Ještě doplněk k těm pálenicím - taky hodně ZÁLEŽÍ NA MAJITELI - majitelem té druhé pálenice je živnostník a hodně spěchal. Šup šup, ať to odsýpá..... A asi (určitě) to mělo vliv na kvalitu. Naopak ve třetí pálenici jsou zaměstnanci - brigádníci důchodci. Každý z nich má už nějaké ty roky "odpálneno" a bylo to poznat, žádný spěch, velké zkušenosti (vyzvýdal jsem velmi). Ochutnávali a podle toho odstavovali. Ale trvalo to dvakrát tak dlouho.
Nepřímý ukazatel kvality 3. pálenice byla i objednací doba - volal jsem tam listopadu -až za 2 měsíce. Ve 4. a 5. pálenici za 2 až 3 týdny.
Ikdyž- abych zas tu 3. nepřechválil - jednu várku trochu přetáhli a gořalka má jemný ocásek. Ale pořád je to lepší než gořalky ze 2. pálenice. Tož tak.
Tak kolik jste kdo napálil?
-
IP: 32.225
Tak kolik jste kdo napálil?
Tento rok to u nás vyzerá s úrodou sliviek skromne, preto sa zamýšľam nad kúpou sliviek na pálenie, vie niekto aký je približne pomer, keď chcem naplniť sud 120 L a slivky sa predávajú obyčajne na kg?
Koľko kg bude približne potrebných na zaplnenie asi tých 100 L v 120 L sude, keďže nikdy sa nedáva plný? Dá sa to odhadnúť?
Koľko kg bude približne potrebných na zaplnenie asi tých 100 L v 120 L sude, keďže nikdy sa nedáva plný? Dá sa to odhadnúť?
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Tak kolik jste kdo napálil?
Kúpte si najprv trebárs 2 kg sliviek. Doma potom nimi naplňte 1-litrovú nádobu a odvážte čistú váhu. Potom si vyrátajte koľko kg sliviek budete potrebovať na objem 100 l. (Čím väčšiu nádobu naplníte a odvážite jej obsah, tým bude odhad presnejší). IHNeregistrovaný napísal: ↑13 Júl 2021, 13:27Tento rok to u nás vyzerá s úrodou sliviek skromne, preto sa zamýšľam nad kúpou sliviek na pálenie, vie niekto aký je približne pomer, keď chcem naplniť sud 120 L a slivky sa predávajú obyčajne na kg?
Koľko kg bude približne potrebných na zaplnenie asi tých 100 L v 120 L sude, keďže nikdy sa nedáva plný? Dá sa to odhadnúť?
Tak kolik jste kdo napálil?
Pri marhuliach mi to vychádzalo 250 kg marhuľ na 200 litrov kvasu, t.j. naplnené dva 120l sudy na 80%. Marhule v sude boli odkôstkované. Aj hrozno som kupoval na kvas a 250kg bolo akurát na 200l kvasu. Predpokladám, že u sliviek to bude podobné.
-
IP: 32.152
Tak kolik jste kdo napálil?
Plánujem založiť slivkový kvas, no tento rok budem slivky kupovať a uvažujem nad ich odkôstkovaním, vraj bude destilát jemnejší.
Minulý rok som prvé dve vedrá sliviek v rukách rozmačkal a na druhý deň bol pri nádychu cítiť kvas, tak následne som každý deň už len prisypával celé slivky po vedrách, cukor som nepridával, kvasinky tiež nie.
Keďže tento rok budú slivky kúpené v požadovanom množstve, chcel by som sa informovať, či mám sud naplniť naraz, prípadne prvé dve vedrá rozmačkať, zaliať rozpusteným cukrom, deň počkať nech to začne pracovať a potom doplniť zvyšok?
Minulý rok som cukor a kvasinky nepoužíval, tento rok by som chcel pridať okolo 1 kg cukru a sám páleník mi odporučil kvasinky, ktoré myslím rozkladajú pektín, že je veľmi vhodné použiť. Oplatí sa použiť kvasinky do kvasu a pokiaľ áno, s ktorými máte najlepšiu skúsenosť?
Minulý rok som prvé dve vedrá sliviek v rukách rozmačkal a na druhý deň bol pri nádychu cítiť kvas, tak následne som každý deň už len prisypával celé slivky po vedrách, cukor som nepridával, kvasinky tiež nie.
Keďže tento rok budú slivky kúpené v požadovanom množstve, chcel by som sa informovať, či mám sud naplniť naraz, prípadne prvé dve vedrá rozmačkať, zaliať rozpusteným cukrom, deň počkať nech to začne pracovať a potom doplniť zvyšok?
Minulý rok som cukor a kvasinky nepoužíval, tento rok by som chcel pridať okolo 1 kg cukru a sám páleník mi odporučil kvasinky, ktoré myslím rozkladajú pektín, že je veľmi vhodné použiť. Oplatí sa použiť kvasinky do kvasu a pokiaľ áno, s ktorými máte najlepšiu skúsenosť?
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Tak kolik jste kdo napálil?
Používat ušlechtilé kvasinky do ovocných kvasů mi přijde zbytečné. A ani komerční výrobci to nedělají. Prodražuje a komplikuje to výrobu.
Nehledě k tomu, že je prakticky dost pracné docílit toho aby ty přidané "zvítězily" nad těmi ovocnými které už na tom ovoci jsou!
(Ovoce jich má na sobě dost a možná i kmenů vhodných k danému ovoci. Ušlechtilé vinářské kvasinky taky nevznikly asi nějakým umělým křížením nebo umělou výrobou, ale byly vyselektovány a namnoženy z hroznů kde přirozeně žijí.
*
Přicukřování kvasů je hodně kontrovezní téma. Podle mě má smysl jen u raných odrůd s mizernou cukernatostí. Jinak je to zbytečné a asi ve Vašem případě - pozdní švestky při jejich moc vysoké cukernatosti by spíš přicházelo do úvahy zředění kvasu vodou aby kvašení v pozdní už moc v ne teplé době proběhlo efektivněji a aby neprokvášené cukry neskončily ve výpalcích.
(T.j. asi nad cca 20°Bx).
*
Odpeckovávání švestek?
Kdo si chce hrát, ať si hraje. Ale běžně to nikdo nedělá. Ta peckovinná příchuť ke slivovici přece patří.
(Možná to mělo kdysi nějaký smysluplný význam v minulosti kdy se platila daň z obsahu kotle, anebo rychlosti zahřívaní. A pecky jako balast.. Viz. třeba - https://uloz.to/file/2RUyoNQU/vyroba-sl ... q2LzMhATAz )
*
Pokud budete mít najednou větší množství švestek k dispozici a nebudete se snažit o převládnutí přidaných kvasinek proti těm přirozeným nevidím žádný důvod k založení zákvasu na dně sudu a postupném přidávání.
*
A řešit nějaké kvasinky rozkládající nějaký pektin mi v tom případě přijde jako úplný nesmysl nebo přímo blbost!
Nehledě k tomu, že je prakticky dost pracné docílit toho aby ty přidané "zvítězily" nad těmi ovocnými které už na tom ovoci jsou!
(Ovoce jich má na sobě dost a možná i kmenů vhodných k danému ovoci. Ušlechtilé vinářské kvasinky taky nevznikly asi nějakým umělým křížením nebo umělou výrobou, ale byly vyselektovány a namnoženy z hroznů kde přirozeně žijí.
*
Přicukřování kvasů je hodně kontrovezní téma. Podle mě má smysl jen u raných odrůd s mizernou cukernatostí. Jinak je to zbytečné a asi ve Vašem případě - pozdní švestky při jejich moc vysoké cukernatosti by spíš přicházelo do úvahy zředění kvasu vodou aby kvašení v pozdní už moc v ne teplé době proběhlo efektivněji a aby neprokvášené cukry neskončily ve výpalcích.
(T.j. asi nad cca 20°Bx).
*
Odpeckovávání švestek?
Kdo si chce hrát, ať si hraje. Ale běžně to nikdo nedělá. Ta peckovinná příchuť ke slivovici přece patří.
(Možná to mělo kdysi nějaký smysluplný význam v minulosti kdy se platila daň z obsahu kotle, anebo rychlosti zahřívaní. A pecky jako balast.. Viz. třeba - https://uloz.to/file/2RUyoNQU/vyroba-sl ... q2LzMhATAz )
*
Pokud budete mít najednou větší množství švestek k dispozici a nebudete se snažit o převládnutí přidaných kvasinek proti těm přirozeným nevidím žádný důvod k založení zákvasu na dně sudu a postupném přidávání.
*
A řešit nějaké kvasinky rozkládající nějaký pektin mi v tom případě přijde jako úplný nesmysl nebo přímo blbost!
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Tak kolik jste kdo napálil?
Právě jsem se dočetl, že v bulharském městě Parardžik byl přistižen vězeň, který si vyráběl na cele pálenku. Na základě tohoto přečinu byl na 14 dní přeložen na samotku. Z tohoto důvodu podal vězeň žalobu pro porušování lidských práv. To jsem tedy zvědav, jak správní soud v Pazardžiku rozhodne. Pokud je soudce abstinent, už si odsouzený asi nic nevypálí...
Když si myslíte, že si vymýšlím - tady je zdroj:
https://www.vesti.bg/bulgaria/zatvornik ... lo-6131557
Když si myslíte, že si vymýšlím - tady je zdroj:
https://www.vesti.bg/bulgaria/zatvornik ... lo-6131557
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Tak kolik jste kdo napálil?
Základné ľudské práva (foto). IHMimmo napísal: ↑26 Sep 2021, 19:09Právě jsem se dočetl, že v bulharském městě Parardžik byl přistižen vězeň, který si vyráběl na cele pálenku. Na základě tohoto přečinu byl na 14 dní přeložen na samotku. Z tohoto důvodu podal vězeň žalobu pro porušování lidských práv. To jsem tedy zvědav, jak správní soud v Pazardžiku rozhodne. Pokud je soudce abstinent, už si odsouzený asi nic nevypálí...
Když si myslíte, že si vymýšlím - tady je zdroj:
https://www.vesti.bg/bulgaria/zatvornik ... lo-6131557
Tak kolik jste kdo napálil?
Tož co?Žádné nové příbytky?Já zítra navážím směs trnky domácí a topend. Budu informovat,kolik bude litrů.
Tak kolik jste kdo napálil?
Název vlákna mi nepřijde šťastně zvolený. Nevěřím, že je pro někoho nejdůležitějším parametrem "kolik napálí" . Kvalita pálenky se číslicemi a písmeny vyjádřit nedá a napálené množství lze výrazně ovlivnit cukrem.
Možná by byl zajímavý údaj o množství kvasu a vydestilovaného alkoholu v závislosti na druhu použité aparatury. Pokud by se paličů vyjádřilo víc, mohlo by to ukázat, zda je pravda, že jeden z nich má vyšší výtěžnost.
Možná by byl zajímavý údaj o množství kvasu a vydestilovaného alkoholu v závislosti na druhu použité aparatury. Pokud by se paličů vyjádřilo víc, mohlo by to ukázat, zda je pravda, že jeden z nich má vyšší výtěžnost.