kvašáky
kvašáky
Děláte někdo? mam letos 2 sudy, jsou v nálevu asi měsíc a už jsou trochu měkčí. Dávám jen vodu a sůl (30-40g/l) . Uloženy v chladném sklepě. Máte někdo zkušenost jak je zachovat tvrdší?
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
kvašáky
používám jen sůl a vodu, nemam moc rád když je to prosáklý koprem naskrz. soli jen 40 g na litr. údajně když mají kvašáky vydržet musí se nasolit hodně a přidat tanin . Ale rád bych aby to někdo potvrdil , komu vydrží do jara.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
kvašáky
Voňavé "namáčky"= kvašáky dělal můj táta. Tady je předpis na 5 litrovou láhev:
Uvařit vodu slanou jako na polévku, nechat zchladnout. Okurky oprat, vidličkou napíchat. V lahvi proložit dole, uprostřed a nahoře bobkovým, vinným a višňovým listem, koprem. Přidat 10 celých pepřů a lžíci hořčičného semínka. Zalít vlahým nálevem. V teple stát 4 dny, pak jsou k jídlu (dát do chladna).
Hotové by měly jít i sterilovat 20 min/85°C (v původním nálevu), ale my je vždycky stihli sníst.
Uvařit vodu slanou jako na polévku, nechat zchladnout. Okurky oprat, vidličkou napíchat. V lahvi proložit dole, uprostřed a nahoře bobkovým, vinným a višňovým listem, koprem. Přidat 10 celých pepřů a lžíci hořčičného semínka. Zalít vlahým nálevem. V teple stát 4 dny, pak jsou k jídlu (dát do chladna).
Hotové by měly jít i sterilovat 20 min/85°C (v původním nálevu), ale my je vždycky stihli sníst.
kvašáky
Mluví se tu v jiném vlákně o nadbytku okurek, dělá někdo kvašáky a uskladňuje je?
Já to zkouším každej rok a bez úspěchu. Vždycky se z nich stane třeba po 14 dnech bláto.
Už sem zkoušel převařit nálev, jiné nádoby, kartáčovat okurky, nekartáčovat, umejt, odmočit...
Vždycky se na okurkách začnou objevovat měkká místa a nálev začne mít mírně soplovitou konzistenci a nastane zkáza.
Už mám podezřéní, že je to nějaká bakterie přímo na okurkách.
Jediné co funguje je po zhruba týdnu než začnou slizovatět zavařit.
Rád bych udělal sud a nechal ho ve sklepě ke spotřebě.
Já to zkouším každej rok a bez úspěchu. Vždycky se z nich stane třeba po 14 dnech bláto.
Už sem zkoušel převařit nálev, jiné nádoby, kartáčovat okurky, nekartáčovat, umejt, odmočit...
Vždycky se na okurkách začnou objevovat měkká místa a nálev začne mít mírně soplovitou konzistenci a nastane zkáza.
Už mám podezřéní, že je to nějaká bakterie přímo na okurkách.
Jediné co funguje je po zhruba týdnu než začnou slizovatět zavařit.
Rád bych udělal sud a nechal ho ve sklepě ke spotřebě.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
kvašáky
Díky, tento recept mám taky odněkud z Internetu ,ale skončilo to blátem. Asi nemám dostatečně chladný sklep, nebo jsem infikovanej nějakou soplobakterií.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.