Strana 1 z 7
Rajčiny pre sezónu 2021
Napísané: 20 Okt 2020, 09:06
od používateľa Eva Tomišová
Porasty rajčín zlikvidované, úroda spracovaná, zdravé nedozreté uložené na postupné dozrievanie a tak pomaly rozmýšľam, aké druhy budem pestovať budúcu sezónu. Ešte som sa celkom nerozhodla, ktoré vynechám. Pridávam obr.z mojich najchutnejších, ktoré zaradím určite aj na budúci rok, bol to ťažký výber, lebo mám veľa ďalších odrôd, ktoré som ešte nepestovala a chcem ich vyskúšať na budúci rok.
Eva T
Rajčiny pre sezónu 2021
Napísané: 31 Okt 2020, 18:00
od používateľa Eva Tomišová
Zopár ďalších odrôd, od tomatofifou, čo chcem vyskúšať na budúcu rok. Black Beauty som síce mala posadenú pred 2 rokmi z poľského Tomatoeden, ale mala som ju v tieni a moc ma nenadchla, tak na budúci rok skúsim z iného zdroja, lebo som na weboch počula na ňu chvály.J]Slide2.JPG[/attachment]Slide3.JPG[/attachment]
Eva T.[attachment=3]
Rajčiny pre sezónu 2021
Napísané: 31 Okt 2020, 20:45
od používateľa Rafael
Začínám vážně uvažovat o něčem takovém.
A to jsem odjakživa masožravec a rajčata beru jen jako dekoraci a ne potravinu.
Ale tomu se fact nedá odolat
Rajčiny pre sezónu 2021
Napísané: 02 Nov 2020, 18:40
od používateľa Eva Tomišová
Aj ja som mäsožravec, ale rajčiny k mäsu pasujú. Najmä tie mäsité!
Rajčiny pre sezónu 2021
Napísané: 02 Nov 2020, 18:58
od používateľa Ivan Hlavatý
Rajčiny pre sezónu 2021
Napísané: 02 Nov 2020, 19:25
od používateľa Rafael
Měl bych ty rajčata jíst asi po kilech....
Jestli už není pozdě.
(Anebo po litrech v nějakém alkoholickém nápoji kde by možná mohly být pro mě atraktivnější)
Rajčiny pre sezónu 2021
Napísané: 02 Nov 2020, 19:40
od používateľa ivan z okenka
Část přírody zvaná flóra je zkvasitelná, otázka je jestli by nebylo lepší udělat rajčatový likér, nebo zůstat u Bloody Mary, než je pálit. A přidat trochu Sylimarinu, nebo drceného ostropestřece.
Rajčiny pre sezónu 2021
Napísané: 02 Nov 2020, 20:05
od používateľa Ivan Hlavatý
ivan z okenka napísal: ↑02 Nov 2020, 19:40
Část přírody zvaná flóra je zkvasitelná, otázka je jestli by nebylo lepší udělat rajčatový likér, nebo zůstat u Bloody Mary, než je pálit. A přidat trochu Sylimarinu, nebo drceného ostropestřece.
Bloody Mary bol údajne obľúbený nápoj vynikajúceho herca Richarda Burtona (dvojnásobného manžela Elisabeth Taylorovej). Na fotkách je pár receptov tohto legendárneho alkoholického nápoja. Zo zdravotného hľadiska ale (vzhľadom na tú vodku) nemožno odporúčať na pravidelnú konzumáciu... Tak to sme už 'trochu' odbočili, ale hádam nám pani Evička Tomišová prepáči
.
- IMG_20201102_195405.png (87.86 KiB) 3978 zobrazení
- IMG_20201102_195606.png (86.17 KiB) 3978 zobrazení
Rajčiny pre sezónu 2021
Napísané: 02 Nov 2020, 20:17
od používateľa Rafael
ivan z okenka:
Samozřejmě jsem myslel lihový macerát, likér, sirup, šťávu apod.
Popř. víno - to myslím v UK se v domácím vinářství dost vyrábí.
*
Destilát, kvas, z rajčat je blbost. Už jen proto, že veškeré prospěšné látky zůstanou ve vařáku a nedestilují...
Rajčiny pre sezónu 2021
Napísané: 03 Nov 2020, 08:28
od používateľa ivan z okenka
Takže seriózně:
Vloni prakticky všechny odrůdy na záhoně chytly plíseň. Zpoždění bylo u Phylovity, odrůda Crimson Crush byla čistá. Jenže my jsme zvyklí na rajčata velikosti Startu, Harzfeueru, tohle rajče je možná 2x větší. akže budu hledat, jestli není něco, co je odolné jako C. Crush a je to menší. Nemusíme mít ta nejlepší, ale pod střechu, do nádob dávám Sungold, Riesentraube, Ildi nebo Perun, Malinová kapuce (polské). Na doplnění to co bude zahradnictví mít. Sázím je do 40 l nádob, po dvou, provázek natažený od okapu. No a keříky Šejk, Zyska - na kečup, zavařená rajčata - půjdou zase ven. Zkouška v nádobách nedopadla dobře. Plody špatně vyzrávaly, u Zisky se nevybarvovaly. Na druhou stranu vrátím do nádoby Costoluto Genovese, to u stěny na jižní, JZ straně zrálo mnohem lépe než ve volném záhoně. A taky chytlo plíseň ve stejnou dobu jako Stupické, Harzfeuer, Zlatava, Start. Třeba ta Zlatava, kdyby byla, byla by dobrá na "meruňkový džem". Zrovna letos by se to hodilo.