Strana 1 z 1
Meruňkový džem
Napísané: 12 Sep 2020, 19:56
od používateľa Mimmo
V meruňkovém džemu je dobré ponechat i nerozmělněné kousky dužniny. Poslední plody ze špatně osluněných Bergeronek budou zpracovány během několika dní. Plody jsou to už jen podřadné, často i poškozené kroupami, ale v džemu to není poznat.
Meruňkový džem
Napísané: 13 Sep 2020, 13:19
od používateľa konvalinka
Mňam, mňam
Dělám všechny džemy jen z kousky ovoce, minule jsem dělala muži morušový(má rád na palačinky) a trošku víc jsem je mixnula....to bylo keců
Ale ještě pořád tam kousky jsou
Meruňkový džem
Napísané: 15 Júl 2021, 18:11
od používateľa Mimmo
Letošní první džem, a to z Maďarské. Do teď jen knedlíky, koláče a rozdávání známým. Na Balkáně mně už zbývají jen Bergeronky a několik plodů Farbaly.
Meruňkový džem
Napísané: 15 Júl 2021, 22:24
od používateľa vysloužil
Mimmo napísal: ↑12 Sep 2020, 19:56
V meruňkovém džemu je dobré ponechat i nerozmělněné kousky dužniny. Poslední plody ze špatně osluněných Bergeronek budou zpracovány během několika dní. Plody jsou to už jen podřadné, často i poškozené kroupami, ale v džemu to není poznat.
Abych byl upřímný, právě u meruněk mi kousky ovoce v džemu trochu vadí a proto je tam radši nenechávám. Nejvíce odolná rozvaření je slupka a ta je u meruněk trochu "plstnatá" a taky tmavší nahnědlé barvy než jásavě oranžová dužina. A slupka v džemu mi chutná trochu jako škraloup v mléce. Je možné, že v teplých krajích meruňky tak tuhou "chlupatou" slupku, jako u nás, nemají. Řešením by bylo vařit džem z oloupaných plodů, ale komu by se chtělo...
Meruňkový džem
Napísané: 16 Júl 2021, 00:50
od používateľa Štěpánka.3
Já je krájím na kostičky, aby tam nebyly velké kusy.
Meruňkový džem
Napísané: 10 Aug 2022, 15:32
od používateľa Mimmo
Dneska vyrábíme meruňkový džem s kousky ovoce. V zimě přijde vhod. Je to protiváha kyselkavých rybízových džemů z minulého měsíce.
Meruňkový džem
Napísané: 10 Aug 2022, 17:26
od používateľa konvalinka
Jó, tak tahle debata je trochu mimo
Co bych já dala za meruňkový džem, s kouskama i bez hladký či chlupatý
Meruňky miluju, proto taky neustále sadím nové náhradníky za stromy, které padnou na moniliozu - u nás (díky podmínkám) mají meruňky hodně krátkou životnost
Meruňky, opět nám mrzlo do květů(jako skoro vždy) takže jsme měli na stromě tři kusy, které před dozráním někdo zlikvidoval. Kdyby mi mamka nedala cca 15ks, o které jsme se s mužem podělili, ani jsem letošní neochutnala
Broskve jsem mu nechala všechny, těch bylo asi 9, dvě prohrál s vosama.
Meruňkový džem
Napísané: 10 Aug 2022, 18:06
od používateľa Mimmo
Příbuzné a sousedy jsme podělili. Škoda, že nejste sousedka. Letos ta úroda byla dobrá. Je fakt, že to nevyjde vždycky.
Meruňkový džem
Napísané: 12 Aug 2022, 15:59
od používateľa konvalinka
děkuju, to byl jen takový povzdech...já už jsem tady celkem zvyklá, že je spíš zázrak, když se urodí
Meruňkový džem
Napísané: 15 Jún 2023, 14:46
od používateľa Peb
Mimmo napísal: ↑15 Júl 2021, 18:11
Letošní první džem, a to z Maďarské. Do teď jen knedlíky, koláče a rozdávání známým. Na Balkáně mně už zbývají jen Bergeronky a několik plodů Farbaly.
Ten váš lekvár vyzerá veľmi dobre
..nám obyčajne ostane akýsi želatínovo cukrový ..ak je to možné ..môžete prosím napisat presný postup
Koľko cukru na kg ovocia ,zelirovacieho prípravku - aky pomer ?
Ako dlho varíte ,..a či nejak meliete ovocie ...
Ďakujem