Strana 1 z 2

Sušení ovoce a zeleniny

Napísané: 06 Sep 2020, 21:23
od používateľa Jarda UH
Tak letos už mám tři dávky za sebou. Mám i sušičku, ale vzhledem k malé kapacitě to dělám v el. troubě. Nejdříve na 100st. C, pak snižují. Dvířka pootevřená.
Zbytek višní
Zbytek višní
Loňský rakytník
Loňský rakytník
Hrušky odr. Clappova máslovka
Hrušky odr. Clappova máslovka
Rajčata
Rajčata
IMG_20200904_194605.jpg

Sušení ovoce a zeleniny

Napísané: 06 Sep 2020, 22:32
od používateľa Vlasatej
já mam leta etu, max počet pater (10?) a vleze do ní dost. hlavně to nemusim hlidat, večer to zapnu na 3ku , rano přehodim spodní plata nahoru a naopak a okolo poledne ji vyprázdním.

Sušení ovoce a zeleniny

Napísané: 03 Okt 2020, 00:16
od používateľa vysloužil
Před lety jsem si sestrojil solární sušičku. Fungovala výborně, měla jen dvě nebo tři vady.
1. Během dne se musela natáčet ke slunci
2. Konstrukce nepočítala s tím, že přijde noc, kdy slunce nesvítí. A materiál, který uschnul za jeden den (bylinky, nať, houby) nepotřeboval sušičku, stačilo odnést na půdu.
3. Když se na delší dobu zatáhlo, choulostivé ovoce (hrušky, švestky, rajčata) přestaly schnout a měly sklon kvasit, plesnivět, lákat mušky.
Tak jsem ji přestal používat.
Jablka lze za dobrého počasí vcelku snadno usušit na slunci nebo na půdě, u hrušek, švestek se mi to nepodařilo, ty potřebují sušičku, troubu, kamna. Slyšel jsem o sušení v autě stojícím na slunci, ale nezkoušel jsem to.

Sušení ovoce a zeleniny

Napísané: 03 Okt 2020, 08:41
od používateľa Štěpánka.3
Koupila jsem si sušičku v Lidlu a teď první sezónu zkouším sušit o sto šest. Na foto jsou švestky, hrušky a broskve. Ty broskve byly pro mě překvápko, nikdy jsem je sušené nejedla a jsou vynikající.

Sušení ovoce a zeleniny

Napísané: 03 Okt 2020, 11:49
od používateľa Jarda UH
Pěkná práce. Já teď sušil švestky Tophit a Jojo. Výborné jsou meruňky, ale ty letos nebyly.
IMG_20201002_132919.jpg

Sušení ovoce a zeleniny

Napísané: 03 Okt 2020, 12:02
od používateľa Lída
Sušené broskve u nás mizí první :D

Sušení ovoce a zeleniny

Napísané: 03 Okt 2020, 12:08
od používateľa Štěpánka.3
Meruňky jsem také zkoušela. Měla jsem 2 kyblíčky Veecotu. Usušené jsem jsem propláchla vodou a zavařila. Jsou teď pěkně vláčné, podobné kupovaným.

Sušení ovoce a zeleniny

Napísané: 03 Okt 2020, 18:02
od používateľa vysloužil
Štěpánka.3 napísal:
03 Okt 2020, 08:41
Koupila jsem si sušičku v Lidlu a teď první sezónu zkouším sušit o sto šest. Na foto jsou švestky, hrušky a broskve. Ty broskve byly pro mě překvápko, nikdy jsem je sušené nejedla a jsou vynikající.
Hmmm, škoda, že jste to napsala až teď, kdy je po broskvích. Ještě před 3 týdny jsem nevěděl, co s nima. Sušit mě nenapadlo.

Sušení ovoce a zeleniny

Napísané: 30 Jún 2021, 16:53
od používateľa Mimmo
Štěpánka.3 napísal:
03 Okt 2020, 12:08
Meruňky jsem také zkoušela. Měla jsem 2 kyblíčky Veecotu. Usušené jsem jsem propláchla vodou a zavařila. Jsou teď pěkně vláčné, podobné kupovaným.
Ne všude máte hodně vysoké teploty a současně hodně meruněk. Před nějakým časem jsem zkoušel sušit meruňky na slunci. Na silnou polykarbonátovou desku jsem dal bílý papír a narovnal jsem na něj menší půlené meruňky. Když jsem je nechal na slunci od 11 do 18 hodin, byly po dvou dnech usušené. Maximální teploty vzduchu dosahovaly kolem 40st. Při 35st. by to byly asi 3 dny. Večer jsem celou desku vložil do přívěsného vozíku pod plachtu, aby na ně nelétaly mouchy. Ta teplota má hlavní smysl skutečně v tom, že ve velikém horku mouchy dají pokoj. U švestek jsem byl méně úspěšný, protože v té době už teploty nedosahovaly ani 30 st. a pohled na ty mouchy ve mě nevzbuzoval chutě. Možná, že by to šlo realizovat i při nižších teplotách, ale pod síťkou proti hmyzu.

PS: někdo ošetřuje meruňky před sušením kyselinou citrónovou. Mají pak lepší barvu. Ty moje byly neošetřené.

Sušení ovoce a zeleniny

Napísané: 30 Jún 2021, 20:06
od používateľa M.H
Já suším v levné sušičce už jen švestky. Co jsem zkoušel venku, tak jsem dopadnul stejně - za 10 minut byly obalené mouchami. Chybělo slunce i teplota. Meruňky se nevyplatí u mě sušit ani v sušičce - když už nějaké jsou, tak mají nízkou cukernatost a vysoký obsah kyselin.... po vysušení zbyde jen tuhá kyselá slupka s minimem dužiny.

Když to porovnám se sušenými meruňkami z turecka, ty jsou sladké, šťavnaté, plné, né jenom tuhá slupka jako u nás - ale to bude taky odrůdou - Hacihaliloglu - ta je k sušení určená a klimatem, v BG by to s ní mohlo jít. V Malatyi kde produkují nejvíce meruněk k sušení jsou teploty kolem 35°C, slunce, modrá obloha.