Tento způsob uchování ovoce se dle mého názoru nejvíce blíží jeho původnímu stavu, i když některé ovoce po rozmrazení nemusí někomu připadat vůbec lákavě.
U meruněk je navíc problém se zhnědnutím při jejich rozmrazování, což zkouším zmírnit jejich uzavřením do sklenice, meruňky také nenechávám úplně rozměknout.
Pokud jde o chuť, tak rozmrazené meruňky jsou méně sladké než v čerstvém stavu, ale pořád mají velmi výraznou, pro mě vynikající, meruňkovou kyselinku.
Jako hlavní nevýhodu mraženého ovoce vidím v tom, že zabírá místo v mrazničce.
Mražené ovoce
Mražené ovoce
Ještě lepší způsob je lyofilizace. Bohužel lyofilizační zařízení pro domácí použití je dosti drahé.
Mražené ovoce
Já mrazím ovoce na pečícím papíře na plechu, ať už drobné ovoce nebo třeba poloviny švestek (meruňky nemám). Pak sesypu do vakuovacího sáčku, ve vakuovačce zavařím. Na ovoci se nevytvoří led a také moc nezhnědne, protože k němu nemá přístup vzduch. Stejně tak mrazím zeleninu, uzené, houby. Vakuované vydrží více než volně ložené v sáčcích. a ploché sáčky zaberou méně místa než zavařovačky, při vypadnutí z mražáku se nezametá sklo
U Přerova, 270 m.n.m.
Mražené ovoce
Mražené švestky a meruňky používáme jen k tepelné úpravě - na knedlíky, koláče. V syrovém stavu to není ono, rozmrznutím utrpí konzistence i chuť. Bez větší újmy na kvalitě lze jíst bobulové ovoce - jahody, maliny, borůvky. I ty je lepší schovat do poháru se zmrzlinou či šlehačkou.
Co se týče techniky mražení - jednotlivé plody mrazím v jedné vrstvě na tácku uzavřeném v mikrotenu (podobně i hrášek či játrové knedlíčky). Po zmrznutí se sesypou do jiného hermeticky uzavřeného sáčku. Takový sáček mi v mrazničce přijde skladnější než tužší zavakuovaný plast s přečnívajícími okraji.
Co se týče techniky mražení - jednotlivé plody mrazím v jedné vrstvě na tácku uzavřeném v mikrotenu (podobně i hrášek či játrové knedlíčky). Po zmrznutí se sesypou do jiného hermeticky uzavřeného sáčku. Takový sáček mi v mrazničce přijde skladnější než tužší zavakuovaný plast s přečnívajícími okraji.
Mražené ovoce
Ty meruňky jsou do zavařovací sklenice předělané až po vytažení z mrazničky V mrazničce byly v sáčku jako větší placka, na první fotce je jen její odlomená část.
Konzistence utrpí, o tom není pochyb, nesmí se nechat úplně v teple rozměknout. Chuť mi ale pořád přijde velmi dobrá, výrazně meruňková, nevím možná záleží na odrůdě, každopádně u nás se meruňky sní a na koláče se v zimě použijí většinou povidla
Mražené ovoce
Já dávám rozkrájené rozmražené meruňky do jogurtu. Měknutí ani hnědnutí tam moc nevadí.
Mražené ovoce
S meruňkama to nemám vyzkoušené, ale půlené švestky k podobným účelům zavařuji nasucho ve sklenicích (někdy se špetkou soli). Konzistence zhruba odpovídá rozmraženému plodu a nezabírají místo v mrazáku.
- Rafael
- Príspevky: 2197
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Mražené ovoce
Můžete nějak rozvést to zavařování "na sucho"?
Napsat o tom něco víc?
*
Klasický švestkový kompot mi vůbec nechutná a dnešní mražáky jsou neskutečné mrchy. Aby fungovaly musí být umístěny v teple.
A to u nás jaksi nejde.
Při poklesu teplot, po rozmražení, je už to k ničemu..
A topit, nebo stěhovat mražák někam do tepla aby fungoval mi přijde poněkud divné.
(Maso apod. se může "vyhodit" třeba ven na mráz, dá se s ním něco i pak něco dělat, ale s tím ovocem....
*
Sice jako alkoholik tvrdím, že je škoda každé švestky která se nedostane do sudu, ale kynuté knedlíky mám taky rád.
Napsat o tom něco víc?
*
Klasický švestkový kompot mi vůbec nechutná a dnešní mražáky jsou neskutečné mrchy. Aby fungovaly musí být umístěny v teple.
A to u nás jaksi nejde.
Při poklesu teplot, po rozmražení, je už to k ničemu..
A topit, nebo stěhovat mražák někam do tepla aby fungoval mi přijde poněkud divné.
(Maso apod. se může "vyhodit" třeba ven na mráz, dá se s ním něco i pak něco dělat, ale s tím ovocem....
*
Sice jako alkoholik tvrdím, že je škoda každé švestky která se nedostane do sudu, ale kynuté knedlíky mám taky rád.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Mražené ovoce
Je to jednoduché. Naskládají se půlené plody do sklenic (možno trochu přisolit), zavíčkují a sterilují. Pustí trochu šťávy. Na koláče, knedlíky jsou použitelné stejně jako mražené ovoce.Rafael napísal: ↑09 Feb 2021, 10:37Můžete nějak rozvést to zavařování "na sucho"?
Napsat o tom něco víc?
*
Klasický švestkový kompot mi vůbec nechutná a dnešní mražáky jsou neskutečné mrchy. Aby fungovaly musí být umístěny v teple.
A to u nás jaksi nejde.
Při poklesu teplot, po rozmražení, je už to k ničemu..
A topit, nebo stěhovat mražák někam do tepla aby fungoval mi přijde poněkud divné.
(Maso apod. se může "vyhodit" třeba ven na mráz, dá se s ním něco i pak něco dělat, ale s tím ovocem....
*
Sice jako alkoholik tvrdím, že je škoda každé švestky která se nedostane do sudu, ale kynuté knedlíky mám taky rád.
Jiné ovoce - např. borůvky zavařuju jen zasypané cukrem (4 lříce na 720 ml sklenici). Ty slouží jako kompot. Na borůvkové knedlíky a pečení ale častěji používáme mražené.
Já zase nerozumím tomu mrazáku v teple. Sám mám mrazák v komoře, kde se nyní teplota blíží nule a funguje - zdá se - normálně. Dokonce věřím, že spotřebu elektřiny bude mít nižší než v létě.
Mražené ovoce
Moje lednička s mrazícím boxem se vypne a vyteče, když teplota v garáži klesne pod +7 st. Vedle stojící mraznička mrazí při jakékoliv teplotě. Asi záleží na typu.