Co je schopen udělat jen jeden plast v 300l vařáku. Jak z hlediska přínosného nebo nežádoucího?
Přínosného myslím, že nic. Podobně jako 2kg medu.
Ale jako starý výrobce medového likéru a medoviny, (mimo medu i z víček, plástů a vody z mytí medometu apod.), moc dobře vím, jak dokáže vosk zaneřádit varnou nádobu.
K neumytí a k nevyčištění. A pokud ano, tak je to trápení a práce na delší dobu.
*
Samozřejmě jsem kdysi musel vyzkoušet vyrobit i pálenku z medu. Z medoviny.
Naprostá degradace vstupních surovin. Aspoň dle mého názoru.
Ono vlastně i ta medovina, (medové víno), které mám moc rád mi přijde jako jistá forma degradace toho medu.
Díky vaření které zničí nebo podstatně sníží obsah jeho cenných látek.
(Výrobu medoviny studenou cestou jsem tehdy nezvládnul a už ani nezvládnu).
Ale jsou výrobci kteří to zvládají.
Např.
www.medovevino.cz/cs/hormimenu-hobbyvyroba/ apod.
Tak jsem nakonec skončil u méně náročné výroby. Medový likér.
http://deslik.blogspot.com/2012/03/medo ... liker.html
*
Jinak souhlas s p. Vysloužilem. M.j. i v tom, že starý med nemusí být vůbec špatný. Stačí když se šetrně za nižší teploty ztekutí.
Ale třeba do čaje apod. to vůbec není třeba.
*
A ještě si neodpustím Historické okénko aneb velmi špatnou zkušenost s tím voskem:
Po dědečkovi mi zbyla část neprodejného medu. A známí, odběratelé mého medu našli v pozůstalosti asi 100kg medu po včelařovi. Vypadal podobně jako ten "můj". Šupinky vosku v něm, nejrůznější nečistoty apod. Zkrátka včelářský nevyužitý odpad.
Že neví co s tím a ať to třeba dám včelám na zimu.
Toho jsem se neodvážil, do likéru taky ne, tak povařit na medovinu.
A protože už jsem měl s voskem špatné zkušenosti, tak jsem to vařil na několikrát v Brutaru. (Takový "zabijáčkový" 70l kotlík s topeništěm) a ne v destilačním.
Medovina byla nakonec výborná a bez nejmenších vad.
Jenže, pak jsem musel umýt kotlinu toho Brutaru. Hrozná a zdlouhavá práce.
A výsledek:
Ten Brutar jsem měl hlavně díky vypouštěcímu kohoutu na vaření cukerného sirupu pro včely a pro sterilizaci šťáv, moštů. (Po zahřáti přímo do sklenic).
Včelkám by to asi nevadilo, ale mi moc. Výsledkem bylo skoro 70l sirupu z bílého rybízu šíleně zakaleného a s voskovou příchutí.
Pít to nikdo nechtěl. Ani já. I když jsem věděl, že to škodlivé a a ani jedovaté není.
*
P.S. před odesláním:
Pokud už med zkvasí, tak jedině jen jeho vrchní vrstva, hydroskopická a díky zředění a špatného uzavření nádoby