V prosinci jsem venku viděl kvést lilek černý. Teď v lednu nekvete. Myslel jsem si, že květy zmrzly. Ale ne. Na rostlině se vytvořily zrající zelené i černé plody, přestože rostlina přečkala v závětří mrazy okolo -10°C. Vím, že lilek je jedovatý plevel. Ale kdyby se jeho mrazuvzdornost přenesla na příbuzná rajčata, baklažány nebo brambory, byla by to tedy bomba. Samozřejmě by to chtělo nějakého Mičurina nebo Lysenka No. 3. Hlavně mladého a tvrdohlavého.
Myslíte si, že by to šlo?
Mrazuvzdorná rajčata, brambory nebo lilek?
Mrazuvzdorná rajčata, brambory nebo lilek?
- Prílohy
-
- Lilek černý 13.12.2021.jpg (79.19 KiB) 2885 zobrazení
-
- Lilek černý 2.jpg (86.64 KiB) 2885 zobrazení
-
- Lilek černý 3.jpg (41.25 KiB) 2885 zobrazení
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Mrazuvzdorná rajčata, brambory nebo lilek?
Na túto otázku Vám tu ťažko niekto odpovie. Zateoretizovať si ale môžeme: Možno to raz bude možné, ale bude to chcieť skôr 'nového Vavilova', než niekoho na spôsob Vami menovaných dvoch pánov (ktorí genetike príliš neverili).Mimmo napísal: ↑12 Jan 2022, 17:39V prosinci jsem venku viděl kvést lilek černý. Teď v lednu nekvete. Myslel jsem si, že květy zmrzly. Ale ne. Na rostlině se vytvořily zrající zelené i černé plody, přestože rostlina přečkala v závětří mrazy okolo -10°C. Vím, že lilek je jedovatý plevel. Ale kdyby se jeho mrazuvzdornost přenesla na příbuzná rajčata, baklažány nebo brambory, byla by to tedy bomba. Samozřejmě by to chtělo nějakého Mičurina nebo Lysenka No. 3. Hlavně mladého a tvrdohlavého.
Myslíte si, že by to šlo?
Dnes ťažko povedať, čo všetko v budúcnosti dokážu genetickí 'inžinieri'. Prenos, náhrada alebo 'vystrihovanie' génov sú samozrejme možné už teraz, otázkou je, či nejaký samostatný 'gén pre mrazuodolnosť' vôbec existuje, resp. či je možné génovou manipuláciou premeniť teplomilné rastliny na mrazuodolné pri súčasnom zachovaní ich pestovateľských a plodonosných vlastností.
Ale ľudský um dokáže (takmer) zázraky, v tom dobrom aj zlom význame. Takže uvidíme (resp. skôr uvidia - dúfajme - naše deti a vnuci ). IH
Mrazuvzdorná rajčata, brambory nebo lilek?
Naahodou, vonku je minus 6 a moja paradajka je mrazuvzdorna. Zatial len z 1 strany okna ale lepsie jak nic
Mrazuvzdorná rajčata, brambory nebo lilek?
Zaujímavá je aj tá kvitnúca ruža. To je v januíri tiež pomerne zriedkavé.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Mrazuvzdorná rajčata, brambory nebo lilek?
Ta ruza je odroda Placacka na muchy ale mali len jediny kus v obchode tak neviem ci sa este da zohnat.
Mrazuvzdorná rajčata, brambory nebo lilek?
A čím hnojíte? Mně teď v lednu plodí jenom balkónovka. Tyčková rajčata nemají ani jeden květ ani plod.
- Prílohy
-
- Screenshot_20220113_081524.jpg (103.57 KiB) 2784 zobrazení
Mrazuvzdorná rajčata, brambory nebo lilek?
Na zahradě určitě nebudu s lilkem černým experimentovat. Na to nemám znalosti. Dnes jsem ho proto pečlivě odstranil ze zahrady. Nemá ani stopy po omrzlinách. Mám tam i mnohem užitečnější nebo hezčí plevele, bohužel omrzlé.Ivan Hlavatý napísal: ↑12 Jan 2022, 19:27Na túto otázku Vám tu ťažko niekto odpovie. Zateoretizovať si ale môžeme: Možno to raz bude možné, ale bude to chcieť skôr 'nového Vavilova', než niekoho na spôsob Vami menovaných dvoch pánov (ktorí genetike príliš neverili).
Dnes ťažko povedať, čo všetko v budúcnosti dokážu genetickí 'inžinieri'. Prenos, náhrada alebo 'vystrihovanie' génov sú samozrejme možné už teraz, otázkou je, či nejaký samostatný 'gén pre mrazuodolnosť' vôbec existuje, resp. či je možné génovou manipuláciou premeniť teplomilné rastliny na mrazuodolné pri súčasnom zachovaní ich pestovateľských a plodonosných vlastností.
Ale ľudský um dokáže (takmer) zázraky, v tom dobrom aj zlom význame. Takže uvidíme (resp. skôr uvidia - dúfajme - naše deti a vnuci ). IH
Mrazuvzdorná rajčata, brambory nebo lilek?
Já jsem to tu bohužel našel příliš pozdě, ale mám za to, že kladogramy ukazují, že příbuznost těchto rostlin je příliš vzdálenáIvan Hlavatý napísal: ↑12 Jan 2022, 19:27Na túto otázku Vám tu ťažko niekto odpovie. Zateoretizovať si ale môžeme: Možno to raz bude možné, ale bude to chcieť skôr 'nového Vavilova', než niekoho na spôsob Vami menovaných dvoch pánov (ktorí genetike príliš neverili).Mimmo napísal: ↑12 Jan 2022, 17:39V prosinci jsem venku viděl kvést lilek černý. Teď v lednu nekvete. Myslel jsem si, že květy zmrzly. Ale ne. Na rostlině se vytvořily zrající zelené i černé plody, přestože rostlina přečkala v závětří mrazy okolo -10°C. Vím, že lilek je jedovatý plevel. Ale kdyby se jeho mrazuvzdornost přenesla na příbuzná rajčata, baklažány nebo brambory, byla by to tedy bomba. Samozřejmě by to chtělo nějakého Mičurina nebo Lysenka No. 3. Hlavně mladého a tvrdohlavého.
Myslíte si, že by to šlo?
Dnes ťažko povedať, čo všetko v budúcnosti dokážu genetickí 'inžinieri'. Prenos, náhrada alebo 'vystrihovanie' génov sú samozrejme možné už teraz, otázkou je, či nejaký samostatný 'gén pre mrazuodolnosť' vôbec existuje, resp. či je možné génovou manipuláciou premeniť teplomilné rastliny na mrazuodolné pri súčasnom zachovaní ich pestovateľských a plodonosných vlastností.
Ale ľudský um dokáže (takmer) zázraky, v tom dobrom aj zlom význame. Takže uvidíme (resp. skôr uvidia - dúfajme - naše deti a vnuci ). IH