BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

Ak nenájdete vhodnú kategóriu pre dotaz, založte ho tu.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

30 Sep 2022, 10:57

EL Edgar napísal:
30 Sep 2022, 10:41
Často sa stretávam s názorom, že z odrôd ovocia, ktoré dozrievajú neskoro, alebo neskôr, sú lepšie alebo aromatickejšie ovocné destiláty...
Zástancovia tohto názoru zrejme nikdy nepili hruškovicu z Williamsky. 😀

P.S.: porovnávať však 'skoré' a 'neskoré' odrody napríklad marhúľ versus jabloní je v tejto súvislosti dosť tenký ľad... IH
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

30 Sep 2022, 14:27

EL Edgar napísal:
30 Sep 2022, 10:41
Často sa stretávam s názorom, že z odrôd ovocia, ktoré dozrievajú neskoro, alebo neskôr, sú lepšie alebo aromatickejšie ovocné destiláty...
Moja skúsenosť je iná.
Potvrdilo sa mi to aj tento rok pri marhulovici.
Takže za mňa, ak zanedbáme pomer počtu neskorých a skorých odrôd je to mýtus.
Tento názor byl formulován na slivovice, tedy platí určitě pro švestky. S výhradami se dá vztáhnout i na jablka.
V našich podmínkách neplatí pro hrušky, naopak, skoré odrůdy jsou vesměs aromatičtější.
Rovněž u třešní dávají rané srdcovky lepší pálenku než pozdní chrupky. U višní je tomu naopak. Pozdní kyselky jsou lepší eskoré skleňovky a sladkovišně.
U meruněk nezáleží na době zrání, spíš na charakteru chuti a vůně. Moderní odrůdy (včetně těch pozdních) často chutí připomínají víc mango či žlutý meloun, chutnají dobře, ale destilát je fádní. Typická meruňková vůně maďarek a VP, patrná např. i v Leskoře je v meruňkovici ceněna.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

01 Nov 2022, 11:10

EL Edgar napísal:
01 Nov 2022, 09:24
...Napriek tomu, na súťažiach má právo na najvyššie ocenenie "Šampión výstavy" len a len slivovica!
Tu sa natíska otázka, prečo tento titul nezíska najlepší...
Ak môžem niečo podotknúť: podľa mňa by sa mal určovať "šampión" len v rámci daného druhu pálenky.
Teda šampión spomedzi slivovíc, šampión spomedzi marhuľovíc atď. ...
Porovnávanie medzi rôznymi druhmi je už podľa mňa problematické. Porovnávať slivovicu a dulovicou, oskorušovicou či hruškovicou - to sa mi nezdá správne.

Analogický príklad: pri psoch sa na súťažných výstavách krásy udeľujú viaceré tituly (ten pojem "krása" je v tomto prípade nie najvhodnejší, v podstate sa hodnotí, ktorý pes sa najviac približuje štandardu daného plemena).
Titul BOB (best of breed) získava "najkrajší" pes plemena. To by som ešte akceptoval, aj keď môže byť ťažké porovnávať "krásu" fenky-juniorky s "krásou" dospelého psa. Ďalší titul je potom BIS (best in show) - teda najkrajší pes výstavy. Nuž, porovnajte napríklad jazvečíka s kaukazským ovčiakom...
Podobne je to vo finále súťažných výstav ovocia - je krajšia Boscova fľaška, alebo Amfora ?

To je iba môj názor. Ale asi to treba brať aj pri tých pálenkách skôr ako spoločenskú udalosť, nejde tam o život... IH
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

01 Nov 2022, 14:34

EL Edgar napísal:
01 Nov 2022, 09:24
hugovotr napísal:
28 Okt 2022, 09:30
...o "bezcukernou" slivovici moc zájem není, každý chce meruňkovici...
Míra napísal:
31 Okt 2022, 21:16
...ochutnal jsem slivovice, meruňkovice, hruškovice a jednu špendlíkovicu. Podle mojí chuti dopadly nejhůř slivovice, o něco lepší byla špendlíkovice, o něco lepší byly hruškovice. Úplně nejlepší byly meruňkovice.
Štěpánka.3 napísal:
31 Okt 2022, 22:20
... v naší rodině také není slivovice nejoblíbenější, vede letní směs (letní průsvitné + jiné zrovna zrající drobné ovoce) a po ní meruňkovice.
Mýtus v podobe šampióna výstavy na súťažiach ovocných destilátov.
Podľa názorov, ktoré odzneli vyššie (tento názor veľmi často počujem aj ja vo svojom okolí) marhuľovica jasne vedie pred slivovicou.
Napriek tomu, na súťažiach má právo na najvyššie ocenenie "Šampión výstavy" len a len slivovica!
Tu sa natíska otázka, prečo tento titul nezíska najlepší, najchutnejší destilát?!? Nech to je už pálenka z akéhokoľvek ovocia, ktoré u nás pestujeme...
Bolo by to logické.
Ale ja to vidím tak, že v prospech slivovice hrá hlavne tradícia. V minulosti sa v tejto oblasti pestovali hlavne slivky. Nie je to asi nič prekvapivé, podmienky majú o niečo lepšie ako napríklad marhule.
Organizátori súťaží boli asi hlavne pestovatelia sliviek. (takže verejné obstarávanie vyhrala slivovica :D )
Ja osobne proti výsade ktorú slivovica má nemám až také výhrady. Dôvod je ten, že som pred nejakým časom ochutnal Duranziovicu (šampióna výstavy v Radimove) bola naozaj skvelá.
Takže si myslím, že dobrá marhuľovica má zdatného súpera. (môj názor)
Ale poznám ľudí, ktorí aj dobrú pálenku z Duranzií odmietajú a na marhuľovicu nedajú dopustiť.

Zhrniem to tak, že ak by bolo "referendum" :D :D :D tak by s najväčšou pravdepodobnosťou vyhrala marhuľovica pred slivovicou.
Ale mýtus "Šampión výstavy" v podobe slivovice ja osobne nebúram.... :)
Nemáte úplně pravdu. Nejde o tradici. Šampionem se často stávají i jiné destiláty než slivovice. Otázkou je, jaký smysl má absolutní šampion. Ani na MS v atletice se nevyhlašuje, zda nejlepším atletem byl sprinter, výškař nebo oštěpařka.
Důvod vidím v tom, že degustace destilátů kopírují degustace vín, ostatně kritéria hodnocení vůní a chutí jsou v podstatě stejná. U vín ještě lze posoudit, jestli byl vítěz Sauvignonů lepší než vítěz Chardonay. Ale u destilátů srovnávat meruňkovici s mrkvovicí je úplně mimo mísu.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

01 Nov 2022, 15:24

EL Edgar napísal:
01 Nov 2022, 12:44
...Ale Slivovica má ako jediná privilégium, okrem prvého, druhého a tretieho miesta získať titul Šampión výstavy takže pri slivovici je tretie, druhé, prvé miesto a ešte pred prvým miestom je ocenenie Šampión výstavy ktorý je ocenený diplomom a hlavnou cenou.
Iné druhy destilátov nemôžu o tento titul bojovať...
Ale to predsa nie je pravda (viď foto). IH

Screenshot_20221101-150855_Chrome.jpg
Screenshot_20221101-150727_Chrome.jpg
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

01 Nov 2022, 19:39

EL Edgar napísal:
01 Nov 2022, 19:25
...Hovoril som o súťaži v Radimove.
Iné súťaže nepoznám, ani som sa na iných akciách nezúčastnil. Preto som chcel vyjadrenie pána Vysloužila.
Asi som Vás zle pochopil. V tom príspevku ste hovorili o "súťažiach", teda v množnom čísle.
Netušil som, že hovoríte len o jednej súťaži. IH

Screenshot_20221101-193421_Chrome.jpg
hugovotr
Príspevky: 644
Dátum registrácie: 18 Sep 2020, 12:52
Bydlisko: Moravské Toskánsko

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

01 Nov 2022, 20:39

EL Edgar napísal:
01 Nov 2022, 09:24
hugovotr napísal:
28 Okt 2022, 09:30
...o "bezcukernou" slivovici moc zájem není, každý chce meruňkovici...
Ja osobne proti výsade ktorú slivovica má nemám až také výhrady. Dôvod je ten, že som pred nejakým časom ochutnal Duranziovicu (šampióna výstavy v Radimove) bola naozaj skvelá.
Takže si myslím, že dobrá marhuľovica má zdatného súpera. (môj názor)
Ale poznám ľudí, ktorí aj dobrú pálenku z Duranzií odmietajú a na marhuľovicu nedajú dopustiť.
Dělám slivovici z více druhů švestek a Durancií. Ale ať dělám, co dělám, takovou slivovici jako na horňácku neudělám. Občas od známého z Bílých Karpat dostanu pálenku z Durancií a je to jiná liga. Na druhou stranu zas jim tam tak neprosperují meruňky 😉
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

01 Nov 2022, 21:18

Vše záleží na vstupních surovinách!

Ani ten nejšikovnější destiláter nebo výrobce nemůže z podřádnějšího materiálu vyrobit špičkový výrobek.

A naopak nějaký patlal, nebo chamtivec, dokáže znehodnotit i ten nejlepší.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

02 Nov 2022, 08:45

hugovotr napísal:
01 Nov 2022, 20:39
EL Edgar napísal:
01 Nov 2022, 09:24
hugovotr napísal:
28 Okt 2022, 09:30
...o "bezcukernou" slivovici moc zájem není, každý chce meruňkovici...
Ja osobne proti výsade ktorú slivovica má nemám až také výhrady. Dôvod je ten, že som pred nejakým časom ochutnal Duranziovicu (šampióna výstavy v Radimove) bola naozaj skvelá.
Takže si myslím, že dobrá marhuľovica má zdatného súpera. (môj názor)
Ale poznám ľudí, ktorí aj dobrú pálenku z Duranzií odmietajú a na marhuľovicu nedajú dopustiť.
Dělám slivovici z více druhů švestek a Durancií. Ale ať dělám, co dělám, takovou slivovici jako na horňácku neudělám. Občas od známého z Bílých Karpat dostanu pálenku z Durancií a je to jiná liga. Na druhou stranu zas jim tam tak neprosperují meruňky 😉
Nevím, čím to, ale duranciovice z horňácka jsou opravdu nejlepší. Koneckonců všechny degustace ve Velké nad Veličkou o tom svědčí. Jestli je to půdou, podnebím nebo kvasí jinak (což pochybuju), nevím.
Porovnávat, jestli je lepší meruňkovice, slivovice, hruškovice, oskerušovice nebo durancie, nemá smysl. Tak jako nejde posoudit, zda je lepší T-bone nebo Rib eye steak. Je to o surovině. Jestli Argentina nebo Vocílka - Billa.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)

03 Nov 2022, 07:08

EL Edgar napísal:
03 Nov 2022, 06:57
...Aj titul absolútny víťaz v podobe šampióna výstavy je podľa mňa super👌.(je to taká čerešnička na torte)
Len je škoda, že to môže byť len slivovica.(stále hovorím o Radimove)...
Zdá sa, že ste si týmto tvrdením istý.
Otázka: Opakovane to tu uvádzate, ale je to naozaj oficiálny údaj v nejakých propozíciách toho koštu v Radimove ? Alebo je to akési utajené 'nepísané pravidlo', ktoré ste odhalili ? Ja netuším, preto sa pýtam. Ak by to tak bolo, tak je to isteže nespravodlivé.
(Karel Gott vyhral vyše 40x 'Zlatého slávika', to ale ešte neznamenalo, že mohol vyhrať iba on). IH
Napísať odpoveď