Strana 6 z 7

Zdravé tuky

Napísané: 29 Jan 2023, 19:57
od používateľa Mikeš13
charles91 napísal:
29 Jan 2023, 10:13
Pouzivate niekto arasidove maslo?
Ma to skor pozitivny alebo negativny vplyv na zdravie? (Zdrave tuky, sol, aflatoxiny)
Používám. Několik let jsem mu nemohl přijít na chuť, ale teď mi chutná. Chce to "máslo" ze 100 % arašídů. Názory i odborné studie ohledně zdravotních účinků se rozcházejí, i když ty pozitivní by měly převládat.

Zdravé tuky

Napísané: 07 Sep 2023, 21:52
od používateľa charles91
Videl som jednu prednášku o chemických zloženiach v potravinách. Hovorili tam aj o nezdravých tukoch, hlavne o transmastných kyselinách.

To že sa nachádzajú často v prepečenom rastlinnom oleji ešte som vedel, ale že je vo viacerých "ciastočne" stužených tukoch na pečenie som nevedel.
Dosť zle je vraj na tom listkové cesto kupované v obchode, lacné čajové susienky a rôzne lacné náplne v cukrovinách.

Je nejaká zdravšia nahrada za Palmarín alebo Heru do pečenia ?

Zdravé tuky

Napísané: 08 Sep 2023, 10:30
od používateľa Mimmo
Nejsem expert na tuky, ale mám aspoň nějaký názor. Otázka trans tuků (TFA) je sice závažná, ale myslím, že je dnes poněkud přeceňována. Většina výrobců totiž v dnešní době hledá metody eliminace nebo minimalizace obsahu TFA v potravinách. Klasické ztužování tuků hydrogenací je na ústupu. Často se používá spíše "interesterifikace" a jiné metody. Špatné je, že se obsah TFA v jednotlivých výrobcích zatím nepíše na obalu, tak jak je tomu ve vyspělých zemích (USA, Kanada, Dánsko, Rakousko...). Ale časem to přijde i k nám. Člověk s rozumnými stravovacími návyky by však dnes u nás neměl spotřebovat nadlimitní množství TFA.
Pokrok je dosahován nejen v oblasti upravených tuků, ale i u "přírodních" tuků. Krávy krmené pouze travou měly kdysi dvojnásobné množství TFA v mléčném tuku než dnešní krávy přikrmované vhodně míchanými směsmi.
Pro osoby, které mají důvod k obavám (krevní testy) bych svým laickým rozumem dopuručil tepelnou úpravu pokrmů bez tuku a dodání kvalitního tuku po úpravě. Dělám si tak někdy vajíčka v misce v mikrovlnce, do nichž přidám řepkový olej až po opatrném upečení. Pro vás by připadal v úvahu i periodický nákup kvalitního tuku v Rakousku, na kterém je uvedené množství TFA ve 100 g výrobku.

Orientační hodnoty jsou zde (Hera na tom není špatně):
https://www.stobklub.cz/clanek/nutricni ... -spravny-/

Zdravé tuky

Napísané: 08 Sep 2023, 10:46
od používateľa ariadna30
"Je nejaká zdravšia nahrada za Palmarín alebo Heru do pečenia ?"
Zdravsie neviem ale chutnejsie jednoznacne maslo😀

Zdravé tuky

Napísané: 08 Sep 2023, 10:57
od používateľa Mimmo
Máslo má samozřejmě mnohem více TFA než Hera, ale pořád je to dobré. Chuťově dokonce vynikající.

Zdravé tuky

Napísané: 08 Sep 2023, 21:18
od používateľa charles91
Mimmo napísal:
08 Sep 2023, 10:30
Většina výrobců totiž v dnešní době hledá metody eliminace nebo minimalizace obsahu TFA v potravinách.
.
.
.
Orientační hodnoty jsou zde (Hera na tom není špatně):
https://www.stobklub.cz/clanek/nutricni ... -spravny-/
To zaznelo na tej prednáške tiež, že doba pokročila, ale metódy na stužovanie bez TFA su drahé, preto v lacných cukrovinách je ich stale veľa.

Áno, mate pravdu. Hera je na tom veľmi dobre, čo som nevedel a ma to pozitívne prekvapilo. . EDIT: Palmarín ma tiež pod 0,1 g TFA, takže tiež je na tom celkom dobre.
https://gold-shop.sk/palma-palmarin-rastlinny-tuk/

Maslo TFA tvorí iba z prírodnych zdrojov ( činnosť baktérii... ). Vraj z prirodných zdrojov nie je až take škodlivé ako tie, ktoré vznikaju v dôsledku stužovania alebo teploty. Ale prečo to tvrdia, či je nejaký rozdiel v struktúre alebo dlžke reťazca, som nenašiel. Skusim pohladať nejaký relevantný zdroj.

Zdravé tuky

Napísané: 27 Mar 2024, 00:17
od používateľa charles91
Co hovorite na orieskove masla - mandlove, lieskovcove, maslo z kesu, atd?

Zdravé tuky

Napísané: 27 Mar 2024, 15:38
od používateľa Mikeš13
Dobré :). U kešu bych byl opatrnější.

Zdravé tuky

Napísané: 29 Mar 2024, 08:11
od používateľa Mimmo
Pokud jste si nevšimli, u našich zdravých mazacích tuků došlo ke změnám. Rama a Flora nahradily palmový tuk jiným méně vhodným kokosovým. Řepka tam naštěstí zůstává. U Ramy v současné době není uvedeno, v jakém poměru jsou tuk řepkový, slunečnicový a kokosový. Člověk by řekl, že se to dá spočítat z kyseliny linolenové. Ale takové detaily se tam neuvádějí. Velkým nešvarem je uvádění celkových tuků a množství nasycených mastných kyselin. Není možné srovnávat tuky s mastnými kyselinami. Mělo by tam být množství nasycených tuků a nenasycených tuků nebo množství nasycených a nenasycených mastných kyselin. Flora naštěstí uvádí alespoň množství kyseliny linolové a linolenové. Chybou překladu je tam však v češtině a slovenštině stále uvedena všude jen kyselina linolenová. Nebýt polského textu, bylo by to velmi hloupé. Je to jako napsat, že je v třešňové marmeládě 30% višní a 70% višní. :(

Zdravé tuky

Napísané: 29 Mar 2024, 11:00
od používateľa Neregistrovaný
Mimmo napísal:
29 Mar 2024, 08:11
Pokud jste si nevšimli, u našich zdravých mazacích tuků došlo ke změnám.
Nemohl jsem si všimnout, nepovažuji je za zdravé, kupuji máslo.