S pěstováním lilku jsem skončil asi tak před dvanácti lety kvůli mandelince. Letos jsem svou snahu pěstovat lilky obnovil a vysadil pod sklo někoik sazenic. Dařilo se jim tam dobře, ale musel jsem rámy se sklem oddělat a tak čekám, jestli se tam nějaká ta mandelinka přišaší. Zatím ji má sousedka přes jedno, asi 100 m od mých lilků a 50 m od mých brambor. Nezbývá mně nic jiného, jen se modlit, aby nebyla nějaká invaze.
Vladimír
Lilek- baklažán
- Petr z H.
- Príspevky: 1068
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:53
- Bydlisko: Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Lilek- baklažán
S pěstováním lilku jsem skončil letos. Pár let jsem jej pěstoval, dávali jsme je do grilované zeleniny, kde se vše ochutilo kořením, aby to lákalo ke konzumaci, ale po pravdě jsem na nich neshledal nic zajímavého či chutného. Je nějaký způsob jeho konzumace, kde vynikne jeho chuť (pokud nějakou má), a díky čemuž by stálo za to se k jeho pěstování vrátit?
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
-
- Príspevky: 1188
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:29
- Bydlisko: Úpatí Bílých Karpat
Lilek- baklažán
Každý rok si dva-tři vysadím, protože ho mám ráda se špagetama(jen já, muž ne )Vloni mi nedozrály a letos to bude stejné, protože rostliny nerostou a nerostou
Lilek- baklažán
Nejlíp by asi poradil p. Mimmo. V Bulharsku nám často servírovali k masitým pokrmům něco mezi salátem a čatní, údajně to bylo z lilku. Hodně v tom byl cítit česnek. Chutnalo mi to a dobře se to zapíjelo místním vínem.
Lilek- baklažán
Z lilku dělám asi pomazánku - lilek propíchat a upéct v troubě do měkka. Po vychladnutí vydlabat, v mixéru umixovat se solí, octem a olivovým panenským olejem a česnekem. Nešetřit ani česnekem ani olejem, spojí se do krémovité konzistence. Vychlazené s čerstvou bagetou, balkánským sýrem a rajčaty nemá chybu.
U Přerova, 270 m.n.m.
Lilek- baklažán
Smažený ve strouhance nemá chybu, ale musí se dopředu nasolit, aby pustil hořkost.Petr z H. napísal: ↑20 Jún 2020, 13:21S pěstováním lilku jsem skončil letos. Pár let jsem jej pěstoval, dávali jsme je do grilované zeleniny, kde se vše ochutilo kořením, aby to lákalo ke konzumaci, ale po pravdě jsem na nich neshledal nic zajímavého či chutného. Je nějaký způsob jeho konzumace, kde vynikne jeho chuť (pokud nějakou má), a díky čemuž by stálo za to se k jeho pěstování vrátit?
U Přerova, 270 m.n.m.
Lilek- baklažán
Smažený ve strouhance nemá chybu, ale musí se dopředu nasolit, aby pustil hořkost.
Pravda, usmažit lilek je možné. Ovšem usmažená cuketa, patizon či brokolice mi přijdou chutnější a vypěstovat se dají snadněji.
Pravda, usmažit lilek je možné. Ovšem usmažená cuketa, patizon či brokolice mi přijdou chutnější a vypěstovat se dají snadněji.
Lilek- baklažán
Tak s tím pěstováním máte pravdu, moc se jim tu nedaří a vleze na ně kdeco.
U Přerova, 270 m.n.m.
-
- Príspevky: 1188
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:29
- Bydlisko: Úpatí Bílých Karpat
Lilek- baklažán
Ano, lilek si rozumí s oliváčem, česnekem...u mě plus parmazán, který ráda nemám a dávám místo něj eidam, chilli papričku a petrželovou nať...to vše podusit a na špagety.IvaP napísal: ↑21 Jún 2020, 10:13Z lilku dělám asi pomazánku - lilek propíchat a upéct v troubě do měkka. Po vychladnutí vydlabat, v mixéru umixovat se solí, octem a olivovým panenským olejem a česnekem. Nešetřit ani česnekem ani olejem, spojí se do krémovité konzistence. Vychlazené s čerstvou bagetou, balkánským sýrem a rajčaty nemá chybu.
-
- Príspevky: 1188
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:29
- Bydlisko: Úpatí Bílých Karpat
Lilek- baklažán
Ha, tak u nás několik dní po sobě prší(což se téměř rovná zázraku a vzpomínám, že před nějakým měsícem jsem psala, že u nás je sucho, že pomůže jen zázrak ) a dneska koukám lilek za dva dny poskočil o několik centimetrů! Konstatuju, že i když jsem ho zalévala pořád, nedá se to s přirozenou vláhou v zemi srovnat...