Strana 1 z 7

Zdravé tuky

Napísané: 05 Dec 2021, 09:26
od používateľa Mimmo
V rámci pandemie jsem se zamýšlel i nad zdravými tuky, které by mohly prospívat tělu i duši. Zdá se, že na zahradě dokážeme vypěstovat jen zdravé ořechy, mák, slunečnici, ti snaživější možná i len. Jsme tedy v oblasti zdravých tuků odkázáni hlavně na trh. Občas si čtu etikety na olejích a tucích a jsem někdy úplně rozhořčen. Všiml jsem si např., že se v obchodech prodává Rama classic 400g, která obsahuje 45% řepkového oleje, tedy toho poměrně zdravého. Zbytek do 75% je ne příliš zdravý palmový tuk, který je velmi levný. Byl jsem překvapen, že v balení 950g, které se prodává v akci, je řepkového oleje jen 30% a zbytek je dorovnán palmovým. Přitom název a obrázek na víčku jsou úplně stejné. Tak toto si soudruzi v Evropském parlamentu neohlídali.

Zdravé tuky

Napísané: 05 Dec 2021, 09:53
od používateľa Neregistrovaný
No jo. Už Jaromír Nohavica, U Nás Na Severu, cca 10 let. "... Když není máslo jíme Héru ...". JG
( https://www.youtube.com/watch?v=0Qc2NVgHecU )

Zdravé tuky

Napísané: 05 Dec 2021, 12:25
od používateľa Ivan Hlavatý
Repkový olej sa považuje za vhodný pre použitie v kuchyni, vrátane vyprážania. V minulosti vzbudzoval obavy obsah kyseliny erukovej v oleji z repky, ktorá pri nadmernej konzumácii vykazuje škodlivý (kardiotoxický) vplyv na zdravie. V súčasnosti tieto obavy mať netreba. Podrobnejšie viď údaje na foto. IH

Screenshot_20211205-121435_Chrome.jpg
Screenshot_20211205-121509_Chrome.jpg
Screenshot_20211205-121525_Chrome.jpg
Screenshot_20211205-121542_Chrome.jpg
Screenshot_20211205-121613_Chrome.jpg
Screenshot_20211205-121621_Chrome.jpg

Zdravé tuky

Napísané: 05 Dec 2021, 17:45
od používateľa Mimmo
Ano, řepkologie by mohla být samostatnou vědeckou disciplínou. Pro člověka jsou nežádoucí kromě kyseliny erukové (KE) také glukosinoláty (GSL). Odrůdy řepky s minimem KE a GSL se nazývají dvounulové odrůdy. Tyto však obsahují v chutných listech další jedovatou látku S-metylcystein sulfoxid (SMCO), která způsobuje srnčí zvěři závažné zažívací a jiné potíže končící oslepnutím a smrtí. Pěstuje se také třínulová řepka obsahující minimální množství vlákniny v semeni a čtyřnulová, která navíc obsahuje snížené množství nestabilní kyseliny linolenové.

Ale oblast zdravých tuků je daleko rozsáhlejší. Pro naši výživu bychom měli využívat dostatečné množství rostlinných tuků. Zejména těch, které obsahují i mastné kyseliny s několika dvojnými vazbami (polynenasycené). A úplně nejlépe takových, které obsahují dvojnou vazbu na 3. uhlíku (omega 3), tak, aby byl poměr omega 3 ku omega 6 správný. Zatímco v minulosti bojovali dietologové s cholesterolem, dnes nám neškodí ani rozumné množství mléčného tuku a vajec, natož mastné ryby. Dnes jsou hlavními nepřáteli na tomto poli trans mastné kyseliny, jejichž obsah je sledován a silně limitován.

Zdravé tuky

Napísané: 08 Dec 2021, 13:17
od používateľa Mimmo
Kdo nechce dělat kompromisy a jíst se zdravými oleji i přídavek méně zdravých tuků, má několik možností. Nejlepší je jíst ořechy, olivy nebo jadérka slunečnic. Problém olejů je v tom, že se bez úpravy nedají namazat na chleba. Občas si proto trochu slunečnicového oleje zmrazím a po vyjmutí z mrazáku bleskurychle namažu a sním. Olej v malých formičkách vytuhne až po 2 dnech. Je tedy dobré vyjmout jen malou dávku k okamžité spotřebě. Zmrzlý olej chutná jako Rama, ale je bílý. Nejsou v něm ani barviva.

Zdravé tuky

Napísané: 08 Dec 2021, 14:17
od používateľa ariadna30
Fiha, to by ma nenapadlo, ze aj olej sa da zmrazit👍 Ale taky cerstvy chlieb s klasickym maslom a solou maloco tromfne😀

Zdravé tuky

Napísané: 08 Dec 2021, 14:30
od používateľa alenak
Díky za zajímavé informace. Přiznám se, že jsem Ramu ochutnala 1x a více jsem nedala. Z tuků na namazání pouze máslo a sádlo, nejsem líná si vždy koupit syrové a vyškvařit. Z řepkového oleje cítím zvláštní pachuť, tak jedině slunečnicový....Ono je zajímavé srovnání i zakysanek, jogurtů, apod. když jsem objevila, že to hustí škroby - ne všichni výrobci, občas jsem se sekla - nedalo se pozřít, tak v posledních letech co kupuji poprvé nebo neznám, koukám u výrobků na složení, a že je co k divení.....

Zdravé tuky

Napísané: 08 Dec 2021, 17:38
od používateľa vysloužil
Já bych z těch zdravých a nezdravých tuků takovou vědu nedělal. Je to taky o množství kalorií, nejen o zdravých a nezdravých mastných kyselinách.
Co mi na té Ramě vadí víc, je obsah palmového tuku. Samotné pěstování olejných palem nám škodí víc, než si možná umíme představit. Na podnět snachy - absolventky potravinářské fakulty - se snažím potraviny obsahující tento tuk ze zásady nekupovat.

Zdravé tuky

Napísané: 08 Dec 2021, 18:08
od používateľa Jiří II
Podle mého názoru není nad máslo a sádlo. Když se rozjížděl průmysl s rostlinnými oleji a vyráběnými ztuženými tuky, bylo nutné spustit kampaň kolem tkzv. zdravých a nezdravých tuků, aby lidé tyto výrobky kupovali. Ani po desetiletích mediální masáže nemám důvod svůj názor měnit a když jsem si poslechl YT přednášku MuDr Elekové, tak mám pocit, že jsem se nezmýlil.

Zdravé tuky

Napísané: 08 Dec 2021, 18:16
od používateľa Mimmo
Dneska se kolegyně prořekla, že pěstuje buráky. Další zdravou olejninu! Bez cholesterolu a samé nenasycené mastné kyseliny. Myslel jsem si, že žertuje, protože bydlí ve Skotsku. Ale nežertuje. Má zahrádku v teplé oblasti Bulharska. Tam to jde i bez skleníku.