Strana 2 z 7

Zdravé tuky

Napísané: 08 Dec 2021, 18:31
od používateľa Ivan Hlavatý
Jiří II napísal:
08 Dec 2021, 18:08
Podle mého názoru není nad máslo a sádlo. Když se rozjížděl průmysl s rostlinnými oleji a vyráběnými ztuženými tuky, bylo nutné spustit kampaň kolem tkzv. zdravých a nezdravých tuků, aby lidé tyto výrobky kupovali. Ani po desetiletích mediální masáže nemám důvod svůj názor měnit a když jsem si poslechl YT přednášku MuDr Elekové, tak mám pocit, že jsem se nezmýlil.
Tak, tak (viď foto). IH

Screenshot_20211208-182008_Chrome.jpg
Screenshot_20211208-182018_Chrome.jpg
Screenshot_20211208-182032_Chrome.jpg
Screenshot_20211208-182040_Chrome.jpg
Screenshot_20211208-182056_Chrome.jpg
Screenshot_20211208-182109_Chrome.jpg

Zdravé tuky

Napísané: 08 Dec 2021, 18:38
od používateľa Jiří II
Tak zvané Arašídové (nebo Burákové) máslo (USA) jsem ze zvědavosti koupil v Lidlu. Stačilo jedno ochutnání té přesolené hmoty a celé balení skončilo v popelnici. Myslím že skutečným důvodem výroby této hmoty byl problém, jak zpracovat nadúrodu Arašídů tak, aby se výsledný produkt dal se co nejdelší dobu uchovat.

Zdravé tuky

Napísané: 08 Dec 2021, 19:11
od používateľa Jiří II
Ivan Hlavatý napísal:
08 Dec 2021, 18:31

Tak, tak (viď foto). IH
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Zdravé tuky

Napísané: 08 Dec 2021, 19:26
od používateľa Ivan Hlavatý
Jiří II napísal:
08 Dec 2021, 18:38
Tak zvané Arašídové (nebo Burákové) máslo (USA) jsem ze zvědavosti koupil v Lidlu. Stačilo jedno ochutnání té přesolené hmoty a celé balení skončilo v popelnici. Myslím že skutečným důvodem výroby této hmoty byl problém, jak zpracovat nadúrodu Arašídů tak, aby se výsledný produkt dal se co nejdelší dobu uchovat.
Pri konzumácii arašidov aj výrobkov z nich treba myslieť na možnosť alergie. Tá sa môže samozrejme objaviť po požití takmer každej potraviny, ale jej výskyt pri arašidoch je významne vyšší. Vrátane najťažšej formy - anafylaktického šoku. Opatrnosť je namieste najmä u detí ! IH

Zdravé tuky

Napísané: 08 Dec 2021, 21:25
od používateľa Neregistrovaný
Jiří II napísal:
08 Dec 2021, 18:38
Tak zvané Arašídové (nebo Burákové) máslo (USA) jsem ze zvědavosti koupil v Lidlu. Stačilo jedno ochutnání té přesolené hmoty a celé balení skončilo v popelnici. Myslím že skutečným důvodem výroby této hmoty byl problém, jak zpracovat nadúrodu Arašídů tak, aby se výsledný produkt dal se co nejdelší dobu uchovat.
No myslím, že jsem „burákové máslo“ jídával, a že mi dost chutnalo.
Je to už dávno. Měl jsem možnost ochutnat, jíst, konzervované dávky potravin pro vojáky různých zemí. V americkém pytlíku většinou býval pytlíček „burákového másla“ (přesný název si už nepamatuji). Nikdo to nejedl a tak mi zbývalo dost. Možná se to mělo před použitím ohřát nebo promačkat. Na jednom konci byl olej, na druhé straně oříšková drť. Já jsem pytlíček na straně oleje natrhl a nechal na teple olej vykapat. Zbylá drť mi pak chutí i množstvím připomínala dávný „sojový suk“ za kačku.
To víte, a zná to každý, někdy holt velký výběr cukrovinek není zrovna poruce. JG

Zdravé tuky

Napísané: 09 Dec 2021, 07:11
od používateľa Mimmo
Já si v Lídlu občas arašídové máslo (Peanut butter) koupím. Ale nebývá nikdy slané. Více než alergií bych se však obával aflatoxinu, který se monitoruje.
Nicméně, obecná doporučení dietologů (ne řezníků a plantážníků) říkají, že bychom měli konzumovat asi jednu třetinu živočišných tuků a dvě třetiny rostlinných. Nasycené tuky ku mononenasyceným a polynenasyceným (vitamín F) by měly být v poměru 1 ku 1,6 ku 0,6. V polynenasycených by měl být poměr omega-6 ku omega-3 asi 5 ku 1. A samozřejmě trans mastných kyselin by mělo být pod 1% ze všech tuků.
Názory veřejnosti na tuky, na vakcíny nebo na prezidenty jsou různé a nedají se prosazovat násilím.

Zdravé tuky

Napísané: 09 Dec 2021, 11:27
od používateľa Mikeš13
Také mi trvalo několik let než jsem arašídovému máslu přišel na chuť. Ale chce to to vyrobené ze 100 % arašídů, bez dalších ingrediencí.

Zdravé tuky

Napísané: 09 Dec 2021, 14:47
od používateľa Ivan Hlavatý
Mimmo napísal:
09 Dec 2021, 07:11
Já si v Lídlu občas arašídové máslo (Peanut butter) koupím. Ale nebývá nikdy slané. Více než alergií bych se však obával aflatoxinu, který se monitoruje.
Predsa len si dovolím ešte raz upozorniť na fakt, že arašidy (a výrobky z nich) patria k najčastejším alimentárnym alergénom. Obzvlásť u detí (spolu s kiwi). Pár fotiek na ilustráciu - nie ako výzva nejesť arašidy, len ako pripomenutie možného rizika. Obzvlášť pre tých, ktorí majú malé deti, alebo sa o ne občas starajú. IH

Screenshot_20211209-143035_Google.jpg
Screenshot_20211209-143305_Google.jpg
Screenshot_20211209-143408_Google.jpg
Screenshot_20211209-143453_Chrome.jpg
Screenshot_20211209-143546_Chrome.jpg
Screenshot_20211209-143546_Chrome.jpg (38.96 KiB) 2683 zobrazení
Screenshot_20211209-143603_Chrome.jpg
Screenshot_20211209-143650_Chrome.jpg
Screenshot_20211209-194448_Chrome.jpg
Screenshot_20211209-194507_Chrome.jpg
Screenshot_20211209-194519_Chrome.jpg

Zdravé tuky

Napísané: 09 Dec 2021, 15:11
od používateľa Jitka
Jediný v rodině, kdo jí burákové máslo, je moje máti, která ho má jako vzpomínku na to od UNRA po válce. Ale ta jedna vánoční piksla jí stačí na hodně dlouho. Já si stejně vzácně koupím nesolené buráky a jím to s přídavkem pár rozinek do hrsti.
Lepší jsou vlastní ořechy, ale úroda neodpovídá rozloze stromu. Takže likviduji zavařené z roku 2018, kdy byla úroda velká a dobrá.

Zdravé tuky

Napísané: 10 Dec 2021, 18:36
od používateľa Mimmo
Ty arašídové alergie mě překvapily. Ještě jsem se s nimi nesetkal. Asi se to týká skutečně spíše malých dětí. V jižních státech USA se konzumuje tak obrovské množství buráků a burákového másla, že mě to tam ani nenapadlo. Americké reklamy říkají, že kdo jí toto "máslo" každý den, sníží si riziko smrti o 21% a riziko nemocí srdce o 38%. Pokud se tedy nepřežírá a netloustne nebo pokud v tom nemá nezdravé přísady. Američané dokonce za 6 týdnů oslaví, jako každý rok, Národní den arašídového másla (24. leden). Asi by se divili, co jsme to za kulturu :(