Strana 6 z 15

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

Napísané: 27 Nov 2020, 21:18
od používateľa Libor1
Možno by to šlo preveriť opätovným zmeranim PH kapusty. Keď ju po 3 týždňoch od naloženia začíname konzumovať, jej kyslosť nie je príliš vysoká, avšak prácou kyslomliecnych baktérií je jej PH na jar (po pol roku kvasenia), keď končíme zo sudom tak nízke, že pred varením kapustnice je už lepšie ju premyt vodou, aby sa kyslosť znížila. Raz nám ostala do mája/júna v teplej garáži a to už bolo ako jesť kyselinu, zatiaľ čo teraz je to pochúťka :o

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

Napísané: 29 Nov 2020, 08:03
od používateľa Mimmo
Libore, je to zajímavý nápad. Pokud by v kapalině byla jen kyselina mléčná o různé koncentraci, měli bychom to chutí i pH metrem potvrdit. Mohli bychom si tím však také dokázat i to, co není pravda. Tedy další potencionální mýtus. Sám jsem se kdysi neúspěšně pokoušel rozeznat chutí asi 10 druhů cukrů a několik organických kyselin. Musím si přiznat, že moje chuť se dá snadno ošidit. Není to měřicí přístroj. Konkrétně u zelí se kyselá chuť zvyšuje poklesem zbytkových cukrů a náhradou kyseliny mléčné kyselinou octovou (aj.) po vniknutí vzduchu. Chuťové vnímání různých organických kyselin neodpovídá pH. Známý je pokus - bourání mýtů- s citrónovou šťávou, do níž se přidá cukr: všichni degustátoři tvrdí, že oslazená šťáva je mnohem méně kyselá, ale pH metr ukazuje to samé.

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

Napísané: 29 Nov 2020, 10:38
od používateľa Libor1
Zmysly sa daju lahko oklamat, je mozne, ze ten subjektivny vnem kyslosti nezodpovedal objektivne nizsej PH, len nizsej hladine cukrov. Sam som to nemeral, nemam na to vybavenie. To ale asi ani nie je az tak podstatne. Dolezite je, ci to chuti tomu, kto to ma konzumovat.

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

Napísané: 01 Dec 2020, 20:07
od používateľa Vlasatej
Mimmo napísal:
26 Nov 2020, 17:18
Trochu mě překvapilo (jen trochu), že i tady prodávají zelí v hlávkách a ne v nudličkách. Menší hlávka se jen rozpůlí, zalije slanou vodou, nechá se vykvasit a pak se vymění roztok za podobný roztok s konzervantem.
To je docela známá věc, jižní národy jsou děsně lenivé :D , jen ležet a jíst hrozny :thumbup: Ne vážně, někde sem o tom dávno četl, kvasí se tam kromě půlek i celé zelí, celé květáky, celé kedlubny atd. Já se tím inspiroval a ke kvašákům přidávám taky přebytky kedluben , květáků atd.
Naproti tomu třeba korejci jsou zase precizní, jejich kvašená zelenina Kimchi - kimči je jejich národní jídlo a právem. Letos sem měl přebytek peking. zelí a paprik tak sem ho 10kg udělal, a můžu říct, že je vynikající. Každý den na něj musím myslet jak je to dobré :thumbup:

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

Napísané: 02 Dec 2020, 15:16
od používateľa Mimmo
Vlasatej napísal:
01 Dec 2020, 20:07
To je docela známá věc, jižní národy jsou děsně lenivé :D , jen ležet a jíst hrozny. Ne vážně, někde sem o tom dávno četl, kvasí se tam kromě půlek i celé zelí, celé květáky, celé kedlubny atd. Já se tím inspiroval a ke kvašákům přidávám taky přebytky kedluben , květáků atd.
Trošku mi to připomíná včerejší „vtip dne“ z  jednoho jižního webu. Pracovitý japonský slavista přišel o práci, protože nedokázal z bulharštiny přeložit do japonštiny takovou slovní hříčku – telefonní dialog:
„Co děláš?“
„Nic, pracuji.“
Ale žerty stranou. Nakonec do češtiny se to dá přeložit taky.
Celé hlávky se dávají taky kvasit, ale pracovití zelináři z nich nejprve odvrtají košťál kuželovým vrtákem. Košťál by sice taky vykvasil, ale průnik kapaliny do hlávky by byl špatný.

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

Napísané: 02 Dec 2020, 18:43
od používateľa konvalinka
Vlasatej napísal:
01 Dec 2020, 20:07
Mimmo napísal:
26 Nov 2020, 17:18
Trochu mě překvapilo (jen trochu), že i tady prodávají zelí v hlávkách a ne v nudličkách. Menší hlávka se jen rozpůlí, zalije slanou vodou, nechá se vykvasit a pak se vymění roztok za podobný roztok s konzervantem.
To je docela známá věc, jižní národy jsou děsně lenivé :D , jen ležet a jíst hrozny :thumbup: Ne vážně, někde sem o tom dávno četl, kvasí se tam kromě půlek i celé zelí, celé květáky, celé kedlubny atd. Já se tím inspiroval a ke kvašákům přidávám taky přebytky kedluben , květáků atd.
Naproti tomu třeba korejci jsou zase precizní, jejich kvašená zelenina Kimchi - kimči je jejich národní jídlo a právem. Letos sem měl přebytek peking. zelí a paprik tak sem ho 10kg udělal, a můžu říct, že je vynikající. Každý den na něj musím myslet jak je to dobré :thumbup:
Vypadá fakt lákavě, snad se příští rok ,,pochlapím" a zkusím to taky, letos jsem nad tím přemýšlela, ale u toho i zůstalo ;) nebyla taková nadúroda :)

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

Napísané: 04 Dec 2020, 17:44
od používateľa Mimmo
To kvašení v celých hlávkách nebo v půlkách se nedělá jen z pohodlnosti. Kvašené zelné listy se používají na výrobu sarmy. Sarma je takový závitek, ve kterém může být mleté maso, mleté maso s rýží nebo jen vařená rýže. Ještě nějaká omáčka a je hotovo.

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

Napísané: 04 Dec 2020, 19:54
od používateľa Vlasatej
ano, vím , s tou leností to byla nadsázka :) . Mimochodem ten košťál se vyvrtává aby se z hlávky dostal ven vzduch a nehnilo to ;)
Vypadá to skvěle, nikdy jsem to nejedl, tak to zařadím do plánu.
I Musaka vypadá zajímavě :thumbup:

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

Napísané: 16 Jan 2021, 06:22
od používateľa Mimmo
Včera jsem natrefil na opravdické kyselé zelí, přestože jsou i u nás trhy stále zavřené. Prodejce se dušoval, že tam žádný konzervant není a prodal mi i jednu štávičku (edno SOK-če) na zalití nebo vypití. Mám pocit, že v té šťávičce je paprikový výluh, protože má barvu jako růžové víno. A 4 sarmy z kysaných listů jsem si opatřil taky.

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

Napísané: 16 Jan 2021, 09:39
od používateľa Vlasatej
vypadá to výborně, určitě to bude i výborně chutnat :thumbup: