34

04 Nov 2020, 01:13

Vlasatej napísal:
01 Nov 2020, 11:02
chuťově bez chyby, doporučuju. křehká sladká, není hořká, prostě mladá mrkev :D
Sladká bude jen v případě, že nebude napadena hmyzím patogenem - pochmurnatka mrkvová!!
Ambrož
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 27 Mar 2020, 18:34

04 Nov 2020, 01:17

Vlasatej napísal:
01 Nov 2020, 11:02
chuťově bez chyby, doporučuju. křehká sladká, není hořká, prostě mladá mrkev :D
Kořeny každé zdravé mrkve jsou více, či méně sladké. Hořkost způsobuje napadení pochmurnatkou.
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 516
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

04 Nov 2020, 10:21

tak mrkev prolezlou červem by snad nikdo nejedl , pochmurnatka kořen ohlodá a provrtá že je na první pohled poznat že nebude k jídlu. sladkost je dána odrůdou a podmínkami v kterých mrkev roste ;)
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
Ambrož
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 27 Mar 2020, 18:34

06 Nov 2020, 10:15

Vlasatej napísal:
04 Nov 2020, 10:21
tak mrkev prolezlou červem by snad nikdo nejedl , pochmurnatka kořen ohlodá a provrtá že je na první pohled poznat že nebude k jídlu. sladkost je dána odrůdou a podmínkami v kterých mrkev roste ;)
Zkuste si přečíst http://eagri.cz/public/app/srs_pub/fyto ... 233c|popis, zvláště odstavec „Příznaky poškození“. K tomu aby mrkev zhořkla, nemusí být prožraná, jak bylo vidět na fotografiích, stačí jedna malá housenka pochmurnatky a už i při téměř neznatelném požeru mrkev hořkne. To máme během vegetace, když si „vydloubneme“ sem tam mladou mrkvičku. Ale i zdravá mrkev může při nevhodném skladování zhořknout, to zjistíme později a o to více se divíme, jak je to možné!
Napísať odpoveď