No... neviem ako je to v ČR, ale keď som pred časom zháňal 96%-nú kyselinu sírovú za účelom okyselenia hruškového kvasu, tak s tou dostupnosťou to vôbec nebolo jednoduché. Napokon som ju zohnal, ale ako, to sem ani nemôžem napísať... H.
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
Samozřejmě není nutné shánět koncentrovanou kyselinu. Prodává se akumulátorová 38%ní.
https://www.drogerie-ppv.cz/kyselina-si ... kup101.php
Je pravda, že její dostupnost se legislativně čím dál víc omezuje. Navíc, až vymizí baterie s tekutým elektrolytem, bude její sehnání ještě obtížnější. Letos jsem s její koupí ještě problém neměl.
Obvyklé dávkování je 50ml kyseliny (naředěné v cca litru vody) na 50 litrů kvasu, případně podle změřeného pH.
-
- Príspevky: 775
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
Letos jsem už do bazénu používala jen chlorovodíkovou. Sírovou už v běžných obchodech neprodávají (tam, kde jsem ji před tím kupovala) a z e-shopů to poštou většinou neposílají.
Olomoucko 220 m n. m.
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
Viete mi dat prosim konkretny odkaz?Mimmo napísal: ↑20 Dec 2023, 14:44Dělají to někdy bakterie mléčného kvašení. Není to mýtus. Najdete to na www.vinarskydum.cz
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
Koncentrovaná 96-98% kyselina sírová se dala sehnat ze školní chemické učebny, ale manipulace s ní a žíravost bude rizikovější než u akumulátorové 38%, i s tou akumulátorovu se stačí pobryndat na tričku. Jinak na lab. koloně při teplotě přes 300°C se z kyseliny sírové vyždíme všechna voda a zkoncentruje se, chce to ale pořádný deštník, kdyby něco při destilaci selhalo.
A nemůže nakonec kyselina sírová nějak přejít do pálenky? I když je teplota varu sírovky mnohem výše než Etanol, tak nějaký zlomek % se přes trubky do destilátu stejně dostane? Další věc je narušování meděného kotle a trubek ... není náhodou kyselina sírová agresivnější ke kovům než kyseliny z ovoce nebo je to další mýtus?
A nemůže nakonec kyselina sírová nějak přejít do pálenky? I když je teplota varu sírovky mnohem výše než Etanol, tak nějaký zlomek % se přes trubky do destilátu stejně dostane? Další věc je narušování meděného kotle a trubek ... není náhodou kyselina sírová agresivnější ke kovům než kyseliny z ovoce nebo je to další mýtus?
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
Je to přesně na této straně:charles91 napísal: ↑20 Dec 2023, 17:14Viete mi dat prosim konkretny odkaz?Mimmo napísal: ↑20 Dec 2023, 14:44Dělají to někdy bakterie mléčného kvašení. Není to mýtus. Najdete to na www.vinarskydum.cz
https://www.vinarskydum.cz/kyselina-cit ... 00-g_p4255
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
Vdaka za odkaz. Pri vine je to uplne ine. Ten argument, ze kys. citronova v ovocnom kvase sa meni na kys.octovu by som bral ako nepodstatny.Mimmo napísal: ↑20 Dec 2023, 17:55Je to přesně na této straně:charles91 napísal: ↑20 Dec 2023, 17:14Viete mi dat prosim konkretny odkaz?Mimmo napísal: ↑20 Dec 2023, 14:44Dělají to někdy bakterie mléčného kvašení. Není to mýtus. Najdete to na www.vinarskydum.cz
https://www.vinarskydum.cz/kyselina-cit ... 00-g_p4255
Do vina sa davaju bakterie mliecneho kvasenia zamerne, su na to konkretne druhy, ktore menia kyselinu jablcnu na miernejsiu kyselinu mliecnu.
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
Když vezmeme v úvahu naředění kyseliny - 1:3000 (0,038%)a krátkou dobu destilace, jsou obavy z narušení kotle nejspíš liché. Jestli se dostane nějaká síra do trubek, to nevím, každopádně mnohonásobně víc síry vypijeme v zasířeném víně.M.H napísal: ↑20 Dec 2023, 17:34Koncentrovaná 96-98% kyselina sírová se dala sehnat ze školní chemické učebny, ale manipulace s ní a žíravost bude rizikovější než u akumulátorové 38%, i s tou akumulátorovu se stačí pobryndat na tričku. Jinak na lab. koloně při teplotě přes 300°C se z kyseliny sírové vyždíme všechna voda a zkoncentruje se, chce to ale pořádný deštník, kdyby něco při destilaci selhalo.
A nemůže nakonec kyselina sírová nějak přejít do pálenky? I když je teplota varu sírovky mnohem výše než Etanol, tak nějaký zlomek % se přes trubky do destilátu stejně dostane? Další věc je narušování meděného kotle a trubek ... není náhodou kyselina sírová agresivnější ke kovům než kyseliny z ovoce nebo je to další mýtus?
Kdo by měl přece jen obavu, může před destilací přidat do kvasu špetku páleného vápna. Sádra se nepředestiluje a kotel nenaleptá. Ale je to opravdu zbytečné.
Ad Charles. . Pri vine je to uplne ine. Ten argument, ze kys. citronova v ovocnom kvase sa meni na kys.octovu by som bral ako nepodstatny
Máte pravdu. Rozklad kyseliny citrónové mléčnými laktobacily je jen okrajový. Víc kyseliny se odbourává v ovoci dekarboxylací. Vznikající alkohol proces zpomaluje, zejména u vysoce cukernatých (tedy víc lihovitých) kvasů.