Tak kolik jste kdo napálil?

Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Tak kolik jste kdo napálil?

08 Jan 2021, 12:26

K názvu vlákna:

Tento rok sme dali vypáliť iba jablkovicu (úroda bola obrovská, do sudov išli preto aj prvotriedne jablká, na 100 litrov pomletých jabĺk len 1kg cukru, bez kvasiniek, enzýmov a živných zmesí).
Výsledok: 64 litrov 52%-nej jablkovice. Pálené v certifikovanej pálenici, kvalita výborná. IH
Libor1
Príspevky: 189
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 11:48

Tak kolik jste kdo napálil?

08 Jan 2021, 12:34

Toho kvasu bolo koľko ?, zrejme viac než spomínaných 100l, aj keď pri Vašich úspechoch jeden nikdy nevie 😏
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Tak kolik jste kdo napálil?

08 Jan 2021, 12:42

Libor1 napísal:
08 Jan 2021, 12:34
Toho kvasu bolo koľko ?, zrejme viac než spomínaných 100l, aj keď pri Vašich úspechoch jeden nikdy nevie 😏
Keďže to nemám pod palcom ja (myslím tú výrobu kvasu a pálenie - ja "iba" dodávam jablká) tak som teraz volal kamarátovi a ten mi to upresnil:
Jablkovice bolo presne 66 litrov, kvasu bolo asi 600 litrov (možno tesne pod 600 l). Dávka 1kg cukru na 100 litrov bola striktne dodržaná, záležalo nám viac na kvalite než kvantite. IH
paraji
Príspevky: 319
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 20:41

Tak kolik jste kdo napálil?

08 Jan 2021, 12:56

Ivan Hlavatý napísal:
08 Jan 2021, 12:42
Libor1 napísal:
08 Jan 2021, 12:34
Toho kvasu bolo koľko ?, zrejme viac než spomínaných 100l, aj keď pri Vašich úspechoch jeden nikdy nevie 😏
Keďže to nemám pod palcom ja (myslím tú výrobu kvasu a pálenie - ja "iba" dodávam jablká) tak som teraz volal kamarátovi a ten mi to upresnil:
Jablkovice bolo presne 66 litrov, kvasu bolo asi 600 litrov (možno tesne pod 600 l). Dávka 1kg cukru na 100 litrov bola striktne dodržaná, záležalo nám viac na kvalite než kvantite. IH
To je veľmi slušný výsledok, hlavne ak je jablkovica aj chutná.Ja som asi pred 5-6 rokmi vypálil z 300l kvasu 42l 52% jablkovice.Boli to také veľké žlté jablká, netuším odrodu...Taktiež dávame iba 1kg cukru na 100l kvasu.
Libor1
Príspevky: 189
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 11:48

Tak kolik jste kdo napálil?

08 Jan 2021, 13:14

Gratulujem obom, nech padne na zdravie, to je teraz treba. Odrody jabĺk ? Sú nejaké preferencie odrôd ?
Ja zatiaľ len Slivovicu 24l 48% z 190l, z celoletneho zberu, cukor tiež 1kg/100l, ale u Katinky s Brix 13 mohlo možno aj viac ísť, u Presenty s Brix 18 zase menej.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Tak kolik jste kdo napálil?

08 Jan 2021, 13:30

Libor1 napísal:
08 Jan 2021, 13:14
Odrody jabĺk ? Sú nejaké preferencie odrôd ?
Toto neviem posúdiť, pretože jednoodrodový destilát sme zatiaľ nerobili. Tento rok to bol mix odrôd: najmä Jonagored, Golden Delicious, Florina, Rubinola, Karneval, Merkur, dalšie v menšej miere.
Laickou úvahou by sa možno zdalo, že sladké odrody jabĺk majú vyšší obsah cukru, ale vôbec to tak nemusí byť. Prítomnosť kyseliniek (napr. pri Karnevale) môže vytvárať dojem kyslého jablka, ale pritom
obsah cukru môže byť v plodoch vysoký (je len prekrytý tým senzitívnym vnemom našej chuti). Možno sa mýlim, ale mám pocit, že výsledná kvalita destilátu z jabĺk nemusí vôbec korelovať s takzvanou kvalitou
ich chuti ktorú vnímame pri jedení. IH
Libor1
Príspevky: 189
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 11:48

Tak kolik jste kdo napálil?

08 Jan 2021, 14:07

No práve, ešte sladkosť/Brix si človek zmeria, ale výslednú arómu čo prejde do destilátu asi nie, tam nemusí platiť jednoducha úmera top jablká = top palenka. Naviac aróma, / chut jabĺk sa vyvíja v čase. Pri obrati je chuť iná ako po mesiacoch skladovania.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Tak kolik jste kdo napálil?

08 Jan 2021, 18:01

Už z principu si troufám tvrdit, že kolona MUSÍ mít větší účinnost - výtěžnost.
Destilát se na patrech provařuje, stéká do nižších a ty nejvýševroucí složky zpět do vařáku.

To klasika neumí a proto musí mít logicky menší účinnost a větší ztráty.
Ale to lze v domácích podmínkách eliminovat tím, že se nevhodné podíly vracejí zpět do lutru, přip. kvasu. Což v oficiálních dvoukotlových pálenicích nejde.
Ono by možná šlo, ale část destilátu by byla vícekrát zdaněna.
*
Někde tady na foru, nechce se mi teď hledat, resp. nenašel jsem to, psal p. Vysloužil o pokusu s výtěžností obou způsobů.
A kolona jasně vyhrála.
*
Co se týká kvality výsledného produktu, netroufám si soudit. Nemám srovnání.
(Jen mi přijde, že kolony jsou náročnější na obsluhu a klasika blbuvzdornější).
*
P.S. jinak v praxi kolony jasně vedou a jsou asi nejrozšířenější.

Jen Jelínek, taky už nevím kde jsem to četl, že u svých nejlepších, limitovaných a nejdražších speciálů používá klasiku.
Ale to mám jen z jednoho zdroje, tak to neberte moc vážně. Může to být třeba jen marketing....
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Tak kolik jste kdo napálil?

08 Jan 2021, 18:20

EL Edgar napísal:
08 Jan 2021, 15:54
Jablkovica bola vždy jemná, ale o nejakej extra intenzívnej aróme sa hovoriť nedá. Jablkovice ktoré som doteraz mal možnosť ochutnať boli vždy skôr jemnej až veľmi jemnej arómy. Myslím že táto delikátna aróma jablkovice je na jednej strane slabá stránka pre ovocný destilát ale na druhej strane je to veľká devíza. Okrem toho že existuje veľa ľudí ktorí dávajú prednosť práve takýmto destilátom, sa dá jablkovica použiť ako surovina na rôzne maceráty a ktovie čo ešte...
Jednou z možností je dať destilát z jabĺk (jablkovicu) na pár mesiacov do dreveného súdka. Na foto 1 je 10-litrový dubový, na foto 2 je 20-litrový morušový súdok. Na tieto účely je jablkovica ideálna, spolu s vínovicou. Dávať do súdka aromatické destiláty (slivovicu, marhuľovicu či hruškovicu) je kontraproduktívne a zbytočné, ich kvalita sa tým nevylepší - práve naopak. Na foto 3,4 vidno farbu výsledného produktu - jablkovice - po polročnom pobyte v súdku. IH
IMG_20210108_180842.png
IMG_20210108_180940.png
IMG_20210108_181104.png
IMG_20210108_181123.png
IMG_20210108_181123.png (607.46 KiB) 2744 zobrazení
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Tak kolik jste kdo napálil?

08 Jan 2021, 21:11

No, já nevím, jen si myslím, že Ivan Hoffman není žádný destiláter a ani odborník a ani zkušenější amatér v nějakém příbuzném oboru.

Jen kecá a použil ten článek jen jako příměr pro své politické nebo osobní názory.
A myslel jej i tím asi jako tako takovou asociaci.
Vždyť to z toho článku přímo čpí. To jste neviděli a nepochopili ty jeho přirovnání?!
*
Já ho neznám, jen můj názor po přečtení toho článku....

Takže když tak se omlouvám, ale pořád si myslím, že je to celkově neskutečný blábol a nic odborného.
*
Jinak omluva za OT a za to, že už jsem pod vlivem psal....
*
*
*
Jinak soudky, zrání v nich jsou u některých výrobků přímo povinné.
Ale tam jsem se nikdy nedostal a ani už nedostanu :(
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Napísať odpoveď