Léčivý-bylinky, keře, aj.

Ak nenájdete vhodnú kategóriu pre dotaz, založte ho tu.
Jarda UH
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 29 Mar 2020, 10:59
Bydlisko: Moravské Slovácko 250m n.m.

Léčivý-bylinky, keře, aj.

09 Jún 2020, 20:59

Dnešní sběr bezu černého. Čajík v zimě jistě přijde vhod.
IMG_20200609_122742.jpg
IMG_20200609_123902.jpg
Nerušit!
Nerušit!
konvalinka
Príspevky: 1188
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:29
Bydlisko: Úpatí Bílých Karpat

Léčivý-bylinky, keře, aj.

09 Jún 2020, 22:07

Vy si ho na zimu sušíte? Vlastně neznám nikoho, kdo by to dělal :shock: Já si vařím sirup, tchýně dělá nevařený do mrazáku(šťávu) v lednici mám teď aktuálně na pití kvašenou limonádu ;) Fotku mého nedám :D je na vrcholu hnojiště...velkého ;) Nevypadá to tak vzhledně :D
ariadna30
Príspevky: 2815
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Léčivý-bylinky, keře, aj.

09 Jún 2020, 22:44

Ja tiez susim😀
Info z internetu: prispieva k podpore imunity organizmu
pozitívne vplýva na podráždené ľudské telo, ktoré dokáže mierne upokojiť
podporuje vylučovanie potu
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Léčivý-bylinky, keře, aj.

09 Jún 2020, 22:44

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni

Taky jsem květ až na malé výjimky vždy sušil. M.j. proto, že jsem ho zpracovával ve velkém množství tak aby se nezapařil než se nasbíralo potřebné množství...
(Víno, sladový destilát hlavně. Okrajově šumivé limonády, sirupy, čaje).
*
Akorát bezinkám - plodům jsem nikdy nepřišel na chuť :(
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
ariadna30
Príspevky: 2815
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Léčivý-bylinky, keře, aj.

09 Jún 2020, 22:46

Vie niekto, co su to za vajicka ?
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Léčivý-bylinky, keře, aj.

10 Jún 2020, 00:20

ariadna30 napísal:
09 Jún 2020, 22:46
Vie niekto, co su to za vajicka ?
Je to hniezdo drozda plavého (Turdus philomelos). Je typické tým, že zvnútra je "vymurované" stuhnutou vrstvou tvorenou zo zmesi hliny, práchnivého dreva a slín (foto). Vajcia sú modré s hnedočiernymi škvrnami. IH
IMG_20200610_001505.png
IMG_20200610_001522.png
IMG_20200610_001522.png (811.86 KiB) 3931 zobrazení
IMG_20200610_001546.png
IMG_20200610_001546.png (610.71 KiB) 3931 zobrazení
IMG_20200610_001703.png
vysloužil
Príspevky: 4660
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Léčivý-bylinky, keře, aj.

10 Jún 2020, 08:32

Já tedy květy bezu nesuším, protože čaj z něj nikomu u nás nechutná.Zato perlivá šťáva nám chutná. V roce neúrody kvasitelného ovoce jsem nakládal kvas na aromatickou pálenku. Nyní ji komerčně vyrábí likérka Rudolf Jelínek
Jarda UH
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 29 Mar 2020, 10:59
Bydlisko: Moravské Slovácko 250m n.m.

Léčivý-bylinky, keře, aj.

10 Jún 2020, 09:13

To mne tedy překvapilo, že někteří neznají sušení bezinek. Ten čaj s medem doporučuji. Sirup jsem zkoušel, nebylo to špatné, ale ten cukr mi vadí a preferuji ovocné. Recept na tu limču by mne zajímal, jak dlouho to vydrží? Jinak mi šlo o to, že kdo má zájem, může si aktuálně nasbírat (pro ty z města). Opoměly jsme kopřivy, pampelišky atd., vždy potěší i nějaký osvědčený receptík i když se dá toho plno dohledat. Dokonce se květy bezu obalují a smaží, ale nezkoušel jsem. Vzpomínám si, že jsme kdysi obalovaly a smažily květy akátu, nebylo to špatné. Plody černého bezu se v mém mládí vykupovaly a používají se jako barvivo. S vajíčkama nám to okamžitě a střelhbitě objasnil pan IH. Děkujeme.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2183
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Léčivý-bylinky, keře, aj.

10 Jún 2020, 09:49

Sbírám a suším květenství bezu - na čaj - v kombinaci s lipovým květem.
konvalinka
Príspevky: 1188
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:29
Bydlisko: Úpatí Bílých Karpat

Léčivý-bylinky, keře, aj.

10 Jún 2020, 11:52

Z pampeluch už mám ,,med" - muž si ho přál na slazení kafe! Kopřivy jsem si nasušila, zjara jsem měsíc pila čaj každý den, sušené mám pro případ,,kdyby někdo potřeboval" ;) a dávám je psu do žrádla..příležitostně. Stejně tak i přesličku, které se v zahradě stejně nikdy nezbavím ;) Lípy mám doma, takže lipový květ sušíme, na ten se teď čeká ;) Postupně suším meduňku, levanduli, mateřídoušku, z koření estragon, bazalku, majoránku, tymián, dobromysl, snad se chytne šalvěj od kámošky a vloni jsem měla saturejku. Mám i smil, ale nesuším ho, asi bych se měla polepšit ;) Starší sousedce z luk nosím třezalku, řepík a zeměžluč. Určitě toho bude víc, co průběžně sbírám a suším, jen si teď na všechno nevzpomenu ;)
Kvašené limči se dají dělat z různých bylinek, je na vyzkoušení, co bude chutnat. Já mám ráda i třeba kombinaci strouhaný zázvor-máta. Teď je čas bezinkové, chystám se vyzkoušet tužebík. Ten má ale vysoký obsah kyseliny salicilové a nesmí ho lidi, co berou léky na ředění krve. Ale krásně voní. Prý je dobrá i růže rugosa, ale na tu jsem si ještě jaksi netroufnula ;) Dělala jsem zatím jen meduňku a mateřídoušku. Recept je jednoduchý, někde jsem ho uloupila ;)

Bylinky v množství dle uvážení, prý cca 10 květů bezinek. Do 4litrové (nebo kolik ta velká má ;) ) sklenice převařit a nechat zchládnout vodu, hodit tam ty bylinky, lžičku sušeného droždí či odpovídající množství kvasnic, 180-200g cukru(dle chuti) jeden bio citron s kůrou(vyrýpat pecičky) na kolečka. Přikrýt plátýnkem a nechat na sluníčku na parapetu den kvasit. Sem tam promíchnu. Přecedit, dát do lednice.
Já mám v lednici tu ,,čepovací" stejně velkou flašku, takže si tam rovnou čepuju. Piju sklenku až dvě denně, je to takový bezinkový ,,burčák" ;) :)
Napísať odpoveď