Zástancovia tohto názoru zrejme nikdy nepili hruškovicu z Williamsky.
P.S.: porovnávať však 'skoré' a 'neskoré' odrody napríklad marhúľ versus jabloní je v tejto súvislosti dosť tenký ľad... IH
Zástancovia tohto názoru zrejme nikdy nepili hruškovicu z Williamsky.
Tento názor byl formulován na slivovice, tedy platí určitě pro švestky. S výhradami se dá vztáhnout i na jablka.EL Edgar napísal: ↑30 Sep 2022, 10:41Často sa stretávam s názorom, že z odrôd ovocia, ktoré dozrievajú neskoro, alebo neskôr, sú lepšie alebo aromatickejšie ovocné destiláty...
Moja skúsenosť je iná.
Potvrdilo sa mi to aj tento rok pri marhulovici.
Takže za mňa, ak zanedbáme pomer počtu neskorých a skorých odrôd je to mýtus.
Ak môžem niečo podotknúť: podľa mňa by sa mal určovať "šampión" len v rámci daného druhu pálenky.
Nemáte úplně pravdu. Nejde o tradici. Šampionem se často stávají i jiné destiláty než slivovice. Otázkou je, jaký smysl má absolutní šampion. Ani na MS v atletice se nevyhlašuje, zda nejlepším atletem byl sprinter, výškař nebo oštěpařka.EL Edgar napísal: ↑01 Nov 2022, 09:24Míra napísal: ↑31 Okt 2022, 21:16...ochutnal jsem slivovice, meruňkovice, hruškovice a jednu špendlíkovicu. Podle mojí chuti dopadly nejhůř slivovice, o něco lepší byla špendlíkovice, o něco lepší byly hruškovice. Úplně nejlepší byly meruňkovice.Mýtus v podobe šampióna výstavy na súťažiach ovocných destilátov.Štěpánka.3 napísal: ↑31 Okt 2022, 22:20... v naší rodině také není slivovice nejoblíbenější, vede letní směs (letní průsvitné + jiné zrovna zrající drobné ovoce) a po ní meruňkovice.
Podľa názorov, ktoré odzneli vyššie (tento názor veľmi často počujem aj ja vo svojom okolí) marhuľovica jasne vedie pred slivovicou.
Napriek tomu, na súťažiach má právo na najvyššie ocenenie "Šampión výstavy" len a len slivovica!
Tu sa natíska otázka, prečo tento titul nezíska najlepší, najchutnejší destilát?!? Nech to je už pálenka z akéhokoľvek ovocia, ktoré u nás pestujeme...
Bolo by to logické.
Ale ja to vidím tak, že v prospech slivovice hrá hlavne tradícia. V minulosti sa v tejto oblasti pestovali hlavne slivky. Nie je to asi nič prekvapivé, podmienky majú o niečo lepšie ako napríklad marhule.
Organizátori súťaží boli asi hlavne pestovatelia sliviek. (takže verejné obstarávanie vyhrala slivovica )
Ja osobne proti výsade ktorú slivovica má nemám až také výhrady. Dôvod je ten, že som pred nejakým časom ochutnal Duranziovicu (šampióna výstavy v Radimove) bola naozaj skvelá.
Takže si myslím, že dobrá marhuľovica má zdatného súpera. (môj názor)
Ale poznám ľudí, ktorí aj dobrú pálenku z Duranzií odmietajú a na marhuľovicu nedajú dopustiť.
Zhrniem to tak, že ak by bolo "referendum" tak by s najväčšou pravdepodobnosťou vyhrala marhuľovica pred slivovicou.
Ale mýtus "Šampión výstavy" v podobe slivovice ja osobne nebúram....
Ale to predsa nie je pravda (viď foto). IHEL Edgar napísal: ↑01 Nov 2022, 12:44...Ale Slivovica má ako jediná privilégium, okrem prvého, druhého a tretieho miesta získať titul Šampión výstavy takže pri slivovici je tretie, druhé, prvé miesto a ešte pred prvým miestom je ocenenie Šampión výstavy ktorý je ocenený diplomom a hlavnou cenou.
Iné druhy destilátov nemôžu o tento titul bojovať...
Asi som Vás zle pochopil. V tom príspevku ste hovorili o "súťažiach", teda v množnom čísle.
Dělám slivovici z více druhů švestek a Durancií. Ale ať dělám, co dělám, takovou slivovici jako na horňácku neudělám. Občas od známého z Bílých Karpat dostanu pálenku z Durancií a je to jiná liga. Na druhou stranu zas jim tam tak neprosperují meruňkyEL Edgar napísal: ↑01 Nov 2022, 09:24Ja osobne proti výsade ktorú slivovica má nemám až také výhrady. Dôvod je ten, že som pred nejakým časom ochutnal Duranziovicu (šampióna výstavy v Radimove) bola naozaj skvelá.
Takže si myslím, že dobrá marhuľovica má zdatného súpera. (môj názor)
Ale poznám ľudí, ktorí aj dobrú pálenku z Duranzií odmietajú a na marhuľovicu nedajú dopustiť.
Nevím, čím to, ale duranciovice z horňácka jsou opravdu nejlepší. Koneckonců všechny degustace ve Velké nad Veličkou o tom svědčí. Jestli je to půdou, podnebím nebo kvasí jinak (což pochybuju), nevím.hugovotr napísal: ↑01 Nov 2022, 20:39Dělám slivovici z více druhů švestek a Durancií. Ale ať dělám, co dělám, takovou slivovici jako na horňácku neudělám. Občas od známého z Bílých Karpat dostanu pálenku z Durancií a je to jiná liga. Na druhou stranu zas jim tam tak neprosperují meruňkyEL Edgar napísal: ↑01 Nov 2022, 09:24Ja osobne proti výsade ktorú slivovica má nemám až také výhrady. Dôvod je ten, že som pred nejakým časom ochutnal Duranziovicu (šampióna výstavy v Radimove) bola naozaj skvelá.
Takže si myslím, že dobrá marhuľovica má zdatného súpera. (môj názor)
Ale poznám ľudí, ktorí aj dobrú pálenku z Duranzií odmietajú a na marhuľovicu nedajú dopustiť.
Zdá sa, že ste si týmto tvrdením istý.