Léčivý-bylinky, keře, aj.
Léčivý-bylinky, keře, aj.
Dnešní sběr bezu černého. Čajík v zimě jistě přijde vhod.
-
- Príspevky: 1188
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:29
- Bydlisko: Úpatí Bílých Karpat
Léčivý-bylinky, keře, aj.
Vy si ho na zimu sušíte? Vlastně neznám nikoho, kdo by to dělal Já si vařím sirup, tchýně dělá nevařený do mrazáku(šťávu) v lednici mám teď aktuálně na pití kvašenou limonádu Fotku mého nedám je na vrcholu hnojiště...velkého Nevypadá to tak vzhledně
Léčivý-bylinky, keře, aj.
Ja tiez susim
Info z internetu: prispieva k podpore imunity organizmu
pozitívne vplýva na podráždené ľudské telo, ktoré dokáže mierne upokojiť
podporuje vylučovanie potu
Info z internetu: prispieva k podpore imunity organizmu
pozitívne vplýva na podráždené ľudské telo, ktoré dokáže mierne upokojiť
podporuje vylučovanie potu
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Léčivý-bylinky, keře, aj.
Před heřmánkem smekni, před bezem klekni
Taky jsem květ až na malé výjimky vždy sušil. M.j. proto, že jsem ho zpracovával ve velkém množství tak aby se nezapařil než se nasbíralo potřebné množství...
(Víno, sladový destilát hlavně. Okrajově šumivé limonády, sirupy, čaje).
*
Akorát bezinkám - plodům jsem nikdy nepřišel na chuť
Taky jsem květ až na malé výjimky vždy sušil. M.j. proto, že jsem ho zpracovával ve velkém množství tak aby se nezapařil než se nasbíralo potřebné množství...
(Víno, sladový destilát hlavně. Okrajově šumivé limonády, sirupy, čaje).
*
Akorát bezinkám - plodům jsem nikdy nepřišel na chuť
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Léčivý-bylinky, keře, aj.
Vie niekto, co su to za vajicka ?
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Léčivý-bylinky, keře, aj.
Já tedy květy bezu nesuším, protože čaj z něj nikomu u nás nechutná.Zato perlivá šťáva nám chutná. V roce neúrody kvasitelného ovoce jsem nakládal kvas na aromatickou pálenku. Nyní ji komerčně vyrábí likérka Rudolf Jelínek
Léčivý-bylinky, keře, aj.
To mne tedy překvapilo, že někteří neznají sušení bezinek. Ten čaj s medem doporučuji. Sirup jsem zkoušel, nebylo to špatné, ale ten cukr mi vadí a preferuji ovocné. Recept na tu limču by mne zajímal, jak dlouho to vydrží? Jinak mi šlo o to, že kdo má zájem, může si aktuálně nasbírat (pro ty z města). Opoměly jsme kopřivy, pampelišky atd., vždy potěší i nějaký osvědčený receptík i když se dá toho plno dohledat. Dokonce se květy bezu obalují a smaží, ale nezkoušel jsem. Vzpomínám si, že jsme kdysi obalovaly a smažily květy akátu, nebylo to špatné. Plody černého bezu se v mém mládí vykupovaly a používají se jako barvivo. S vajíčkama nám to okamžitě a střelhbitě objasnil pan IH. Děkujeme.
Léčivý-bylinky, keře, aj.
Sbírám a suším květenství bezu - na čaj - v kombinaci s lipovým květem.
-
- Príspevky: 1188
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:29
- Bydlisko: Úpatí Bílých Karpat
Léčivý-bylinky, keře, aj.
Z pampeluch už mám ,,med" - muž si ho přál na slazení kafe! Kopřivy jsem si nasušila, zjara jsem měsíc pila čaj každý den, sušené mám pro případ,,kdyby někdo potřeboval" a dávám je psu do žrádla..příležitostně. Stejně tak i přesličku, které se v zahradě stejně nikdy nezbavím Lípy mám doma, takže lipový květ sušíme, na ten se teď čeká Postupně suším meduňku, levanduli, mateřídoušku, z koření estragon, bazalku, majoránku, tymián, dobromysl, snad se chytne šalvěj od kámošky a vloni jsem měla saturejku. Mám i smil, ale nesuším ho, asi bych se měla polepšit Starší sousedce z luk nosím třezalku, řepík a zeměžluč. Určitě toho bude víc, co průběžně sbírám a suším, jen si teď na všechno nevzpomenu
Kvašené limči se dají dělat z různých bylinek, je na vyzkoušení, co bude chutnat. Já mám ráda i třeba kombinaci strouhaný zázvor-máta. Teď je čas bezinkové, chystám se vyzkoušet tužebík. Ten má ale vysoký obsah kyseliny salicilové a nesmí ho lidi, co berou léky na ředění krve. Ale krásně voní. Prý je dobrá i růže rugosa, ale na tu jsem si ještě jaksi netroufnula Dělala jsem zatím jen meduňku a mateřídoušku. Recept je jednoduchý, někde jsem ho uloupila
Bylinky v množství dle uvážení, prý cca 10 květů bezinek. Do 4litrové (nebo kolik ta velká má ) sklenice převařit a nechat zchládnout vodu, hodit tam ty bylinky, lžičku sušeného droždí či odpovídající množství kvasnic, 180-200g cukru(dle chuti) jeden bio citron s kůrou(vyrýpat pecičky) na kolečka. Přikrýt plátýnkem a nechat na sluníčku na parapetu den kvasit. Sem tam promíchnu. Přecedit, dát do lednice.
Já mám v lednici tu ,,čepovací" stejně velkou flašku, takže si tam rovnou čepuju. Piju sklenku až dvě denně, je to takový bezinkový ,,burčák"
Kvašené limči se dají dělat z různých bylinek, je na vyzkoušení, co bude chutnat. Já mám ráda i třeba kombinaci strouhaný zázvor-máta. Teď je čas bezinkové, chystám se vyzkoušet tužebík. Ten má ale vysoký obsah kyseliny salicilové a nesmí ho lidi, co berou léky na ředění krve. Ale krásně voní. Prý je dobrá i růže rugosa, ale na tu jsem si ještě jaksi netroufnula Dělala jsem zatím jen meduňku a mateřídoušku. Recept je jednoduchý, někde jsem ho uloupila
Bylinky v množství dle uvážení, prý cca 10 květů bezinek. Do 4litrové (nebo kolik ta velká má ) sklenice převařit a nechat zchládnout vodu, hodit tam ty bylinky, lžičku sušeného droždí či odpovídající množství kvasnic, 180-200g cukru(dle chuti) jeden bio citron s kůrou(vyrýpat pecičky) na kolečka. Přikrýt plátýnkem a nechat na sluníčku na parapetu den kvasit. Sem tam promíchnu. Přecedit, dát do lednice.
Já mám v lednici tu ,,čepovací" stejně velkou flašku, takže si tam rovnou čepuju. Piju sklenku až dvě denně, je to takový bezinkový ,,burčák"