Ta pomazánka s česnekem a olivovým olejem se mně líbí. Já ten lilek chci hlavně na to smažení v trojobalu. V šedesátých letech minulého století pěstovali rodiče lilek Český raný a smažili jej. Mně to tenkrát moc chutnalo, připomínalo mně to smažené bedle.
Vladimír
Lilek- baklažán
Lilek- baklažán
Baklažány jsem kdysi s nevalným úspěchem pěstoval. To je důvod, proč se k nim nechci vracet. Dnes jsem však viděl na trhu krásné žíhané plody a láká mě to vyzkoušet si pěstování znovu.
Lilek- baklažán
Nevíte náhodou někdo, jestli se má lilek zbavovat zálistků?
Lilek- baklažán
Asi ne, viděla jsem je v Hornbachu jako vzrostlé rozvětvené rostliny. Zkontrolujte si, jestli na něm nemáte svilušky nebo třásněnky, ty skvrny na tom listu vlevo dole vypadají jako napadení škůdci.
U Přerova, 270 m.n.m.
Lilek- baklažán
Máte pravdu, že to tak na fotce vypadá. Klame měřítko. Ten list je obrovský, má 35 centimetrů, takže i flíčky jsou velké. Pro jistotu jsem ještě prověřila s lupou.
Asi je rostlina hladová, pohnojím ji.
Asi je rostlina hladová, pohnojím ji.
Lilek- baklažán
Dnes jsem obrala lilek, abych mu ulevila a narostly další plody. Malých je na něm asi deset.
Toto je sklizeň z jediné roubované rostliny:
Toto je sklizeň z jediné roubované rostliny:
Lilek- baklažán
Velice pěkná úroda! To je ten lilek z květináče o pár příspěvků výše?
Lilek- baklažán
Ano, přesně ten. Kupuju ho každoročně, letos se mimořádně povedl.
Lilek- baklažán
Taky pořádně nevím. Na netu se spíš řeší přezrálost (tvrdá semínka). Lilek se prý má lesknout. Kamarádka (s tureckým příbuzenstvem) říká, že nemá být na omak tvrdý, ale pružný.
Mně přišlo, že už se nezvětšují, tak jsem rostlině odlehčila. Leskly se všechny stejně a ani na omak jsem rozdíly necítila.
Mně přišlo, že už se nezvětšují, tak jsem rostlině odlehčila. Leskly se všechny stejně a ani na omak jsem rozdíly necítila.