Strana 2 z 2

Čerešňovica

Napísané: 17 Nov 2020, 13:21
od používateľa vysloužil
Vůbec ta třešńová výsadba nebyl dobrý nápad.
A taky jsem byl před tím vážně varován. Ale mladý, blbý a plný síly a nadšení jsem měl bohužel jiný názor.


Oproti jiným ovocným stromům mají třešně několik výhod. Jsou bezúdržbové. Nevyžadují pravidelný řez a když se rozhodněte je nesklidit, nic se nestane. Ponechané nesklizené ovoce (a na dospělé třešni zůstane vždycky) se nemusí uklízet. Prostě zmizí. Což se o jablkách, hruškách a dokonce ani švestkách říci nedá. Zatímco švestky postižené moniliovou hnilobou musím nyní ze stromů strhávat, třešně jsou čisté.

Čerešňovica

Napísané: 17 Nov 2020, 22:11
od používateľa Vlasatej
tak na toto pozor. Také jsem si to myslel. Asi před třemi (?) roky byla velká úroda třešní a jeden vetší strom jsem vůbec netrhal s tím že třešne zmiznou jako vždy. Nezmizely. Objevila se na nich monilioza, a celé chomáče mumifikovaných plodů zůstaly na stromě ještě přes zimu. Nebylo v mojich silách se jich zbavit, drží to jako čert a bylo jich hrozně moc.
Od té doby ten strom není co býval. Je takový nijaký, nepřirůstá, požloutlý místy, sem tam suchá tenčí halouzka. Jako by dostal zásah zředěným herbicidem.
Kvete, ale poslední dva roky tady všechno zabil mráz, takže nevím jestli ještě zaplodí....

Čerešňovica

Napísané: 18 Nov 2020, 18:25
od používateľa Rafael
Rychle roste a dřevo je dosti výhřevné. Po skácení nejsou větší problémy se spoustou tenkých větviček...

I jako řezivo je třešeň atraktivní.
Dobře se obrábí a leští. Pro soustružení, frézování a truhlářské práce je proto velmi vhodné.
Jen přířezy je nutno sušit pomalu a důkladně je proložit.
tresen-ptaci-02_20201118174749256.jpg
tresen-ptaci-02_20201118174749256.jpg (14.63 KiB) 2267 zobrazení
miska-t%C5%99e%C5%A1en_20201118180808542.jpg
tresen-06_20201118180920219.jpg
tresen-06_20201118180920219.jpg (67.46 KiB) 2267 zobrazení
t%C5%99e%C5%A1e%C5%88-3_20201118180503829.jpg

Čerešňovica

Napísané: 20 Dec 2020, 21:10
od používateľa roman
Vlasatej napísal:
17 Nov 2020, 22:11
Asi před třemi (?) roky byla velká úroda třešní a jeden vetší strom jsem vůbec netrhal s tím že třešne zmiznou jako vždy. Nezmizely. Objevila se na nich monilioza, a celé chomáče mumifikovaných plodů zůstaly na stromě ještě přes zimu. Nebylo v mojich silách se jich zbavit, drží to jako čert a bylo jich hrozně moc.
Dnes dopoledne jsem z třešně otrhal asi 20 visících pecek a všechny byly obalené šedou plísní. Tak jsem vzal tyč s plochým koncem a ze spodního patra jsem to posrážel na zem, pak ze žebříku to samé v druhém patře a do vrchního patra jsem se už nedostal, protože začalo mrholit. Nakonec jsem to shrabal s listím. Tady byly také dva poslední roky s třešněmi bídné. Vzpomínám na rok 2018 kdy jsem sbíral plno krásných třešní a nečervivých aniž bych aplikoval postřik proti vrtuli třešňové.

Čerešňovica

Napísané: 21 Dec 2020, 11:33
od používateľa vysloužil
Monilie je sviňa. Jak u švestek tak třešní umí zajistit, že plody nespadnou a zůstanou viset na stromě. Tím si choroba zajistí lepší rozlet spor. Z plodů popadaných na zem by jejich šíření byla značně omezené, ne-li nemožné.

Čerešňovica

Napísané: 08 Jún 2021, 00:45
od používateľa MiKo
Návštěvník napísal:
13 Nov 2020, 15:05
Má niekto niekedy takú úrodu čerešní, že z nich zakladá kvas a úspešne páli výbornú pálenku?
Počul som, že čerešňové kvasy sú veľmi citlivé a musia hneď po vykvasení do pálenice? Je potrebné do kvasu pridávať niečo okrem samotnej dozretej suroviny? A čo výťažnosť?
Loni jsem to zkusil.
Trhal jsem u příbuzenstva třešně (dvě různé odrůdy, jména zatím neznám) a višně Erdi Botermo.
Trhal jsem to celkem na 11x a bylo toho 200 kilo. Trvalo mě to skoro 3 týdny, Nohy mě z toho bolely asi měsíc.
Měl jsem to v 50 L sudech a dosýpal postupně a to byla chyba - ty první sudy chytaly bílý povlak který jsem odebíral špachtlí a vyhazoval.
Bylo deštivo a sladkost malá (měřeno ochutnámím :-)
Když vezmu jen samotnou surovinu (bez přidaného cukru) tak z ní nateklo 10L 50% gořalky z 200 kg. Kvasil jsem to ve sklepě kde bylo 16°C asi 6 týdnů.
Dal jsem tam turbo kvasinky kvůli tomu postupnému dosýpání. Že bych měl kvas nějak okyselit jsem nevěděl.

Kvalita gořalky - nikdy jsem jinou třešňovku/višňovku nepil tak nemůžu porovnávat. Čekal jsem víc. Aroma se mi zdá velmi slabé až nerozeznatelné.
To může být deštivým rokem, ale také použitými odrůdami které nemusí být na pálení vhodné. Využil jsem možnosti si ovoce pozbírat, vhodnost na pálení jsem neřešil. Letos si to rozmyslím jestli to stojí za tu námahu.
Chlapík v pálenici, který pálil po mě a třešňovku dělá několik roků, doporučoval dát 4 kila cukru na 100L kvasu.