Sušení ovoce a zeleniny
Sušení ovoce a zeleniny
Předevčírem jsem dosušil třešně (asi 10 kg Stella). Jeden den v sušičce celé, po částečném uschnutí jsem je zbavil pecek - hrozná práce, zabralo to dva fotbaly i s prodloužením. Další den dosušení. Sušička Ezidri 1000W běžela dva dny, výsledek - 11 skleniček 0,3l sušených vypeckovaných třešní bez cukru. Chutnají dobře - sladké jsou tak akorát, ale náklady na energii jsou neúměrné. Sušit ovoce na slunci v našich podmínkách je nereálné. Jediné, co se mi podařilo usušit venku, byly před 2 týdny loňské Idaredy, měl jsem ale štěstí na mimořádně horké dny.
Sušení ovoce a zeleniny
K sušení by možná mohlo pomoct umístění ovoce do skleníku, ačkoliv tam je problém s odvodem par. Ale o +5st. více by tam bylo.
Prakticky úplně zadarmo je sušení na radiátoru v miskách z alobalu. Tak někdy suším jablka. Problém meruněk však spočívá v tom, že zrají mimo topnou sezónu a nedají se skladovat. Možná by se daly zmrazit a následně usušit až topná sezóna přijde. To už je však příliš složitá spekulace.
Prakticky úplně zadarmo je sušení na radiátoru v miskách z alobalu. Tak někdy suším jablka. Problém meruněk však spočívá v tom, že zrají mimo topnou sezónu a nedají se skladovat. Možná by se daly zmrazit a následně usušit až topná sezóna přijde. To už je však příliš složitá spekulace.
Sušení ovoce a zeleniny
Sušení lze urychlit, když sušičku postavíme na auto. Pochopitelně jen když svítí slunce. Na radiátoru se mi daří usušit jen jablka. Hrušky a švestky začnou dřív kvasit nebo plesnivět. Meruňky jsem sušil jen jednou. Byly tuhé, škaredě hnědé a kyselé. Nikdy víc.Mimmo napísal: ↑01 Júl 2021, 17:43K sušení by možná mohlo pomoct umístění ovoce do skleníku, ačkoliv tam je problém s odvodem par. Ale o +5st. více by tam bylo.
Prakticky úplně zadarmo je sušení na radiátoru v miskách z alobalu. Tak někdy suším jablka. Problém meruněk však spočívá v tom, že zrají mimo topnou sezónu a nedají se skladovat. Možná by se daly zmrazit a následně usušit až topná sezóna přijde. To už je však příliš složitá spekulace.
Sušení ovoce a zeleniny
Já bych to s tím sušením neviděl tak pesimisticky. Netvrdím, že to umím správně, ale vím, že to jde. Jinak by se sušené meruňky nedaly koupit. Při sušení na slunci jsem si celkem zbytečně hlídal přesušení. Dával jsem je proto v posledních hodinách do stínu. Jednou se mi stalo, že se mi přesušily otevřené meruňky až v mrazáku. Byly tak tvrdé, že na ně mé zuby nestačily. Dal jsem je proto v kuchyni do misky a po týdnu zvláčněly tak, že se daly s chutí jíst. K plesnivění sklony neměly vzhledem k obsahu sušiny. A teď k tomu podstatnému. Když mám opravdu sladké přezrálé meruňky, po usušení nebudou kyselé. Samozřejmě, lepši budou odrůdy s menším množstvím kyselin (Leala) než s vyšším (Goldrich). To, že profíci namáčejí před sušením meruňky do roztoku cukru a trošky kyseliny citrónové a přidávají konzervanty (pyrosiřičitan nebo sorban draselný), je jasné. Více vydělají, když drží sušinu na pouhých 60-65%. Lidé, kteří se bojí éček, je namáčejí aspoň do citrónové šťávy. Pak taky nehnědnou. Bez konzervantů však musejí dosáhnout vyšší sušiny. Eventuální cukr v roztoku může chuť vylepšit a zakonzervovat. U nás doma byl větší zájem o přírodně sušené švestky, protože jsou sladší než meruňky. Namáčení by to mohlo kompenzovat.
Sušení ovoce a zeleniny
Nasušil jsem v sušičce jednu dávku - 10 kg Goldrichů. Plody byly veliké, tak jsem je krájel na 1,5cm plátky. "Patky" s převahou slupky jsem zahodil do kvasu. Ovoce jsem nijak neošteřil, přesto jsou suché kousky víc oranžové než hnědé. Chuť je pochopitelně víc kyselá, ale ve směsi s mlékem, oříšky a jiným ovocem je to vítané chuťové zpestření.
Zajímavý poznatek: utržené plody s neporušenou dužinou schnou dobře. Ovšem padané, třepané, i když hned sebrané a nakrájené se suší spatně. Zhmožděná dužina je měkká, mokvající, taková meruňka schne 2x déle.
Zajímavý poznatek: utržené plody s neporušenou dužinou schnou dobře. Ovšem padané, třepané, i když hned sebrané a nakrájené se suší spatně. Zhmožděná dužina je měkká, mokvající, taková meruňka schne 2x déle.
Sušení ovoce a zeleniny
Gratuluji To je dávka na několik let.
Sušení ovoce a zeleniny
Taky jsem něco nasušil, ale jen na slunci. Po meruňkách a broskvích zkusím i švestky. Musím je však zakrýt tak, aby na ně nelezly mouchy a mravenci. Suché nekryté ovoce může být také napadáno "ořechovými moly" (zavíječ paprikový apod.). Tak pozor i na ně.
- Prílohy
-
- Ovoce sušené.jpg (63.91 KiB) 2140 zobrazení