Rajčata - Paradajky 2023

okurky / uhorky, rajčata, paradajky, paprika, meloun / melón, tykev / tekvica ...
Pepina
Dátum registrácie: 08 Jan 2022, 17:49

Rajčata - Paradajky 2023

21 Aug 2023, 21:46

Jitka napísal:
21 Aug 2023, 20:51
A jak často je zaléváte? A čím léčíte ty černé konce - nedostupnost vápníku?
Nepočítám-li zálití po výsadbě, tak dnešní zálivka byla druhá v sezóně. ;)
Černé konce moc neřeším. Snažím se nepěstovat odrůdy, které na suchou hnilobu trpí. Letos mám ale větší část odrůd prvně. Objednala jsem moc a na stálice už nezbylo místo. Někdy, když mám na zádech zbytek vápníku pro Admirála, tak potížisty stříknu.
andre.marek
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50

Rajčata - Paradajky 2023

21 Aug 2023, 21:48

Já druhým rokem pěstuji cherry rajčata Bibi - na fotce a Sweet aperitif.
Bibi jsou trochu větší a dozrávají dříve - moc chutné a skvělé do salátů, ty Sweet aperitif jsou trochu drobnější, ale ještě sladší. Bývá jich na rostlině více, ale dozrávají o cca týden až dva později.
IMG_20230816_190606.jpg
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
walter
Dátum registrácie: 07 Dec 2021, 19:58

Rajčata - Paradajky 2023

21 Aug 2023, 21:50

Peb napísal:
21 Aug 2023, 20:45
Pre mňa osobne je celkom milím prekvapením odroda bejbino ..aj chuťovo aj rodivostou a zatiaľ sa jej celkom aj dari ..asi bude stálicou ..len ju treba asi skôr sadiť aby skôr začala rodiť ..ak keď cervenala medzi prvými

Dnešná foto
Obrázok
opravdu pěkná :thumbup: úroda. Walter
Pepina

Rajčata - Paradajky 2023

MrBig46 napísal:
21 Aug 2023, 13:11
Obrázok
Vyrovná se Reinhard's Chocolate Heart sladkostí růžovým nebo červeným rajčatům?
Peb
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Rajčata - Paradajky 2023

21 Aug 2023, 22:23

Jitka napísal:
21 Aug 2023, 20:51
Pepina napísal:
20 Aug 2023, 21:50
Mám letos rajčata postižená velmi podobně. Brala jsem to jako poškození sluncem, které jsem mívala i dřív, ale letos vypadá trochu jinak. Zarazilo mě, že se objevilo i z odvrácené strany, ale vždy na místech natočených ke světlu. Pěstuju rajčata s tenkou jemnou slupkou a většinu letošních odrůd zkouším poprve.
Co jsem dělala proti jiným rokům jinak je, že jsem na konci zimy rozházela na záhon hořkou sůl s boraxem. Do výsadbové jamky dávám vždy trochu cereritu a superfosfátu, rostliny dostanou během růstu postřik syrovátkou, manganistanem draselným, jodem a kys. boritou.
A jak často je zaléváte? A čím léčíte ty černé konce - nedostupnost vápníku?
Čierne konce som nejak neliecil alebo skôr ..nepríde mi že bejbino je nejak náchylné ..podobne ako napríklad san marzano..asi dva týždne po výsadbe von som urobil zálievku liadok vapenaty 20g-10 l vody ..každá rastlina dostala asi pol litra ..o mesiac neskôr ešte raz ...
Odporúčané na obale je každých 10 dni tuším ..ale ak nieje potrebné tak nedávam ...
BB kraj 465 mnm
Peb
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Rajčata - Paradajky 2023

21 Aug 2023, 22:25

walter napísal:
Peb napísal:
21 Aug 2023, 20:45
Pre mňa osobne je celkom milím prekvapením odroda bejbino ..aj chuťovo aj rodivostou a zatiaľ sa jej celkom aj dari ..asi bude stálicou ..len ju treba asi skôr sadiť aby skôr začala rodiť ..ak keď cervenala medzi prvými

Dnešná foto
Obrázok
opravdu pěkná :thumbup: úroda. Walter
Ďakujem Vám pán Walter aj pánovi
Mikesovi
..aj u vás to vyzerá pekne :thumbup:
BB kraj 465 mnm
alenak
Dátum registrácie: 01 Apr 2022, 19:56

Rajčata - Paradajky 2023

21 Aug 2023, 22:58

Tak Vás tu pročítám a zkušenosti máme trochu jiné. Musím napsat, že rajčátka má na starosti manžel. Pouze si dělám sadbu. Dokonce letos nejsou ani postříkány na plíseň, zatím jsou dobré. I když teď po přívalech vody začínají některé praskat, je to více odrůdová vlastnost. Hm, na plném slunci proti jihu před skleníkem, ale tohle u nás nikdy nebylo. Přijde mi to poškození kombinace postřikem + slunce. Ale jsem amatér, odhaduji dlouhodobou praxí hrabání v hlíně :) . Při sázení se u nás dává pod ně drcené skořápky a hnojí hlavně kopřivovou, málo přesličkovou + kostivalovou jíchou. Může se dát granulový hnůj i rohovina. Úroda je každoročně bohatá, stále na stejná místa, rajčatům to prý nevadí. Lépe je sázet ranější odrůdy. Foto bohužel nemám, fotím kytky. :D
MrBig46
Dátum registrácie: 22 Mar 2020, 20:56

Rajčata - Paradajky 2023

21 Aug 2023, 23:09

Pepina napísal:
MrBig46 napísal:
21 Aug 2023, 13:11
Obrázok
Vyrovná se Reinhard's Chocolate Heart sladkostí růžovým nebo červeným rajčatům?
Reinhard´s Chocolate Heart je pro mne srdeční záležitost. Semena z roku 2012 jsem dostal z pozůstalosti po mé přítelkyni Carolyn Male autorce knihy 100 Heirloom Tomatoes a hlavní moderátorce webu Tomatoville, který se po jejím úmrtí prakticky rozpadl. Chuť RChH je velmi dobrá, ale sníst celé skoro půlkilové rajče tohototpu je pro mne problém (většinou skončí v nějakém salátu. Jsem odkojen červenými rajčaty a tak dávám přednost červeným a růžovým. Kdybych mohl pěstovat jen jednu rostlinu rajčete, tak by to jistě nebylo toto rajče.
Vladimír
Pepina

Rajčata - Paradajky 2023

21 Aug 2023, 23:42

alenak napísal:
21 Aug 2023, 22:58
Tak Vás tu pročítám a zkušenosti máme trochu jiné. Musím napsat, že rajčátka má na starosti manžel. Pouze si dělám sadbu. Dokonce letos nejsou ani postříkány na plíseň, zatím jsou dobré. I když teď po přívalech vody začínají některé praskat, je to více odrůdová vlastnost. Hm, na plném slunci proti jihu před skleníkem, ale tohle u nás nikdy nebylo. Přijde mi to poškození kombinace postřikem + slunce. Ale jsem amatér, odhaduji dlouhodobou praxí hrabání v hlíně :) . Při sázení se u nás dává pod ně drcené skořápky a hnojí hlavně kopřivovou, málo přesličkovou + kostivalovou jíchou. Může se dát granulový hnůj i rohovina. Úroda je každoročně bohatá, stále na stejná místa, rajčatům to prý nevadí. Lépe je sázet ranější odrůdy. Foto bohužel nemám, fotím kytky. :D
Superfosfát obsahuje vápník.Ta masitá rajčata mívají mnohem jemnější, choulostivější slupku, otlačí se třeba i v košíku jen vlastní vahou. Taky si myslím, že je něco z mých úkonů fotosenzibilizovalo. Ale i v minulých - normálních - letech se mi připalovala (nekrotické "zrcátko"). To mi přijde neuvěřitelné vzhledem k tomu, že je rajče jižním plodem. A to už vůbec od jihu neprostříhávám listy, provzdušňuju jen od severu. Mám řádky od východu k západu, možná by pomohlo pootočit o 90°.
Jitka
Dátum registrácie: 08 Aug 2021, 13:43

Rajčata - Paradajky 2023

22 Aug 2023, 20:15

Peb napísal:
21 Aug 2023, 22:23
Čierne konce som nejak neliecil alebo skôr ..nepríde mi že bejbino je nejak náchylné ..podobne ako napríklad san marzano..asi dva týždne po výsadbe von som urobil zálievku liadok vapenaty 20g-10 l vody ..každá rastlina dostala asi pol litra ..o mesiac neskôr ešte raz ...
Odporúčané na obale je každých 10 dni tuším ..ale ak nieje potrebné tak nedávam ...
Ale Peb, vy je tam nemáte, Pepina má v pozadí na snímku něco, co mi připadlo jako černý konec. Každopádně ta tvořivost v doplňcích je neuvěřitelná.
Já to mám jednodušší, králičí a slepičí hnůj, ledek vápenatý a letos jsem zkusila okyselit síranem železnatým.
Napísať odpoveď