Pani Eva, máte môj veľký obdiv. Pozrel som si len pre zaujímavosť Vašu zbierku paradajok z minulého roku a nestačil som sa diviť, aké rozmanité odrody vôbec existujú. To ma ako paradajkofila priviedlo do vytrženia.
Všimol som si tiež, že ste pestovali Primabellu. Túto odrodu som mal po minulé dva roky aj ja a nedám na ňu dopustiť. Predtým sa mi nikdy nestalo, že by mi paradajky vydržali rodiť do októbra (kým ich neodrovnali niekoľkodňové dažde a potom zima). Čo sa týka odolnosti proti najväčšiemu postrachu, plesni zemiakovej, toto bol pre mňa zázrak. Všetky ostatné boli dávno kaput okrem Primabelly. Tá nakoniec čiastočne zašla ani nie na pleseň, ale čiastočne na alternáriovú škvrnitosť. Keby neprišiel mráz, tak by však veselo rodila ďalej.
Toto bol jeden z mojich paradajkových objavov, ďalšie boli čierne, resp. modré paradajky Indigo Apple. Tie vyzerajú ozaj exoticky, a majú aj skvelú chuť. A ešte musím spomenúť Gardener´s Delight, to boli asi najchutnejšie cherry paradajky, aké som kedy jedol. Hoci teda odolnosť majú slabšiu. Tieto boli pre mňa najväčšie objavy, hoci ani zďaleka nemám odskúšaných toľko rôznych odrôd (každý rok ich vysadím tak okolo 5 až 10, celkovo medzi 60 - 100 koreňov). Musím povedať, že v tomto smere som veľmi povďačný pánovi Marekovi Kvapilovi, ktorý sa venuje zbieraniu semienok na Morave, a vďaka jeho práci som mohol ochutnať aj iné exotické delikatesy. Má aj svoj web potravinovezahrady.cz, ja som semienka objednával priamo od neho, vrele odporúčam. Aj tento rok mám už objednané nejaké novinky, napríklad broskyňovú rajčinku Wapsipinicon Peach alebo ďalšiu modrú cherry paradajku Indigo Blueberries či daltovú Roma Striee a i.
Naopak, z tých, čo sa mi veľmi neosvedčili, sú biftekové, jednak sú veľmi náchylné na praskanie a v kombinácii s dlhou dobou zrenia sa často stane, že kým stihnú dozrieť, nachytajú pleseň či inú pliagu, ktorá sa cez prasklinu dostane dovnútra plodu. Aspoň tak to vychádza v mojich podmienkach (Žilina). Preto som si povedal, že tento druh paradajok už pestovať nebudem. Na kvantitu (kečupy a iné spracovanie) sa hodia hocijaké, napríklad aj obyčajné Tornáda, tie majú neutrálnu, povedal by som takú klasickú paradajkovú chuť. Načerstvo však oveľa viac u nás všetci prichádzame na chuť cherry paradajkám, ktorými postupne nahrádzame klasické. Sú oveľa delikatesnejšie, a povedal by som, že aj rodivejšie.
Rajčiny 2022
-
- Príspevky: 83
- Dátum registrácie: 13 Mar 2020, 18:25
Rajčiny - sezóna 2022
Pán Andrej,
potešil ma váš príspevok. Pestujem rajčiny už vyše 40 rokov, posledných asi 15 sa zameriavam hlavne na skoré odrody všetkých možných veľkostí, tvarov farieb a chutí z celého sveta. Vyskúšala som už dobre vyše 500 rôznych odrôd. Milujem rôzne typy i chute a jedia aj oči.
Je pravda, že v okolí Žiliny je už problematické dopestovať kvalitné bifteky, ale ak sa vyberú skoršie odrody, príp. sa prirýchlia v skleníku, či na inom chránenom mieste, ide to. Nehádzala by som flintu do žita. Ja som si vyvinula metódu pestovania v nádobách s čiastočne urezaným dnom- tak môžem už aj väčšiu, raslinu s kvetmi i plodíkmi v dobe ak už nehrozia prízemné mrazy jednoducho zapustiť do zeme do pripravených jám na záhone, alebo vysadiť do nopových ohrádok.Ttakto aj bifteky mi dozrejú už v prvej polovici júla.
Nie je nad chutný biftek na chlebe s maslom či br.masťou, alebo iba tak plátky nakrájané s bazalkou a mozarellou( či opatrne s tymianom, al. saturejkou)
Cherry sú samozrejme sladšie na samostatné zobkanie, tam preferujem hlavne hybridy.
Najmenej pestujem odrody klasickej veľkosti, obyčajne sú viac vodnaté, teba ich krájať, a dávať pozor, aby sme sa nezaprskali. Výnimkou je START S F1,- prvý čsl. veľmi skorý hybrid ,ktorý som pre jeho chuť nevynechala už temer 40 rokov, občas si ho aj prirýchlim . Ešte občas vysadím zaujímavú Zlatavu a na rýchlenie Stupické skoré poľné( ale iba v skleníku a nevyštipujem ho, lebo má slabší a nižší habitus, čo mi vyhovuje na vyvýšenom záhone a správa sa ako determinantné ,len mi tam rodí vždy až do jesene- mám pocit, že je vlastne semideterminantné. Chuť priemer). Na Tornáda som už alergická, vôbec mi nechutia podobne ako ďalšie hybridy ako Toro, Torino, Tipo, Orkádo....
Pán Kvapil má zaujímavú a poučnú stránku.
Primabella je super úrodná, odolná, oveľa lepšia než podobné Bejbino F1( navyše nie je hybrid a možno si z nej odložiť semienka.)
INDIGO APPLE som pestovala v r. 2018, celkom ok, ak nájdem miesto, zaradím aj tento rok. Indigo Blueberry už nesadím, miesto nej dávam chutnejšie s drobnejšími plodmi Helsing Junction Blue a Dancing With Smurf.
Prajem veľa úspechov v pestovaní a skúšaní nových odrôd. Eva T.
potešil ma váš príspevok. Pestujem rajčiny už vyše 40 rokov, posledných asi 15 sa zameriavam hlavne na skoré odrody všetkých možných veľkostí, tvarov farieb a chutí z celého sveta. Vyskúšala som už dobre vyše 500 rôznych odrôd. Milujem rôzne typy i chute a jedia aj oči.
Je pravda, že v okolí Žiliny je už problematické dopestovať kvalitné bifteky, ale ak sa vyberú skoršie odrody, príp. sa prirýchlia v skleníku, či na inom chránenom mieste, ide to. Nehádzala by som flintu do žita. Ja som si vyvinula metódu pestovania v nádobách s čiastočne urezaným dnom- tak môžem už aj väčšiu, raslinu s kvetmi i plodíkmi v dobe ak už nehrozia prízemné mrazy jednoducho zapustiť do zeme do pripravených jám na záhone, alebo vysadiť do nopových ohrádok.Ttakto aj bifteky mi dozrejú už v prvej polovici júla.
Nie je nad chutný biftek na chlebe s maslom či br.masťou, alebo iba tak plátky nakrájané s bazalkou a mozarellou( či opatrne s tymianom, al. saturejkou)
Cherry sú samozrejme sladšie na samostatné zobkanie, tam preferujem hlavne hybridy.
Najmenej pestujem odrody klasickej veľkosti, obyčajne sú viac vodnaté, teba ich krájať, a dávať pozor, aby sme sa nezaprskali. Výnimkou je START S F1,- prvý čsl. veľmi skorý hybrid ,ktorý som pre jeho chuť nevynechala už temer 40 rokov, občas si ho aj prirýchlim . Ešte občas vysadím zaujímavú Zlatavu a na rýchlenie Stupické skoré poľné( ale iba v skleníku a nevyštipujem ho, lebo má slabší a nižší habitus, čo mi vyhovuje na vyvýšenom záhone a správa sa ako determinantné ,len mi tam rodí vždy až do jesene- mám pocit, že je vlastne semideterminantné. Chuť priemer). Na Tornáda som už alergická, vôbec mi nechutia podobne ako ďalšie hybridy ako Toro, Torino, Tipo, Orkádo....
Pán Kvapil má zaujímavú a poučnú stránku.
Primabella je super úrodná, odolná, oveľa lepšia než podobné Bejbino F1( navyše nie je hybrid a možno si z nej odložiť semienka.)
INDIGO APPLE som pestovala v r. 2018, celkom ok, ak nájdem miesto, zaradím aj tento rok. Indigo Blueberry už nesadím, miesto nej dávam chutnejšie s drobnejšími plodmi Helsing Junction Blue a Dancing With Smurf.
Prajem veľa úspechov v pestovaní a skúšaní nových odrôd. Eva T.
-
- Príspevky: 83
- Dátum registrácie: 13 Mar 2020, 18:25
Rajčiny - sezóna 2022
Prvé tohoročné zrelé rajčinky.
SOPHIE´S CHOICE a MAGLIA ROSA som siala 29. októbra 2021, Prvé kvety 17. a 19. decembra, teda v izbových podmienkach obe odrody okolo 50 DTM( skratka Dais To Maturity- doba od kvetu po dozretie)
Eva T
.
SOPHIE´S CHOICE a MAGLIA ROSA som siala 29. októbra 2021, Prvé kvety 17. a 19. decembra, teda v izbových podmienkach obe odrody okolo 50 DTM( skratka Dais To Maturity- doba od kvetu po dozretie)
Eva T
.
Rajčiny - sezóna 2022
Pěkné! Já ještě dojídám plody z loňské sklizně.
Rajčiny - sezóna 2022
Pani Evka je taka zahradkarska kuzelnicka
Mikes13, Vy ste tych rajcin mali tolko vela alebo ste nimi tak velmi setrili?
Mikes13, Vy ste tych rajcin mali tolko vela alebo ste nimi tak velmi setrili?
Rajčiny - sezóna 2022
ariadna30:
Ve skleníku vydržely až do prosince a bylo jich dost.
Ve skleníku vydržely až do prosince a bylo jich dost.
-
- Príspevky: 83
- Dátum registrácie: 13 Mar 2020, 18:25
Rajčiny - sezóna 2022
Aj ja mám ešte zopár, ale už nechutia, nanajvýš tak do leča. Napodiv zelený Green Tiger sa dal aj s chlebom a maslom.
E va T.
E va T.
-
- Príspevky: 83
- Dátum registrácie: 13 Mar 2020, 18:25
Rajčiny - sezóna 2022
Z tých čo máte na obr. z Ukrajiny som pestovala 2 roky PUZATA HATA- výborná pomerne skorá úrodná, chutná mäsitá odroda. Zagadku som nepestovala, ale poznám, , prvé neviem vylúštiť názov a to štvté je klasické Býčie Srdce.
Eva T.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Rajčiny - sezóna 2022
Myslím že tam je napísané azbukou "Pomidor Mobil".
Pomidor je v poľštine a asi aj v ukrajinčine tuším 'paradajka'. Takže asi ide o odrodu "Mobil". IH
Rajčiny - sezóna 2022
Myslím, že jsme dostatečně významné fórum, abychom uvažovali o udělení čestného doktorátu paní Evě. Zvláště když možná připravovanou publikaci zveřejní i zde. Dodalo by to této publikaci zasloužený punc. Jako kdybych to už viděl. Napsala Mgr. Eva Tomišová, dr. h. c.Ivan Hlavatý napísal: ↑30 Jan 2022, 12:52Prajem rýchle úplné zotavenie (lykopén pomôže).Eva Tomišová napísal: ↑30 Jan 2022, 09:27Uvažovala som, aj som začala triediť poznatky, ale počas sviatkov som mala vážnejšie zdravotné problémy, tak budem pokračovať asi až budúcu zimu.Ivan Hlavatý napísal: ↑18 Jan 2022, 09:31Príspevok pani Evy T. na 'starom' fóre - viď foto.
500 odrôd... Úžasné.
Pani Eva - neuvažujete o napísaní nejakej rozsiahlejšej monografie o pestovaní paradajok ? Bolo by škoda to kvantum poznatkov o obrovskom počte odrôd neodovzdať ďalej. IH
Screenshot_20220118-092439_Chrome.jpg
Screenshot_20220118-092428_Chrome.jpg
Eva T.
S tou monografiou o paradajkách to myslím celkom vážne, musíte mať neskutočné skúsenosti a poznatky nielen o odrodách, ale aj o ich pestovaní. Tá kniha by bola bomba, doslova poklad pre pestovateľov tejto plodiny. IH