Strana 3 z 7

Rajčiny pre sezónu 2021

Napísané: 29 Jún 2021, 16:50
od používateľa vysloužil
Jitka napísal:
29 Jún 2021, 15:37
Nejsem expert, takže se spíš vnutím - bez brambor v okolí naprosto bez postřiku už 20 let. Prostě jak se začnou kazit, tak končíme. Většinou do konce září vydržíme. A když vidím, co stojí postřiky vína, tak to je podle mne ekonomický nesmysl.
S oteplením mi za těch pár dnů narostly pořádně, mšice na nich jsou, ale za postřik to nestojí. Ukázalo se, že už musím hnojit, králičí hnůj je asi slabý a v suchých letech vůbec nebyl kompost z posekané trávy. U slepičinců se bojím popálení, tak jsem dvakrát cukrovala NPK, teď už jen počkám na počasí a preventivně dám ledek vápenatý na list.
Letos mám Pálavy - loni vydržely nejdéle, jsou na záhonu, Uragán, Crimson Crush a Dulcie. V sobotu jsem vylévala 100mm ze srážkoměru a včera jsem zjistila, že je sucho! Dneska už to nemá cenu zalévat, ráno spadlo 5mm a v noci má být lijavec.

Jenom k úvaze - vždycky, když si myslím, jak mi to roste, tak u máti zjistím, že má vše větší a bujnější. Ale zase loni jí černaly papriky už 1cm velké (pomohl ledek vápenatý na list) a rajčata jí taky hynou o 2-3 týdny dříve. Hnojí slepičím trusem, možná ta přemíra dusíku vadí? Jenže má taky vždycky nějaké brambory, jako zdroj plísně.
Musíme asi rozlišovat pěstování pro sebe a na výdělek. V domácích podmínkách lze obojí pěstovat bez chemie, ovšem musíme se smířit, že občas zažijeme s chorobami a škůdci debakl . My se naštvem, ale tím to skončí. To si komerční pěstitel dovolit nemůže. Jestli je chemický zásah akceptovatelný v domácích podmínkách, to je otázka priorit každého zahrádkáře.
Mně nejvíc vadí, že mnoho amatérů stříká své plodiny, třebaže neví proti čemu, čím a kdy. Stačí chvíli postát v zahrádkářské prodejně a uslyšíte: "Máte něco na plíseň rajčat (strupovitost, kadeřavost, monilii, červivost,...)?" Prodavač nabídne nějaký přípravek (majitel prodejny by nebyl rád, kdyby řekl, že v tuto dobu je na postřik pozdě), ostatně prodavač v drogerii nemusí vůbec agrochemikáliím rozumět.

Rajčiny pre sezónu 2021

Napísané: 30 Jún 2021, 18:27
od používateľa Jitka
Určitě je v tom rozdíl, velkopěstitel těmi drahými přípravky taky nemůže plýtvat a měl by mít informace o správném použití. Obávám se, že nejhorší je předěl malý-velký.

Rajčiny pre sezónu 2021

Napísané: 02 Júl 2021, 19:06
od používateľa Eva Tomišová
Žiadne chemické postreky na rajčiny nepoužívam minimálne 6 rokov. posledné roky Pleseň zemiaková (Phytophthora)u nás nejak neúradovala, aj vlani sa mi objavila až koncom septembra.
Snažím sa vždy o čo najskoršiu úrodu, taže rajčiny už vlastne končili svoju hlavnú sezónu a niektoré ešte vydržali bez ujmy do prvých mrazov. Preventívne ale na posilnenie imunity striekam roztokom srvátky( sušená z lekárne) s pár kvapkami jodovej tinkturyVlani som dala 2 krát). Ešte som použila škoricovo- klinčekový postrek. Tento rok som ešte nestriekala ničím. Rastliny sú bujné, niektoré už začínajú zrieť aj vonku.

Eva T

IMG_9654.JPG
IMG_9654.JPG (61.04 KiB) 2798 zobrazení

Rajčiny pre sezónu 2021

Napísané: 02 Júl 2021, 19:48
od používateľa Ivan Hlavatý
Eva Tomišová napísal:
02 Júl 2021, 19:06
Žiadne chemické postreky na rajčiny nepoužívam minimálne 6 rokov. posledné roky Pleseň zemiaková (Phytophthora)u nás nejak neúradovala, aj vlani sa mi objavila až koncom septembra.
Snažím sa vždy o čo najskoršiu úrodu, taže rajčiny už vlastne končili svoju hlavnú sezónu a niektoré ešte vydržali bez ujmy do prvých mrazov. Preventívne ale na posilnenie imunity striekam roztokom srvátky( sušená z lekárne) s pár kvapkami jodovej tinkturyVlani som dala 2 krát). Ešte som použila škoricovo- klinčekový postrek. Tento rok som ešte nestriekala ničím. Rastliny sú bujné, niektoré už začínajú zrieť aj vonku.

Eva T
Ďakujem pekne za odpoveď. Tá ma potešila, zdá sa teda, že to ide aj bez abúzu chémie, aj keď asi dosť závisí od danej lokality. IH

Rajčiny pre sezónu 2021

Napísané: 03 Júl 2021, 17:32
od používateľa Neregistrovaný
Ta syrovátka s jódem mě pobavila stejně jako odpověď "hlavně, že je to bez chemie". Že to nefunguje je vám asi úplně jedno.

Rajčiny pre sezónu 2021

Napísané: 03 Júl 2021, 17:36
od používateľa ariadna30
Preco si myslite ze to nefunguje?

Rajčiny pre sezónu 2021

Napísané: 03 Júl 2021, 17:50
od používateľa Mimmo
Kyselina mléčná obsažená v syrovátce má prokazatelně antiseptické vlastnosti. Přitom pro člověka není škodlivá. Každý má svůj odborný názor, jistě podepřený experimenty. Ale na silnou infekci nebo při aplikaci před deštěm to může být slabé.

Rajčiny pre sezónu 2021

Napísané: 03 Júl 2021, 19:15
od používateľa Ivan Hlavatý
Neregistrovaný napísal:
03 Júl 2021, 17:32
Ta syrovátka s jódem mě pobavila stejně jako odpověď "hlavně, že je to bez chemie". Že to nefunguje je vám asi úplně jedno.
Je to možné.

Potom sú úžasné výsledky pani Evičky v pestovaní paradajok 'bez chémie' o to obdivuhodnejšie. IH

Rajčiny pre sezónu 2021

Napísané: 03 Júl 2021, 19:36
od používateľa Neregistrovaný
Jiný "neregistrovaný"
Což kyselina mléčná, ale jód, to je panečku všech mikroušků trhák. Silnější snad ani není.
Moje nejuniverzálnější léčivo konce totality – jodichtoxylová mast (I, KI, ichtoxyl a olej z tresčích jater, není jen zbytek z té chutné konzervy). JG

Rajčiny pre sezónu 2021

Napísané: 08 Júl 2021, 22:59
od používateľa roman
IMG_20210705_201328_HDR.jpg
Stupické polní rané