Mochyně peruánská, Inka třešeň
Napísané: 15 Aug 2020, 20:54
Peruánská se mi vždy vysemeňuje ve skleníku, tak na jaře jen vyberu pár rostlin a dopěstuju je (ve skleníku).
Zdá se, že jsem ji získal tím, že prorostla plotem od sousedů. Asi se to skutečně chová jako plevel. Po zmrznutí už není tak dekorativní jako snímek na začátku vlákna. Ale jinak už na žádné zahradě není nic tak barevného. Odstraňovat ji nebudu.Jitka napísal: ↑14 Aug 2020, 16:27To, co přezimuje a je jako plevel schopné vyrůst z malého kořínku je ta červená, židovská třešeň, ovšem taky je to mochyně peruánská (tedy tak to zdůvodnil brácha, který jí jeden rok koupi)l a rostlo to jako stromy a ten první rok vůbec neplodila.
Peruánská mochyně (Ph. peruviana) je jenom ta žlutá, jedlá. Židovská (alkekengi) je příbuzná, ale je to jiný druh.Jitka napísal: ↑14 Aug 2020, 16:27To, co přezimuje a je jako plevel schopné vyrůst z malého kořínku je ta červená, židovská třešeň, ovšem taky je to mochyně peruánská (tedy tak to zdůvodnil brácha, který jí jeden rok koupi)l a rostlo to jako stromy a ten první rok vůbec neplodila.
Ta se světlými měchýřky u nás nepřezimuje, ale může se vysemenit ze ztracených plodů. Dá se zimovat jako přenosná rostlina, nebo pěstovat jako letnička.
Zdá se, že plody jsou zralé až na jaře. Tohleto mi z ní zbylo. Jestli vyrazí z kořenů, nevím.ivan z okenka napísal: ↑13 Aug 2020, 08:44Na prvním snímku je tzv. mochyně židovská (třešeň), trvalka s pochybnými informacemi okolo jedlosti a léčivosti.
Na druhém pak u nás jednoletá nejspíše mochyně peruánská (pěstuje se i menší druh, lépe plodící, s drobnějšími plody mochyně pýřitá), na 100 %jedlá.
Špatně tedy může být i z menšího množství té první, ale ne každému. Jsou lidi, kteří je po trochách bez problému jedí, ale i tací, po málo plodech postižení nevolností, zvracením.
Pokud jde o historii pěstování v ČSR a ČSSR, tak měly sušené plody nahradit hrozinky dovážené z devizové ciziny. Pěstovala se za tímto účelem v 50., možná počátkem 60. let, pak se ztratila z pokusů, udržela se jen v málo zahrádkách. Mám takovou, která se v zahradě množí sama. Stačilo, aby spadlo pár plodů na zem a nesebral jsem je (třeba byly nakousané od hlodavců nebo ožrané od slimáků) a už mám po polovině května v zahradě "vyšší desítky" mladých rostlin. Pár jich nechám, něco oberu, teda posbírám. Ona totiž zralé plody pouští na zem.. Ta moje je lepší na jídlo, když nějaký čas po opadnutí ještě leží. Ztratí hořkosladkou chuť, dostane trochu ananasové aroma.